Waar komt Marcel Martin vandaan?

Marcel Martin herkomst

Marcel Martin is geen onbekende bij Wineheaven, zeker niet zelfs. Al jaren is de Marcel Martin Merlot een van onze hardlopers, een fijne rode Merlot met een fijn prijsje. Maar waar komt Marcel Martin eigenlijk vandaan? De naam heeft iets Frans, dat klopt. De druiven van deze soepele huiswijn groeien in een van de mooiste regio’s van Frankrijk, langs de oevers van de Loire.

Marcel Martin de mens

De naamgever van Marcel Martin zou wel eens ene Marcel Martin geboren op 9 september in Agen kunnen zijn. Hij deed aan Rugby, in Frankrijk enorm populair, en werd een zeer succesvol scheidsrechter. Later schopte Marcel het tot directeur van de Rugbybond. De leukste anekdote over de heer Martin is dat hij in 1987 tijdens de World Cup de Webb Ellis Trophy tijdens het gehele toernooi onder zijn bed in het hotel had liggen. Want in het hotel was geen goede safe waar de enorme trophee in zou passen, dus was de veiligste plek onder het bed van de directeur. De trophee was echt een fortuin waard. De uitreiking van de Webb Ellis trophee aan de winnaar van het toernooi, de New Zealand All Blacks, ging dan ook gepaard met een luide zucht van verlichting van de directeur die weer met een gerust hart kon slapen.

Loire Sancerre en Pouilly fume

Of deze man, rugbyheld Marcel Martin, echt iets te maken heeft met de naam van de wijn Marcel Martin merlot of Chardonnay zullen we nooit weten. Want het is een naam die LaCheteau, een bekend handelshuis in de Loire, bedacht heeft zonder aan te geven waar deze vandaan komt. Deze producent van een aantal zeer populaire huiswijnseries voeren we bij Wineheaven al heel erg lang, vanaf de start van ons bedrijf in 2011. Naast Marcel Martin produceert dit handelshuis ook de Kiwi serie, waarvan de Sauvignon blanc bij ons ook veel populariteit geniet.

LaCheteau en Vinival

LaCheteau is het grootste handelshuis voor stille wijnen in de regio Val de Loire. Het produceert wijnen in diverse appellations, zoals een Pouilly-Fumé, een Rose d’Anjou en de appellation in opkomt Touraine. LaChetau handelde vroeger onder de naam Vinival en is eigenaar van 240 hectare wijngaard. Naast de eigen druiven selecteren ze nog eens druiven van ruim 500 telers in de Loire en in de Languedoc. LaCheteau / Vinival brengt zijn wijnen onder verschillende merknamen op de markt voor de vin de pays is dit bijvoorbeeld ‘Marcel Martin’. Deze commercieel buitengewoon succesvolle wijn komt deels uit de Loire (Vin de Pays du Jardin de la France) en een deel uit de Languedoc (Vin de Pays d’Oc).

Marcel Martin Merlot en Chardonnay

De druiven van Marcel Martin wijn zijn dus afkomstig uit Frankrijk en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Door goed te letten op rijpheid en de druiven direct na oogst te verwerken in een van de 4 moderne productiecentra van het bedrijf kan LaChetau elk jaar weer een fijne wijn op de markt brengen die vele volgers heeft. Bij Wineheaven houden we van producenten met een goed verhaal. LaCheteau heeft geen rijke historie maar laat zien dat goed wijnmaken niet duur hoeft te zijn. Eerlijke eenvoudige en toch goede wijn voor een klein prijsje. In tijden van crisis een mooi houvast.