Beauvignac Chardonnay in hamstermodus

beauvignac chardonnay cotes de thau

Beauvignac Chardonnay bij Wineheaven

De prijzen rijzen overal de pan uit, energie is spontaan dagelijks onderwerp van gesprek en de klimaatverandering is al merkbaar in bekende wijngebieden. Dan is het bijna niet te vermijden dat die heerlijke Chardonnay van Beauvignac uit de Cotes de Thau een prijsverhoging krijgt. Want wijn zit zonder meer in de hoek waar de klappen vallen. Aan alles is tekort in de wijnwereld. Van containers om de flessen te verschepen, schoon gewassen glas en natuurkurk om de flessen in te vervoeren tot aan het papier wat gebruikt wordt voor de etiketten. Alleen aan de grondstof waar het allemaal om draait, het pure druivensap, is nu nog geen tekort.

Is het tijd om in hamstermodus te gaan of gaat het wel goed komen met de prijs?

Transport en energie

Wijnen uit gebieden overzee zoals Chili en Zuid-Afrika worden binnen nu en komend jaar zeker veel duurder. Door het containertekort is er amper mogelijkheid voor transport over zee. Daardoor zijn de prijzen van transport verviervoudigd en zijn veel leveringen vertraagd. Transport wordt betaald in Dollars, die ten opzichte van de Euro ook nog eens fors zijn gestegen. Tel maar op, dat kan zomaar een euro per fles verschil maken. Gelukkig worden wijnen uit Frankrijk niet verscheept met containers. Die worden met vrachtwagens vervoerd en staan dan in ons magazijn braaf te wachten tot u de wijn online besteld bij Wineheaven. De gespecialiseerde koeriersdienst haalt het dan op bij het magazijn en zorgt dat de wijn in extra stevige verpakking bij u terecht komt. Door de hoge brandstofkosten is de koerier extra duur geworden, dus ook daar een stevige aderlating qua prijs.

Gist of zuivel

Beauvignac Chardonnay komt gewoon uit Frankrijk, dus is niet afhankelijk van containertransport. Gewoon met een vrachtwagen, nu nog op diesel, wordt het naar ons land gehaald en opgeslagen in het magazijn. Dat hebben we vorig jaar al vastgelegd voor de huidige jaargang. Zo hebben we nu volop deze nieuwe jaargang in het magazijn staan. Met plezier hebben we de nieuwste telg geproefd. Jawel, het is de Coöperatie weer gelukt om die boterachtige gistgeur in de wijn te krijgen. Want behalve de frisheid is die geur toch echt het handelsmerk van deze heerlijke wijn.

Een wijnliefhebber die ik zeer waardeer noemde deze geur ooit ludiek “het is alsof ik net een kaaswinkel binnenloop”. Dat is niet een omschrijving die een wijnschrijver ooit zou bezigen, want de halve wijnwereld zou klagen dat dit niet hoort. Maar als beelddenker en creatieve geest, vond dit een prachtige omschrijving die ik met plezier bij deze wijn opschrijf. Want bij deze wijn krijgt iedereen direct allerlei herinneringen aan kaas en zuivelproducten in het hoofd. Heerlijk toch?

 

Proeven is geloven

Het andere typische kenmerk van Beauvignac Cotes de Thau Chardonnay is zijn bijzonder herkenbare kleur. Wat een feestje in een glas is dat toch, witgeel flonkerend met een donkergele gloed aan de randen. Daar herken je al het gebruik van bijzondere gistfamilies aan. Want door de wijn op speciaal geselecteerd gist in die grote stalen cuves te laten rijpen ontstaat een unieke wijn die je aan de neus al direct herkent. Deze wijn heeft bij Wineheaven namelijk een speciaal plekje, mijn vader had deze vroeger al in thuis. Destijds was ik nog te jong om te drinken, maar de geur is onmiskenbaar en het etiket is in al die jaren naar verhouding weinig veranderd. Dus toen ik trots als een pauw de wijn zelf in mijn assortiment kon zetten was dat een momentje van pure blijdschap. Ik belde direct mijn vader om te vertellen dat ik de wijn die hij vroeger graag dronk nu ook inkocht. We hebben hem samen een paar weken later gedronken, tijdens een bezoek aan mijn ouders, waarbij talloze herinneringen naar boven kwamen. Begrijp je dat de Beauvignac Chardonnay een specifiek plekje in mijn wijnhart heeft veroverd?

Tja, de prijs van de Beauvignac Chardonnay gaat komend jaar ongetwijfeld omhoog. De nieuwste levering zal minimaal net zo lekker moeten gaan smaken om dat prijsverschil goed te maken. Tot die tijd wil ik jullie, klanten van Wineheaven, de mogelijkheid gunnen om tegen een zo laag mogelijke prijs deze heerlijke wijn te bestellen. Beauvignac Chardonnay is nu nog volop op voorraad. Dus bestel snel nu de prijs nog relatief laag is. Hopelijk valt het allemaal mee en kunnen we bij Wineheaven nog lang deze wijn tegen een scherpe prijs aanbieden. Dat zijn we in ieder geval van plan om zo lang mogelijk vol te houden, zeker als u net als nu zoveel Beauvignacjes blijft bestellen. Zo houden we dan samen de inflatie een beetje in de hand en valt er voorlopig genoeg te genieten.

Beauvignac met korting

Proeven is geloven, dus heeft u na het lezen van deze lofzang op Beauvignac Chardonnay zin om te bestellen maar zoekt u een kortingscode? Die hebben we standaard voor u ingesteld, want als enige in zijn klasse is bezorgen bij Beauvignac Chardonnay net als vroeger vanaf 12 flessen al gratis. 

Proost