Cabernet Franc wijn
Waar Cabernet Franc groeit, daar is zijn broertje Cabernet Sauvignon ook. Vooral in de Bordelais, de regio rond Bordeaux produceert deze druif bijzonder mooie wijn, vaak samen met zijn grote broer en andere druiven zoals de Merlot. Cabernet Franc geeft Bordeaux zijn frisse fruitigheid en directe charme. De vruchten zijn tamelijk fors en leveren daardoor een royale hoeveelheid sap. In de Loire maken ze 100% Cabernet Franc wijn. Paprika is de meest herkenbare smaakeigenschap van deze wijndruif.
Cabernet Franc herkomst
Waarschijnlijk is de druif een keer ontstaan in het Baskenland, rond de Spaanse grens. Hoe bijzonder de druif ook is, een mooi verhaal over de herkomst in Bordeaux is er niet. Wijnboeren in de Bordeaux planten deze druif graag aan, door de grote hoeveelheid fruit dat geoogst kan worden.
De komst naar Bourgeuil in de Loire regio is wel bijzonder. Want in 1089 werd volgens de overlevering door Abbé Baudry, abt van de abdij de Bourgeuil, voor het eerst Cabernet Franc in de Loirebodem geplant. Buurdorp Chinon geeft een andere lezing, want daar beweert men dat niemand anders dan kardinaal Richelieu, die van de 3 musketiers, de druif hoogstpersoonlijk uit de Bordeaux liet halen om in Chinon aan te planten. Cabernet Franc is sterk verwant met de Carmenère druif.
Cabernet Franc en bodemsoorten
De beste bodemsoorten voor de Cabernet Franc zijn kalkrijke kiezel, zand en kleibodems. Linkeroever Bordeaux dus, net als op de oevers van de Loire die bezaaid liggen met kleine kiezeltjes die knerpend onder je schoenen vandaan schieten als je erover loopt.
Cabernet Franc en houtrijping
Wie Bordeaux zegt, zegt houtgerijpte rode wijnen met veel body. De frisse eigenschappen van de Cabernet Franc lenen zich redelijk voor houtrijping. Zijn grote broer Cabernet Sauvignon heeft het perfecte karakter voor opvoeding op vat. Veelal zie je dan ook de combinatie van Franc en Sauvignon, samen met Merlot en Petit Verdot in houtgerijpte Bordeaux wijn.
Als de wijn van Cabernet Franc houtgerijpt is proef en ruik je complexe aroma’s van koffie, tabak, ceder en vanille. Dit komt vooral naar voren bij Californische wijn en natuurlijk de grote Bordeaux.
Cabernet Franc in koele regio's
Cabernet franc is bestand tegen koud weer, heeft weinig moeite met rijpen en doet het eigenlijk goed in verschillende klimaten. De Cabernet Franc doet het dus goed in koele regionen. Dat komt niet in de laatste plaats vanwege zijn vroege rijping, tot wel 10 dagen eerder dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon. Dat de druif floreert in Franse Loire, tussen Nantes en Angers, laat zien dat dit druivenras best wat kan hebben. Hoe kouder de regio, hoe subtieler de fruittonen van de druif en hoe meer Framboos wordt genoemd op het proefformulier. Chino, Bourgeuil, St Nicolas-de-Bourgeuil en natuurlijk de onvolprezen Saumur Cabernet Franc.
Cabernet Franc in milde regio's
Cabernet Franc groeit ook volop in Californië en bijvoorbeeld China, waar het de 4e druif is qua aanplant. In deze milde regionen krijg je prachtige fruitige Cabernet Francs met vaak wat meer aardbei invloeden. De Amerikanen laten de wijn vaak op hout rijpen, waardoor een bittertje van tabak of koffie en ceder ontwikkelt, naast vanille vanuit het hout.
Cabernet Franc in warme regio's
Is Bordeaux warm? Ga er maar eens heen in de zomer, dan merk je hoe heerlijk verkoelend de rivier de Gironde is en hoe fijn een beetje schaduw van een boom kan zijn. Door de invloed van zee blijft de temperatuur hier altijd werkbaar. Toscane, de andere Europese regio waar Cabernet Franc zijn prachtige paprika tonen laat zien, heeft ook een zeeklimaat met veel zon. De Super Tuscan’s die gemaakt worden met Cabernet Franc bevatten meestal ook Cabernet Sauvignon voor meer structuur. De Franc wordt dan echt toegevoegd vanwege de mooie diepe fruittonen van rijpe aardbei.
Cabernet Franc Oude Wereld
Cabernet Franc maakte furore in de Oude Wereld in de Loire en de Bordeaux en is onderscheidend in het succes van Super Tuscans uit Italië. In Friuli zijn de wijnen fruitiger en mooi beheerst. Maar de andere grootmacht in wijn, Spanje, heeft geen echte liefde voor de wat boerse Cabernet Franc. Zandgrond genoeg, zou je zeggen, maar toch is de echte liefde voor deze royaal gevende druif er alleen in Frankrijk en Italië.
Cabernet Franc Nieuwe Wereld
Daar waar Cabernet Sauvignon floreert kan Cabernet Franc ook rijpen, dus zie je hem over de hele wereld terugkomen op vele wijngaarden wereldwijd. De iets meer boerse en fruitige invloeden in de wijn van dit druivenras geven in Californië houtgerijpte wijn met veel cederhout, koffie en tabak in de afdronk. Maar de meest spectaculaire opkomst van Cabernet Franc is toch wel in Australië, waar in Adelaide en Yarra valley geweldige pure Francs met veel potloodslijpsel, cederhout dus, worden gemaakt in recente jaren.
Cabernet Franc droog of zoet
Cabernet Franc is zonder meer geschikt voor krachtige rode wijn, droog dus. Maar in de regio in de Loire rondom Anjou wordt heerlijke frisfruitige rosé gemaakt met veel restsuikers. Theoretisch noemen we deze rosé nog droog, maar bij de liefhebbers van zoete rosé wijn komt de Rosé d’Anjou wel heel vaak naar voren. Iets te vaak, volgens sommige wijnboeren uit die streek, gelukkig is niet elke Rosé d’Anjou puur suikerwater.
Cabernet Franc wijn-spijs combinaties
De stijl van de wijn van de Cabernet Franc bepaalt voor een groot deel welke wijn-spijs combinaties passend zijn. De Loire rosé en rode varianten zijn vaak licht en elegant, met potloodslijpsel, framboos, peper en paprika als herkenbare invloeden. Hoe anders zijn de krachtige zware Bordeaux wijnen met houtrijping gebaseerd op Cabernet Franc.
Cabernet Franc op zijn mooist
Als je fan bent van de elegantie van de Loire, dan zeggen de meeste kenners dat de Cabernet franc haar absolute top bereikt in de cult rode wijn van Clos Rougeard in Saumur.
Ben je meer van de Bordeaux stijl wijn, geniet van de perfecte combinatie van Cabernet Franc en Merlot in Chateau Cheval Blanc uit St-Emilion. Wel even de portemonnee uitschudden, een flesje kost wel ruim 800 euro.
Super Tuscan fan? In de regio rondom Bolgheri staat veel Cabernet Franc aangeplant, echt een aanrader voor volle rijke Francs. Californische Cabernet Franc zie je niet veel in Nederland, maar is echt vakwerk.
De allermooiste Cabernet Franc vind je toch in de combinatie met grote broer Cabernet, de Merlot en Petit Verdot. Fronsac bijvoorbeeld, waar Chateau de la Rivière al decennia lang prachtige wijnen met deze druif produceert.