Cabernet Sauvignon

Wenser Wijnduivel

Cabernet Sauvignon wijn

Cabernet Sauvignon is de meest aangeplante rode wijndruif ter wereld met een stevig karakter. De druif heeft van nature veel kleurstof, aroma’s en tannine in de schil. Die dikke schil beschermt de druif tegen overvloedige zon maar ook tegen schimmels. Cabernet Sauvignon groeit in heel veel regio’s in de wereld, vaak in combinatie met andere druiven zoals de Merlot en vooral in de Nieuwe Wereld in zijn eentje. De bijnaam van Cabernet Sauvignon is King Cab, verwijzend naar zijn heerschappij als druif. Want Cabernet Sauvignon verkoopt

Cabernet Sauvignon herkomst

Zoals de naam al doet vermoeden is Cabernet Sauvignon een kruising van de witte Loire druif Sauvignon Blanc en de rode Loire druif Cabernet Franc. Ergens in de 17e eeuw heeft men de wijnstok aangeplant in de Bordeaux, waarbij zijn stevige karakter en frisse zuren opvielen. Vooral op de linkeroever van de Bordeaux streek is de Cabernet Sauvignon dominant, met zijn kiezel- en zandgronden. Maar Cabernet Sauvignon is niet zo kieskeurig, hij groeit zo’n beetje overal waar hij met zijn lange rijpingstijd genoeg zon krijgt om mooie druifjes op te leveren.

Cabernet Sauvignon en bodemsoorten

Cabernet Sauvignon houdt van kiezels en keien. Klei mag, maar als de plant zelf zou mogen kiezen is de ondergrond zanderig. De Cabernet Sauvignon kan zo’n beetje overal uit de voeten. Wijngaarden waar Cabernet Sauvignon wordt aangeplant zijn ongelofelijk verschillend van bodemsoort, waardoor bijzondere wijnen ontstaan op bijzondere bodemsoorten. In de Medoc, Bordeaux, vind je utigestrekte zandgronden. Iets verder stroomopwaarts ligt de Graves, waar kiezels de wijngaard ‘s nachts warm houden. Ga je naar de Nieuwe Wereld dan zie je Cabernet Sauvignon waar de zon het rijpen toelaat.

Cabernet Sauvignon en houtrijping

Bordeaux is het klassieke voorbeeld voor veel wijnlanden om met Cabernet Sauvignon een prachtige houtgerijpte wijn te maken. In de combinatie met Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot heet dat een Bordeaux blend. In de Nieuwe Wereld maken ze ook prachtige monocepages met alleen Cabernet Sauvignon met houtrijping, zoals bijvoorbeeld in Chili. Je herkent Cabernet Sauvignon aan de geur van blauwe bessen en cassis. Na houtrijping en wat jaartjes geduld proef je chocolade, tabak en cederhout.

Cabernet Sauvignon in koele regio's

Hoewel de Cabernet Sauvignon voortkomt uit druiven die houden van koele regio’s is de Cabernet Sauvignon een late rijper en daardoor zongevoelig. Er zijn weinig hoogdravende Cabernet Sauvignon wijnen uit Noordelijke regionen. Ook aan de andere kant van de wereld zie je dat Cabernet Sauvignon floreert in gebieden met zandgrond en veel zon.

Cabernet Sauvignon in milde regio's

Laat rijpen en veel zuren, Cabernet Sauvignon is een zonaanbidder. Gevormd en bekend geworden in Bordeaux, uitgewaaierd naar elk gematigd klimaat waar mogelijk. Californië bijvoorbeeld heeft een grote aanplant met fantastische resultaten, terwijl in Chili tot op grote hoogten Cabernet Sauvignon wordt verbouwd. Milde regio’s zijn waar de Cabernet Sauvignon zich thuisvoelt.

Cabernet Sauvignon in warme regio's

Veel zon maakt de Cabernet Sauvignon druif zacht en jamachtig, met veel zwarte bessen in geur en smaak. De liefhebbers van deze jammige wijnen komen aan hun trekken met de volle krachtige nieuwe wereldstijl wijn uit warme regionen.

Cabernet Sauvignon uit de Oude Wereld

De oude wereld kent Cabernet Sauvignon als hofleverancier voor Bordeaux, Medoc, en alle Haut medocs. Befaamd is King Cab in de Bordeaux blend met Merlot. Buiten Bordeaux is de Cabernet Sauvigon in de oude wereld veel te vinden in alle zuidelijke wijngaarden, simpelweg omdat Cabernet Sauvignon zo populair is. Over het algemeen is houtgerijpte Cabernet Sauvignon in Bordeaux blends van absolute wereldklasse. Je moet wel flink in de buidel tasten voor goede Bordeaux, dus als je een lekkere maar meer betaalbare Cabernet Sauvignon zoekt is een Cabernet Sauvignon uit Roemenië een goede keuze uit de Oude Wereld.

Cabernet Sauvignon uit de Nieuwe Wereld

Chili maakt geweldige krachtige monocepages van Cabernet Sauvignon, in Californië dwepen ze met robuuste krachtpatsers en uit Zuid-Afrika komen heerlijke Bordeaux-blends. Over het algemeen zijn ze te herkennen aan een wat meer gulle fruitsmaak en fruitige geurbeleving, met minder nadruk op het bittertje in de afdronk wat in de Bordeaux geaccentueerd wordt.

Cabernet Sauvignon droog of zoet

Cabernet Sauvignon is een blauwe wijndruif waarmee alleen rode wijn kan worden gemaakt. Zoete rode wijn van de Cabernet Sauvignon is slechts expirimenteel, want de populaire druif wordt droog gevinifieerd wanwege de krachtige robuuste tannines, de fruitige bessengeur en bij houtrijping geweldige afdronk met ceder, chocola en tabak. Waarom zou je van zo iets moois een zoete variant maken?

Cabernet Sauvignon wijn-spijs combinaties

Als er iets bij Cabernet Sauvignon past dan is het… biefstuk! Rood vlees is de fijne begeleider van deze wijnsoort, want de bessen en soms pruimen in de smaak van Cabernet Sauvignon combineren perfect met alle soorten rood vlees. Cabernet Sauvignon is wat robuuster van smaak, een beetje kruidigheid kan daardoor goed worden opgevangen.

Cabernet Sauvignon op zijn mooist

Kies een goede Medoc en je hebt ongetwijfeld een blend met veel Cabernet Sauvignon in je handen. Deze zandvlakte onder Bordeaux met de meeste beroemde Chateaus uit de Grand Cru Classe 1855 lijst produceert zonder twijfel de grootste wijnen van Cabernet Sauvignon en anderen, maar durf ook eens te kijken naar pure Cabernet Sauvignon wijnen die op de hoogste wijngaarden van Chili worden verbouwd of naar Bordeaux Blends uit Zuid-Afrika. Compleet andere stijl, maar zo mooi en lekker. Goede Cabernet Sauvignon is wel prijzig maar verrast je keer op keer.