Chardonnay wijn
De druivensoort ‘Chardonnay’ wordt over de hele wereld aangeplant maar komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne. Chardonnay is een allemansvriend als het gaat om bodemsoort en zon, de druif groeit in vele klimaattypes en op vele ondergronden net zo goed. Chardonnay wordt voornamelijk gebruikt in de vinificatie van droge witte wijn en in enkel gebieden ook mousserende wijnen, zoals de beroemde Champagne.
Chardonnay herkomst
Chardonnay is een vroegrijpe soort, dus kan in koudere regio’s ook tot volle rijping komen. Het is dan ook de druif die zijn oorsprong heeft in het Noorden van Frankrijk. De regio’s Bourgogne en Champagne staan vol met druivenstokken van dit prachtige ras. Chardonnay is verwant aan een ander bekend druivenras, Pinot Blanc. Behalve de verwantschap hebben ze niet zoveel gemeen, Chardonnay heeft een geheel eigen smaak van appeltjes, meloen en tropisch fruit. Daarnaast is de Pinot Blanc veel minder beroemd dan zijn neefje, Chardonnay is zonder twijfel de bekendste witte druif ter wereld.
Chardonnay en bodemsoorten
Chardonnay is niet erg kieskeurig maar heeft een voorliefde voor kalkbodems. Je zult Chardonnay niet snel vinden op rotsbodems zoals leisteen, de wortels van de Chardonnay gaan diep de grond in. Tenminste, als de Chardonnay zijn eigen wortels heeft want in Europa wordt meestal een Noord-Amerikaanse onderstam gebruikt om bescherming te bieden tegen druifluis.
Chardonnay en houtrijping
Chardonnay is beroemd geworden door de wijnen uit Bourgogne, zoals bijvoorbeeld de volle zware Meursault, waarbij houtrijping is toegepast om de wijnen op te voeden. Deze houtrijping geeft hints van vanille, toast en boter of een wat prikkend gevoel op je gehemelte mee wat een aangename verrijking is van de natuurlijke smaken van deze druif.
Chardonnay in koele regio's
In regio’s waar de zon net genoeg schijnt kun je de Chardonnay herkennen aan de smaak van groene appels. De wijn is vol maar mild van smaak en kan een minerale ondertoon hebben bij de juiste bodemsoorten. Druiven van de beste percelen komen in aanmerking voor opvoeding op eikenhout, maar het grootste gedeelte gaat op fles om jong te worden gedronken. Een goed voorbeeld van Chardonnay uit koele regio’s is Chablis, met zijn kalkstenen bodem uit de Kimmeridgien vol fossielen van schaal en schelpdieren. Krijtdroog en strak, prachtig groengeel van kleur.
Chardonnay in milde regio's
In regio’s waar de zon langer en voller schijnt of waar een bijzonder microklimaat heerst, zoals vlakbij een rivier, geeft de Chardonnay wijn waarbij vaak meloen als geurtype zal worden omschreven. Wijn van de Chardonnay uit deze regio’s is vol en rond, gul en makkelijk. Omdat de Chardonnay floreert in deze gebieden zie je overal ter wereld in milde regio’s deze druivenstok opduiken. Heel erg veel van deze wijnen vallen in de categorie huiswijn of eenvoudige wijnen, maar dat maakt ze niet minder lekker. Chardonnay uit milde regio’s, of het nu Chili of de Languedoc is, kunnen in grote getalen worden geproduceerd. Daardoor is de prijs relatief gunstig, zoals de Beauvignac Chardonnay, met uitschieters naar boven voor wijn waar houtrijping is toegepast.
Chardonnay in warme regio's
De Chardonnay die echt veel zon heeft gezien kerken je meteen. Geuren van tropisch fruit zoals mango, ananas en soms zelfs papaja komen je tegemoet. Deze wijnen, vaak uit de nieuwe wereld, vallen op door een uitbundige stijl van wijn maken. Gul, vol en rond lees je in de omschrijvingen. Denk aan de heerlijke Mancura Chardonnay die in al zijn eenvoud heel veel ronde fruitigheid bevat.
Chardonnay oude wereld
Oude wereld wijnen van Chardonnay zijn te herkennen aan hun ingetogenheid. De combinatie van de invloed van de bodem, concentratie van suikers en smaakstof in de druif, optimale rijpheid en eventueel houtopvoeding zorgen voor een wijn die je verwondert met subtiele zuren. Of je nu een Franse, Oostenrijkse of Italiaanse Chardonnay proeft, de afdronk is vol maar ingetogen.
Chardonnay nieuwe wereld
Nieuwe wereld wijnen zijn meestal meer expressief en tonen het terroir explicieter. Nieuwe wereld wijnen laten tropische invloeden naar voren komen, gebruiken bijzondere processen voor houtopvoeding of komen van hoogtes waarop in andere regio’s geen wijn kan worden gemaakt. Chardonnay uit de nieuwe wereld kan swingen en stuiven.
Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Chardonnay die groeit in wijngebieden met heel veel zon zal meer suikers ontwikkelen in het vruchtvlees. Alleen wordt de smaak van Chardonnay met veel suikers erg log en saai, dus zul je weinig zoete witte Chardonnay vinden.
Chardonnay wijn-spijs combinaties
Door de vele variaties van bodem, klimaat en houtrijping is Chardonnay goed te combineren met vele gerechten. Chablis met oesters is een gouden combinatie. Maar de premier cru Chablis doen het beter met Crottin, de Franse kaas uit dezelfde regio waar de wijn vandaan komt of voor de echte lekkerbek met kreeft. Witte Bourgogne combineer je met wit vlees zoals kip, kalfsvlees en varkensvlees. Ga je de wijde wereld in qua stijl, dan komt zalm elke keer naar voren als perfecte begeleider.
Chardonnay op zijn mooist
Hoewel Californische Chardonnay’s echt prachtig zijn komen de meest beroemde Chardonnay’s toch van vlakbij ons, uit Bourgogne. Op de kalkbodems van Chablis, de Cote d’or en de Cote de Beaune groeien druiven op kleine percelen en relatief weinig zon. Nachtvorst en hagel zijn in de lente de grootste vijand, teveel regen is dat in de herfst. Deze uitdagende omstandigheden zorgen wel voor de allermooiste Chardonnay’s ter wereld, als alles goed gaat. Want afgelopen jaren zijn veel oogsten mislukt, waardoor de prijzen enorm zijn gestegen. Proef vooral ook het verschil tussen gewone Bourgogne, Bourgogne villages zoals Pouilly Fuissé en de premier crus. Een strakke minerale Chablis of juist de rijkgeschakeerde Chablis Premier Cru Mont de Milieu is een enorm verschil, terwijl de druiven soms op enkele meters van elkaar groeien.