Gascogne wijn

Gascogne wijn Frankrijk

De prachtige wijnstreek Gascogne produceert al wijn sinds de bloei van het Romeinse Rijk rond de 5e eeuw. Nadat de Galliërs de Romeinen weer hadden weggejaagd bleven boeren druiven verbouwen en wijn produceren. De regio is nogal eens van heerser gewisseld, halverwege de 11e eeuw werd het gebied overgenomen door de Britten. Wijn werd een van de grote exportproducten naar Engeland van de regio. Gascogne floreerde enorm door de import vanuit Groot-Brittannië, wat de Fransen later torpedeerden toen Gascogne weer deel van Frankrijk werd.

Bordeaux en Cascogne wijn

Bordeaux en Cascogne liggen naast elkaar in het Zuid Westen van Frankrijk. Bordeaux heeft een grote natuurlijke haven, de monding van de Gironde. Wijn kon daardoor naar alle windstreken worden vervoerd, terwijl de regio Cascogne alleen wat kleine haventjes had. In het begin was de wijn uit Gascogne populairder dan Bordeaux. Alleen konden de wijnen uit Gascogne slechts vanuit de havens van Bordeaux vervoerd worden naar andere plekken, waar kooplieden Gascogne wijn als een bedreiging zagen. Politiek gedreven legde de stad de export van Gascogne wijnen aan banden. Dit resulteerde erin dat er steeds minder Gascogne wijnen werden uitgevoerd, terwijl de Bordeaux wijnen enorm in opkomst kwamen met als hoogtepunt de Classificatie van de Grand Crus in 1855. Gascogne werd niet eens vermeld in deze classificatie. Ze moest zichzelf opnieuw uitvinden, dat zou niet voor het laatst zijn.

De verschrikkelijke druifluis, Phylloxery Vastatrix, werd rond 1870 een enorme plaag in de regio. Alle wijnstokken moesten worden geent op resistente Noord-Amerikaanse onderstammen zodat de luis zich niet door de wortels heen vrat en de wijnstok kapotmaakte. Van de nieuw aangeplante wijngaarden maakte men destillaten, die steeds in zwang kwamen. Armagnac werde de naam en de streek werd er wereldberoemd mee.

gascogne wijn streek

Cascogne witte wijn

Een eeuw later, in de jaren 1970-1980 zwakte de vraag naar Armagnac sterk af. Wijnboeren zaten met de hand in het spreekwoordelijke haar, tot ze aan hun historische wortels dachten. Gascaaogne werd weer een trotse wijnstreek, met druivenrassen als Colombard en Tannat. Die eerste, de Colombard, kon nu met moderne techniek gekoeld gefermenteerd worden in grote RVS cuves. Daardoor bleef meer frisheid en fijnere zuurtjes in de droge witte wijn achter dan voorheen. Dit zorgde voor een opleving van de export naar bijvoorbeeld Nederland, waar we gek zijn op deze friszure dorstlessende wijn. Ugni Blanc is milder van smaak maar wint steeds meer terrein onder liefhebbers. Tannat is veel aangeplant voor rode wijn, met soms een Merlot als buurman.

domaine malartic blanc sec

Gascogne wijn

Wijn van de Colombard druif herken je meteen aan zijn stuivende, uitnodigende karakter waarin florale geuren en citrus duidelijk te herkennen is. Bij Wineheaven hebben we een mooie serie Gascogne wijnen van de Colombard en een rode van Tannat en Merlot. De rosé is een blend van alle drie. Alle Gascogne wijnen bij Wineheaven onderscheiden zich door hun makkelijke drinkbaarheid en zuiverheid in geur en smaak.