Goede wijn kopen, hoe doe je dat?

Ik sta midden op een feestje en iemand vraagt wat voor werk ik doe. Ik vertel dat ik een wijnbedrijf heb, dus bijna direct komt die vraag, “hoe weet ik dat een wijn lekker is door het etiket te lezen?” Lieve wijnliefhebbers, vreest niet. Er is een simpeler antwoord op die vraag dan het lezen van al die dikke wijnboeken en het proeven van duizenden vergelijkbare wijnen, volg je gevoel. Elke wijnliefhebber van tegenwoordig heeft wat kennis nodig om te weten wat voor type wijn je selecteert. Goede wijn kopen kan hard werken zijn. Zo is er de naam van de wijn zelf, waar je voor gestudeerd moet hebben of op zijn minst een flinke inspanning qua hobby en zelfstudie. Waar komt hij vandaan, welke kleur heeft hij, welke leeftijd? Is het druivenras kloppend bij het gebied en heeft hij houtrijping gehad. Tja, dit is het gedeelte dat slechts door keiharde arbeid tot parate kennis behoort. Niet voor iedereen weggelegd dus, maar voor goede wijn kopen is het niet verplicht. Het tweede component is de wetgeving. Rosé mag in Europa niet gemaakt zijn van witte en rode wijn, behalve bij Champagne. En wijn met een herkomstbenaming mag alleen uit die regio komen, dus Bordeaux komt alleen van druiven van planten uit Bordeaux. Met wat topografische kennis is er best een voordeeltje te halen in wijnland. Goede wijn kopen door een atlas uit je hoofd te kennen is leuk voor professionals, kies je favoriete (of vertrouwde) wijnland of wijnstreek en je bent al een stuk verder. Wijnen die tegenwoordig online goed verkopen hebben gelukkig nog een andere component: het design! Slimme marketing mensen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat diertjes op het etiket 25% meer aantrekkingskracht op vrouwen hebben als ze hun keuze maken. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vrouwen meestal houden van elegante wijnen, met veel fruitigheid. Als je zo’n diertje dan ook nog tekent met vrolijke kleurtjes en een iets taps toelopende fles en je hebt een vrouwen-magneet. Nu wil die slimme marketing man ook nog dat de vrouw de fles vaker koopt, dus is de fles exact wat de vrouw verwacht… iedereen wint.

Goede wijn kopen

Gelukkig geld geen enkele wijnwet als 100% volledig, want er zijn ook nog de honderden uitzonderingen op de regel, wijn is een Franse uitvinding ten slotte. Dat vinden ze zelf althans, de wetenschap is al verder. Dus niet elke man is gek op zware houtgerijpte wijn, niet elke vrouw wil een diertje op het etiket. En is Syrah niet de lekkerste, of Pinot Noir? Oh, u bent liefhebber van droge witte wijn? Precies, doe niet te veel moeite om alles over wijn te weten tenzij u echt wilt studeren. Volg gewoon je gevoel en laat de wijnmarketing zijn werk doen. Grote kans dat je gevoel je de goede fles laat uitkiezen. Goede wijn kopen op je gevoel werkt.

Het laatste en beslissende component is de wijnleverancier. Bij Wineheaven bepaalt Paul Ballieux het assortiment, hij kiest alleen wijnen waar hij volledig achter staat. Zijn werkwijze?

Ik selecteer altijd eerst op persoonlijke smaak,  “zou ik zelf deze wijn voor deze prijs interessant vinden? “

Dat is wat Wineheaven klanten willen, goede wijn kopen voor een goede prijs. De wijnen die ik zelf graag drink zijn niet voor niets de best lopende wijnen op onze website. Dat is waarom van oudsher alle wijnliefhebbers een vaste wijnleverancier hebben, soms meer dan 1. Want al die kennis die Paul en zijn wijncollega’s hebben opgedaan, daar kan nog steeds geen boekhouder tegenop, wijn is liefde en proeven is geloven.

Nieuw bij Wineheaven