GPT Sommelier zoekt wijn bij happy meal

Wat gaan Chatbots zoals Chat GPT betekenen voor webshops? Online advies wordt de nieuwe norm, zo maakt de introductie van de GPT Sommelier duidelijk. Met GPT Sommelier kunnen wijnliefhebbers altijd en overal een goed wijnadvies krijgen van een zelflerende AI voor wie geen wijn-spijs combinatie te gek is. Of je nu een uitgebreid diner kookt of een eenvoudig eenpansgerecht, de GPT Sommelier adviseert de beste wijn erbij, zelfs wijn bij je Happy Meal. Ontdek nu zelf de gemakkelijke manier om de juiste wijn te vinden via Wineheaven’s GPT Sommelier.

Het team achter Wineheaven bedacht de slimme toepassing van OpenAI’s grote taalmodel, ChatGPT, als persoonlijke wijnadviseur. Wijn wordt van oudsher gezien als een complex product waarbij veel kennis nodig is om goed te kunnen adviseren. Niet iedereen heeft altijd maar een wijnkenner beschikbaar voor advies, waardoor een verkeerde combinatie vaak voorkomt. Door de geavanceerde algoritmen van ChatGPT te combineren met de wijn op de webshop van Wineheaven kunnen consumenten makkelijk en snel wijnadvies krijgen zonder de deur uit te hoeven gaan.

wijn escape room de wijnduivel

Wijnadvies van een chatbot

Het team achter Wineheaven bedacht de slimme toepassing van OpenAI’s grote taalmodel, ChatGPT, als persoonlijke wijnadviseur. Wijn wordt van oudsher gezien als een complex product waarbij veel kennis nodig is om goed te kunnen adviseren. Niet iedereen heeft altijd maar een wijnkenner beschikbaar voor advies, waardoor een verkeerde combinatie vaak voorkomt. Door de geavanceerde algoritmen van ChatGPT te combineren met de wijn op de webshop van Wineaven kunnen consumenten makkelijk en snel wijnadvies krijgen zonder de deur uit te hoeven gaan.

Nu zijn er al langer online adviestools voor wijn. Deze zijn volledig afhankelijk van voorgeprogrammeerde waarden. Ze kunnen dus alleen antwoord geven op gerechten met producten die in de database staan en vereisen veel voorwerk om een wijn vindbaar te laten worden. De implementatie die is ontwikkeld door Wineheaven is daarentegen dynamisch en maakt gebruik van ChatGPT. Wat je ook vraagt, de Chatbot kiest op basis van beschikbare wijnen op de website welke wijn het best bij je vraag, gerecht of wijnvoorkeur past.

Wineheaven is geen gewone wijnwebshop, al jaren worden praktisch toepasbare innovaties en nieuwe producten ontwikkeld waarbij wijn centraal staat. In 2022 lanceerde ze een geavanceerde wijn Escape room voor thuis en recent is een romantisch wijnproeverij pakket voor 2 op de markt gekomen. Paul Ballieux, eigenaar van Wineheaven, wijnkenner en SEA specialist, werkt dagelijks met AI. Samen met developer Steven Gossseling van Devlore kwam hij op het idee om de wijnkennis van Chat GPT te integreren in de website. Na een kleine test bleek de intelligente chatbot uitgebreide kennis over wijn te hebben.

Nederlands wijnadvies op maat

In het begin weken de antwoorden die GPT Sommelier gaf af van wat verwacht bij een advies van een goede sommelier. Zo was er een overdreven Amerikaanse insteek en miste finesse in de antwoorden. Binnen een week was dit opgelost en was de code voor het prototype live. Een select groepje wijnkenners mocht de GPT sommelier testen. Dat leverde geweldige en soms grappige inzichten op. ChatGPT denkt veel breder dan de gemiddelde wijnkenner. Zo kun je aan deze online sommelier vragen stellen die je nooit aan een echte sommelier zou durven stellen, een van de testers kreeg bijvoorbeeld antwoord op welke wijn past bij een Happy Meal. GPT Sommelier is nu helemaal afgestemd op Nederlander en past zijn advies aan voor wijn bij een luxe gerecht of een simpele pasta. Is er geen match dan geeft de GPT sommelier dit direct aan.

Gosseling en Ballieux voorspellen dat implementaties zoals GPT Sommelier de online markt binnen enkele jaren volledig zullen veranderen. De actief adviserende rol van de Chatbot gebaseerd op generieke productkennis zet een nieuwe standaard voor elke webshop in Nederland en ver daarbuiten. De unieke kans de eerste generatieve Sommelier van Nederland en misschien zelfs van de wereld te lanceren is de grootste motivator geweest bij het ontwikkelen. De plugin kan met kleine aanpassingen ook worden ingezet voor andere webshops. Wil je zelf vragen stellen aan GPT Sommelier? Ga dan naar wineheaven.nl