Bij droge witte wijn is de meest veilige manier om te kiezen door op druivenras te selecteren. Zie je door de vaten de fles niet meer of wil je goed voor de dag komen in een restaurant of bij je vrienden, dit is het overzicht hoe de bekendste druivenrassen verschillen van elkaar.
Er zijn vele witte druivensoorten, maar slechts een beperkt aantal rassen is geschikt om lekkere witte wijn van te maken. De beroemdste witte druivenrassen hebben hun herkomst in Europese wijngaarden en zijn vaak terug te voeren tot de middeleeuwen. Qua smaak verschillen ze flink, waardoor iedereen ze snel uit elkaar kan leren houden als je deze tips leest.
Chardonnay
De beroemdste droge witte wijn ter wereld is ongetwijfeld een Chardonnay. Dit druivenras heeft zijn bekendheid oorspronkelijk te danken aan de glooiende heuvels van de Bourgogne waar de meest gestyleerde Chardonnays in onze wijnkelder met “Toast en Boter” invloeden vandaan komen. Betaalbare Chardonnay is er in 2 herkenbare stijlen: Ingetogen en expressieve Chardonnay.
Hoe herken je Chardonnay?
Geuren lopen uiteen van tropisch fruit bij jonge frisse Chardonnays tot vanille en boter bij de houtgerijpte Chardonnays.
Hoe weet je of Chardonnay jouw voorkeur heeft?
Chardonnay geeft in je gehemelte altijd een volle ronde afdronk. Dat milde gevoel, die soepelheid, is waar je Chardonnay aan herkent. Vind je dat lekker? Dan is Chardonnay een veilige keuze.
Sauvignon Blanc
Oorspronkelijk Franse wijndruif die in noordelijke regio’s de mooiste resultaten boekt. Hou je van frisse wijnen dan is Sauvignon Blanc je vriend. Wijnen uit de Franse Loire en Nieuw-Zeelandse Marlborough streek zijn het meest beroemd, van de pure Sauvignon blancs dan. Chileense Sauvignon is minder uitgesproken.
Hoe herken je Sauvignon Blanc?
Wijnen met een frisse smaak, dat kenmerkt de wijnen van de Sauvignon Blanc druif. Alles in deze wijnen draait om de balans tussen zoet en zuur, die licht neigt naar een zuurtje. De geuren gaan van vers gemaaid gras naar rijpe perzik. Houtrijping is minder in trek.
Hoe weet je of Sauvignon Blanc jouw voorkeur heeft?
Sauvignon Blanc is alsof je de lente of de zomer proeft. Fris en fruitig, altijd dat spannende zuurtje. Die frisheid, dat is waar je Sauvignon Blanc aan herkent. Vind je dat lekker? Dan is Sauvignon Blanc een veilige keuze.
Viognier
Ook weer een Franse inheemse soort, in de jaren 70 van de vorige eeuw bijna uitgestorven onder het geweld van de oprukkende Chardonnay en Sauvignon Blanc. Gelukkig hield een streek in Frankrijk, Condrieu, moedig stand en behield het de beste Viognier wijngaarden. Pas op in de combinatie van Viognier en Chardonnay, dan valt het karakter weg en hou je meestal een bloedeloos compromis over. Het is een ingewikkeld druifje om te telen, maar als je dit goed doet krijg je geweldige licht geparfumeerde wijnen die passen bij heel veel Aziatische gerechten.
Hoe herken je Viognier?
Ruik je bloemengeuren die lijken op viooltjes, dan is de kans groot dat je een Viognier in je glas hebt. Een pure Viognier
heeft ook iets prikkelends in de afdronk, een bite. Houtrijping is zeer in trek bij de grote Viognier wijnen, dan knallen de geuren je om de oren en vedijvert de druif met Chardonnay.
Hoe weet je of Viognier jouw voorkeur heeft?
Viognier is alsof je in een bloementuin rondloopt in de lente. De karakteristieke geur en smaak, viooltjes en de bite dus, combineren met lekker eten waar frisse kruiden in zijn verwerkt. Bij een houtgerijpte Viognier weten je smaakpapillen niet wat ze meemaken. Is expressieve wijn met karakter jouw stijl, dan zit je goed met Viognier.
Riesling
Duitsland op zijn best, de koninging van de Duitse wijnen. Riesling is de enige klassieke druif die van nature altijd wijnen met een zoetje oplevert. De druif heeft namelijk een krachtige zuurbalans, waardoor de druif lang door kan rijpen en extra suikers opbouwt.
Hoe herken je Riesling?
Riesling in Nederland is niet heel erg in de mode. In restaurants serveren ze weinig goede Rieslings, maar als je een Elzas of Moezelwijn op de kaart ziet staan voor een wat hoger bedrag mag je echt wat verwachten. Thuis drink je de Trocken wijnen jong, maar de Spätlese en hogere Duitse classificatienormen kun je rustig wegleggen voor je volgende jubileum. Riesling kan zeer droog zijn in stijl, de zogenaamde Trocken wijnen die nu in de mode zijn, tot bijna overdreven zoet en vol in de verschillende soorten Spätlese varianten. Die laatste is waardoor de Duitse Rieslings wereldberoemd zijn geworden, waarbij zelfs honinggeuren kunnen ontstaan als de wijn hout heeft gezien en een paar jaar op fles heeft gerijpt. Een goede Riesling wordt vaak met de hand geplukt op steile bergwanden, vandaar de wat hogere prijs.
Hoe weet je of Riesling jouw voorkeur heeft?
Een restzoetje wat precies klopt. De kleur geel komt ogenblikkelijk in je op, probeer maar. Net als Viognier goed te combineren met kruidig eten. Hou je van wijn die enorm vol en gepassioneerd is qua stijl en is een subtiele tot soms overdreven zoetheid juist lekker? Dan is Riesling altijd een goede keus. Bespaar niet op de prijs, goede Riesling is gewoon wat duurder.
Pinot Gris of Pinot Grigio
De Pinot druif is er in vele kleuren, maar de grijze is favoriet voor droge witte wijn. Hou je van wijnen met wat meer zwoelheid, dan is de Pinot Gris, of Pinot Grigio zoals de Italianen zeggen, een geweldige vondst. Waar de Franse Pinot Gris echt wat zwaardere wijnen zijn over het algemeen maken de Italianen hun wijnen juist erg strak. Deze laatste variant wordt wereldwijd veel nagebootst.
Hoe herken je Pinot Gris?
We bespreken de Italiaanse variant, met zijn frisse smaak en ingetogen volle karakter. Je herkent hem direct aan de geur, fris als een droge wijn maar met een restzoetje. Pinot Grigio kan daarnaast karaktereigenschappen van alle hierboven genoemde druivenrassen hebben, het is een vrij type zullen we maar zeggen. Dat is een voordeel en een nadeel, want niet alle stijlen vind je even lekker. Pinot Gris bestellen betekent goed op de omschrijving letten, die je verteld in welke stijl de wijn gemaakt is.
Andere druivenrassen voor lekkere witte wijnen
Er is nog zoveel te vertellen over andere druivenrassen, zoals over de geurige Gewurztraminer, de peperige Gruner Veltliner, de superfrisse Viura (Macabeo) en de naar mandarijn ruikende Torrontes. Maar ook de minder bekende rassen zoals de naar venkel geurende Arneis of de fragiele Vespaiolo zijn het waard om er eens goed voor te gaan zitten. Elk druivenras is een avontuur op zich en interessant om meerdere soorten naast elkaar te proeven. Maar waar begin je met witte wijn proeven? Bij een eenvoudige Franse Chardonnay, snij er meteen een plakje Brie bij af. Eerst proeven van alleen de wijn, daarna een stukje Brie. Als je dat proeft weet je waarom al die wijngekken zo raar doen over wijn-spijs combinaties en zo verwilderd gek zijn van lekkere witte wijn.