Merlot

Merlot wijn

Merlot is, na de Cabernet Sauvignon, de meest aangeplante rode wijndruif ter wereld. Wijn van deze druif heeft van nature een vol en gul karakter. De wijnen van Merlot zijn over het algemeen lekker sappig en soepel. Merlot groeit in heel veel regio’s in de wereld, vaak in combinatie met andere druiven zoals de Cabernet Sauvignon. Vanaf de jaren 70 maakt men er ook wijnen van als monocepage. De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. Daardoor zijn ze vaak jong te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak. Bij de betere Merlot wijnen ervaar je een elegante, rijpe, fruitige, romige en aangenaam zachte wijn.

Merlot herkomst

Waarom de Merlot zo heet is niet helemaal duidelijk. Zou het komen door de Merel, (Frans: Merle) die de druiven opeet als de wijnboer niet oppast? Merlot is van oorsprong ontstaan uit de rode Loire druif Cabernet Franc. Net als bij Cabernet Sauvignon ergens in de 17e eeuw heeft aangeplant in de Bordeaux, waarbij de druif eigenlijk alleen een bijrol kreeg. Op de rechteroever van de Bordeaux streek is de Merlot dominant, met zijn kleigronden van het slib van de rivier. Maar Merlot is niet zo kieskeurig, hij groeit zo’n beetje overal waar hij met zijn korte rijpingstijd genoeg zon krijgt om mooie dikke grote druiven op te leveren.

Merlot en bodemsoorten

Merlot houdt van natte voetjes, is wat wijnboeren vaak zeggen. Klei dus, als de plant zelf zou mogen kiezen is de ondergrond weinig vochtdoorlatend. Wijngaarden waar Merlot wordt aangeplant zijn niet heel verschillend van bodemsoort, maar als er ijzer in de grond zit zoals in grote delen van de Pomerol streek ontstaan bijzondere wijnen met veel klasse. In de St Emilion, Bordeaux, vind je uitgestrekte kleigronden. In heel zuidelijk Europa heerst de druif over de wijngaarden met klei. Ga je naar de Nieuwe Wereld dan zie je Merlot overal waar irrigatie mag of waar kleigrond zorgt voor die natte voetjes.

Merlot en houtrijping

Bordeaux is het klassieke voorbeeld voor veel wijnlanden om met Merlot een prachtige houtgerijpte wijn te maken. In de combinatie met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot heet dat een Bordeaux blend. In veel landen maken ze ook prachtige monocepages met alleen Merlot met houtrijping, waarbij Noord-Italië, Californië en Kroatië echt opvallen. Je herkent houtgerijptte Merlot aan de geur. Na houtrijping en wat jaartjes geduld proef je chocolade, vanille en bij echt goede Merlot een hint van truffel. Pomerol is volgens velen de ultieme Merlot.

Merlot in koele regio's

Groeit de merlot in een koelere regio, dan zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. Omdat Merlot vroeg rijpt en veel suikers kan bevatten is de druif goed geschikt om in koele regio’s te worden aangeplant. Enige probleem is dat als er regen is tijdens of vlak voor de oogst de druif veel vocht opneemt en de wijn dus minder smaak heeft.

Merlot in milde regio's

Vroeg rijpen, veel fruitinvloeden. Merlot kan best wat zon aan. Gevormd en bekend geworden in Bordeaux, uitgewaaierd naar elk gematigd en warm klimaat waar klei ligt. Californië bijvoorbeeld heeft een grote aanplant met fantastische resultaten, terwijl in Italië de Merlot bijna als inheems wordt gezien. Hoe meer zon, hoe zwaarder Merlot kan worden. De zuren zoals tannine zijn niet zo sterk, dus gematigd klimaat is perfect voor Merlot.

Merlot in warme regio's

In een warme regio is de merlot vaak wat zwaarder en zoeter. De wijn van Merlot is dan te herkennen aan aroma’s van kersen, pruimen, cacao en vanille. Het alcoholpercentage van Merlot kan in warme regio’s tot wel 14,5% aantikken, wat de wijn meestal ook logger en zwaarder maakt. Die zware logge Merlot heeft absoluut fans, maar de meeste liefhebbers zoeken toch Merlot wijn uit gematigde gebieden.

Merlot uit de Oude Wereld

De oude wereld kent Merlot als de nummer 2 van Bordeaux. Lang voerde de Merlot de ondertoon in Bordeaux blends, was het vooral een toevoeging om de scherpe kantjes van Cabernet af te vlakken. De rijkdom van Merlot in St Emilion en Pomerol viel steeds meer op, waarna de wijn nu veel te vinden is in alle zuidelijke wijngaarden, simpelweg omdat Merlot zo populair is. Over het algemeen is houtgerijpte Merlot in Bordeaux blends van absolute wereldklasse. Maar goede Merlot op kleigrond met ijzer komt ook uit Italië. Die is vaak verrassend goed.

chateau tour renaissance
St Emilion La Tour Renaissance - merlot

Merlot uit de Nieuwe Wereld

Californië maakt geweldige soepele monocepages van Merlot, in Chili maken ze tot op grote hoogte geweldig mooie fruitige Merlot en uit Zuid-Afrika en Australië komen Merlot wijnen met veel diepgang en fruit. Over het algemeen zijn Nieuwe Wereld Merlots meer te herkennen aan hun enorme fruitigheid.

Merlot droog of zoet

Merlot, officeel ook wel Merlot Noir genoemd, is een blauwe wijndruif waarmee alleen rode wijn kan worden gemaakt. Zoete rode wijn van de Merlot kan ik me niet voorstellen, de wijn heeft niet zo veel zuren en kan dus niet te veel suikers bevatten voor een gebalanceerde wijn. Dus ondanks dat er vast expirimenten van zoete Merlot zijn is zo’n beetje 100% van de Merlot productie droog.

Merlot wijn-spijs combinaties

Als er iets bij Merlot past dan is het… pasta! De combinatie met tomatensauzen is simpelweg perfect, het fruitige karakter past daar heerlijk bij. Merlot is wat ronder en guller van smaak, een beetje room en hartige smaken (umami) kan daardoor goed worden opgevangen.

Merlot op zijn mooist

Kies een goede St Emilion of Pomerol en je hebt ongetwijfeld een blend met veel Merlot in je handen. Deze kleigrond met veel ijzer boven Bordeaux met de meeste Grand Cru’s per vierkante kilometer (omdat dit regionaal betekent dat er meer dan 12% alcohol in de wijn zit) produceert zonder twijfel de grootste wijnen van Merlot en anderen, maar durf ook eens te kijken naar pure Merlot wijnen die op de hoogste wijngaarden van Chili worden verbouwd of naar Bordeaux Blends uit Zuid-Afrika. Compleet andere stijl, maar zo mooi en lekker. Goede Merlot hoeft niet duur te zijn, het klimaat en terroir doen al veel.