Pecorino

Pecorino wijn

Pecorino is de naam van een druif, een wijn en een Italiaanse kaassoort. De naam komt van het Italiaanse woord Pecora, wat schaap betekent. De Pecorino druif groeit in de Marchen en Abruzzen, waar ook de wijn vandaan komt. De kaas komt uit een heel ander deel van Italië; uit Grosseto, Lazio of Sardinië. Droge witte wijn van Pecorino smaakt verassend en verfrissend naar peer en perzik en typerende aroma’s die doen denken aan venkel, groene appel, anijs en citroenfruit. Sommigen herkennen een pepertje op het eind, net als de Gruner Veltliner uit Oostenrijk of de Passerina uit naburige regionen in Italië. Wanneer de druif geblend wordt Trebbiano of Passerina kan je bloemigere wijnen verwachten.

Pecorino herkomst

Pecorino is een wit druivenras, oorspronkelijk uit de regio De Marken. De Pecorino druif is een zeer oude druiven variëteit, maar het had niet veel gescheeld of de druif was voor de wijnproductie in de jaren tachtig van de vorige eeuw verdwenen. Pecorino heeft een dunne schil met kleine bruine spikketjes en is daardoor nogal gevoelig voor schimmels en ziektes. Trebbiano en Passerina, die ook in deze streek voorkomen, geven meer opbrengst en zijn resistenter.

Steeds meer Pecorino aanplant werd gerooid. Tot Guido Cocci Grifoni, een Italiaanse wijnbouwer, startte met een project om een grote witte wijn te maken van die bijna verdwenen Pecorino druif. Luigi Cataldi Madonna, een gepensioneerd professor in Filosofie, speelde ook een belangrijke rol in de bijzondere revival. Hij had sterke vermoedens dat het terroir van zijn familiedomein, een hoogvlakte omgeven door bergen, ideaal was voor Pecorino vanwege de sterke wind en experimenteerde jarenlang met verschillende manieren van wijn maken om deze te perfectioneren. Dankzij de grote inspanningen van deze pioniers begon de Pecorino aan een zegetocht en heeft ze in Offida tegenwoordig al de DOCG status en in Abruzzen een DOC status.

Pecorino en bodemsoorten​

Pecorino groeit liefst op kleibodems. Het is eigenlijk best een moeilijke druif die veeleisend is qua microklimaat. Zo moet er veel wind zijn zodat schimmels geen kans krijgen. Daardoor vind je op de hoger gelegen gebieden de beste kwaliteit Pecorino wijn in Italië en dan met name in de wijnstreken Umbrië en de Marchen.

Pecorino en houtrijping

Als je houtrijping toepast bij Pecorino wijn merk je meteen de complexiteit en finesse die met de jaren groeit. Tot wel 10 jaar rijping is mogelijk voor goede Pecorino wijn. Gelukkig is de wijn al veel eerder op dronk, alle wijnen die wij voeren mogen direct geopend worden. Voor de Spumante die gemaakt wordt met Pecorino is houtrijping ideaal, de krachtige houtgeur versterkt het natuurlijke aroma.

Pecorino in koele regio's

Doordat Pecorino niet goed bestand is tegen schimmel en vorst door zijn tere schilletje moet je goed zoeken om hem buiten Italië te vinden op een wijngaard. Teveel kou en de druif produceert weinig tot geen druiven.

Pecorino in milde regio's

Zeeklimaat, en dan liefst een gematigd zeeklimaat is waar Pecorino op gedijt. Op de hoogvlaktes, waar de wind vrij spel heeft en de zon schijnt is de wijnstok productief. Niet zo productief als andere lokale druiven zoals Passerina en Trebbiano, maar de wijn die van Marche en Abruzzen af komt is simpelweg heerlijk.

Pecorino in warme regio's

Aangezien Pecorino in de jaren tachtig van vorige eeuw bijna uitgestorven was zien we het als een klein wonder dat in Noord-Italië zoveel bijval is gekomen voor deze bijzondere druif. Van nog geen 90 hectare toen naar meer dan 1100 hectare in 2018. Van uitbreiding richting het zuiden is nu nog geen sprake, maar gezien de stijgende populariteit zou het zo maar kunnen. Wij willen best eens proeven hoe een wijn van Pecorino smaakt als hij zonovergoten heeft mogen genieten van wijngaarden rondom de Vesuvius of richting Languedoc, waar elk druivenras wel een plekje lijkt te kunnen veroveren.

Pecorino Oude Wereld

Tja, als je wereld nog niet groter is dan Abruzzen en Marche, dan is er alleen oude wereld stijl Pecorino. Alleen in deze 2 streken vind je gecontroleerde appelaties, de rest van de Oude Wereld kijkt toe en vind er het zijne van.

Pecorino Nieuwe Wereld

Het moest er van komen, na de herontdekking van Pecorino door het grote publiek is de Pecorino begonnen aan een wereldtournee. De eerste wijn van Pecorino buiten Italie is South Australian Pecorino. Daar, in Mc Laren Vale waar ook prachtige Rieslings worden verbouwd hebben ze deze wijnstok aangeplant omdat ze de potentie zien om wijn van wereldklasse te maken. Of dat lukt? De eerste oogst, 4  jaar na het planten, is net geweest en natuurlijk zegt de wijnmaker dat alles gelukt is. Maar de wijn naar Nederland halen? Dat gaat me nog net te ver.

Pecorino droog of zoet

De kracht van Pecorino ligt in de finesse, niet in het zoetige. Dit is een delicaat druifje, wat voor desserts zeker geschikt is maar dan als begeleider van meer ingetogen gerechtjes maar nog beter is de combinatie met lokale schapenkaas. De wijn fungeert bij een kaasplankje als een soort abrikozencompote zonder het zoet.

Pecorino wijn-spijs combinaties

Noord-Italianen begrijpen als geen ander dat goede wijn gecombineerd moet worden met goed eten. Daarom maken ze Pecorino wijn die perfect combineert met vis. Denk aan sardientjes van de plaat of een mooi stuk zalm. Omdat de wijn vaak hints van steenfruit bevat is de combinatie met kip ook erg goed. Maak de marinade of saus niet al te sterk, delicate wijn vraagt om finesse bij het koken.

Pecorino op zijn mooist

Waar komt de mooiste Pecorino vandaan? Offida is een plaatsje waar er zelfs een DOCG van wordt gemaakt, de hoogste Italiaanse standaard. Terre di Chieta is al DOG en krijgt steeds meer fans. De eenvoudige Pecorino’s komen van percelen die wat lager liggen, maar zodra je druiven plant op steile hellingen die hoger gelegen zijn krijg je klassiek mooie wijn. Marche en Abruzzen vechten om de eer wie de mooiste Pecorino maakt. 

Wij laten u zelf beslissen en bieden beiden aan, Velenosi uit de Marche en Rosarubra uit Abbruzzen. Stuk voor stuk geweldige Pecorino wijnen.