Riesling
De koningin van de druivensoorten, onbetwist heersend over zoete witte wijn wereldwijd. Dat is de Riesling. Als je ooit in je leven een mooie Riesling geproefd hebt laat dat je niet meer los. De geur van appeltjes, bloemen, soms zelfs honing en het kenmerkende Petroleum wat de Riesling kan hebben maakt de wijn onevenaarbaar.
Riesling herkomst
De Riesling bestaat al meer dan 1000 jaar, zo is wel zeker. Uit overlevering komen verhalen uit de Romeinse tijd van Plinius Maior (23 tot 79 na Chr.) Een ander verhaal over de herkomst is dat de Duitse koning Ludwig (843-876) de Riesling voor het eerst liet aanplanten langs de oevers van de Rijn. Zeker weten doet niemand het, want deze druif is zo oud dat ze mogelijk direct afstamd van de Vitis Vinifera Sylvestris, de wilde klimplant waarvan alle druiven uiteindelijk afstammen.
Riesling en bodemsoorten
Rotsbodems en leembodems zijn favoriet bij de Riesling. Omdat het een laat rijpende soort is, in Duitsland oogsten ze soms zelfs pas eind oktober, heeft ze niets met natte voetjes. Leisteen geeft prachtige invloeden in de wijn, leem maakt de wijn wat voller en milder. Op zandgrond zul je geen Riesling vinden, hoewel het een flexibele druif is. De Riesling heeft lekker veel zuren in zich en barst van de suikers als ze goed rijp is. Riesling neemt veel over van de bodem waar ze op groeit. Leisteen zal een rokerig smaakje geven, andere bodems kunnen mineraal, ijzer, teer, aards, bloemig of zelfs iets gekruid meegeven.
Riesling en houtrijping
Riesling is een van de weinige druivensoorten die geen combinatie vormt met hout. De hoge zuren en suikers zorgen ervoor dat Riesling tientallen jaren kan rijpen zonder houtrijping. De frisheid en concentratie zorgt ervoor dat Riesling niet lekkerder wordt van houtrijping, al zullen er ongetwijfeld wijnmakers zijn die proberen Riesling op hout te maken.
Riesling in koele regio's
De Riesling heeft kleine druifjes met dikke schil die goed weerstand bieden tegen wat lagere temperaturen en het is een laat rijpende soort. De mooiste wijnen van de Riesling komen dan ook uit gebieden waar andere druiven niet eens kunnen rijpen, uit Duitsland, Noord-Frankrijk of aan de andere kant van de Wereld in Eden Valley Australië. Omdat de Riesling wat kan hebben kan de plant gedijen waar veel wind staat, zodat schimmels geen vat op de druif krijgen. Is er een rivier in de buurt, dan kunnen laat rijpende druifjes edele rotting ondergaan, zodat er extreem veel suikers in de druif zijn opgeslagen. Wordt er geoogst nadat de vorst er overheen is gegaan dan kan Eiswijn gemaakt worden. Een dure maar zeer bijzondere en aan te bevelen variant op zoete witte dessertwijn.
Riesling in milde regio's
Riesling heeft frisse zuren nodig om op te boksen tegen de hoge natuurlijke zoetheid. In milde klimaatzones is de zuurgraad lager waardoor er saaie wijn ontstaat die niet meer spannend is. Toch zie je mooie uitzonderingen tussen de Grenache en Syrah staan die lekkere wijn opleveren. Uitzonderingen die de regel bevestigen.
Riesling in warme regio's
De Riesling is geen fan van hitte, het is een late rijper die tegen kou bestand is. Een eskimo staat ook niet graag in de woestijn, dus zet de Riesling niet in te hete klimaatzones. Je zou alleen maar saaie volle wijn krijgen, dus geef de Riesling een beetje kou zodat ze zich ontwikkelt tot laat in oktober.
Riesling oude wereld
Klassiek is de Riesling uit de terassen Moezel, waar de Riesling op de rivieroevers op steile flanken van heuvels op terrassen gepoot staat. Of Riesling uit de prachtige bocht van de Moezel bij Piesport, misschien wel de mooiste wijngaard ter wereld? De Rheingau levert ook prachtige Rieslings Duidelijk is dat de koningin van de druiven regeert in dit gebied, met bizar mooie wijnen als gevolf. Wijnen van grote klasse die tientallen jaren kunnen rijpen als ze van de bevoorrechte plekjes komen. Oostenrijk keek af van Duitsland en maakt prachtige Rieslings met veel stijl. Ga je richting Luxemburg, dan maken ze graag mousserende Rieslings. Door naar de Elzas, waar in kleine pittoreske dorpjes de mooiste Rieslings van Frankrijk worden gemaakt in een geheel eigen stijl.
Riesling nieuwe wereld
Omdat Riesling een flexibele en veerkrachtige druivenplant is en in koele klimaten floreert hebben veel wijnboeren aan de andere zijde van de evenaar Riesling aangeplant. Het Zuidereiland van Nieuw Zeeland bijvoorbeeld produceert prachtige Rieslings met veel diepgang. Ga je richting Australië, dan is Eden Valley koud genoeg om dankbaar Rieslings te produceren. De Nieuwe Wereld Rieslings, ook Washington state en koele delen van Zuid-Afrika, zijn over het algemeen iets stuivender. Dit zijn ook de regio’s waar eventuele houtrijping wordt toegepast.
Riesling droog of zoet
Riesling bouwt van nature veel suikers en zuren op, waardoor de wijn goed te herkennen is. Er is altijd minimaal een zweempje zoet in een Riesling. In Duitsland hebben ze wijnwetgeving waarbij het mostgewicht (grotendeels suikergehalte) bepaald hoe de wijn mag heten. Een mostgewicht van 150 graden Oechsle is genoeg om Qualitätswein mit Prädikat Trockenbeerenauslese te mogen voeren, de hoogste klasse. Dus hoe zoeter, hoe beter. Wij Nederlanders en veel andere volken houden echter meer van de Trocken varianten. Steeds meer Duitse wijnbouwers maken daarom naast zoete Rieslings ook heerlijke droge uitvoeringen. Wil je een klassieke Riesling proeven? Ga dan voor een zoetere uitvoering en durf wat geld uit te geven. Want goede Riesling is voornamelijk handgeplukt en van steile hellingen. Dan krijg je wel een smaakexplosie in je glas die je smaak voor altijd zal veranderen. Ben jij straks Riesling fanaat?
Riesling wijn-spijs combinaties
De geuren in Riesling zijn sterk. Appels, citrusfruit, bloemen, petroleum, mineralen en honing vormen een prachtige basis om wijn-spijs combinaties mee te maken. Kies je voor de klassieke Elzas combinatie met eendenlever? De stoere Duitse streekgerechten die zo mooi combineren? Of volg je de moderne koers en zet je Thaise en Aziatische gerechten in? Door de krachtige geur en smaak van de meeste Riesling wijnen en de grote variatie in zoetheid is een gerecht combineren vooral goed opletten welke Riesling je gebruikt. Appeltaart met Riesling vraagt om zoete varianten, Thais eten kan perfect met Trocken Riesling.
Riesling op zijn mooist
Riesling druiven kunnen een zogenaamde edele rotting ondergaan.Daarbij blijven de beste druiven na de reguliere oogsttijd hangen. Een spannende tijd begint dan voor de wijnboer, een regenbui kan de hele oogst verpesten. Wat er moet gebeuren is dat een bepaalde schimmelsoort de druiven aantast waardoor de suikers en smaak in de druiven zich sterk concentreren. Edelfaule, edele rotting dus. Dit proces lukt gemiddeld 4 op de 10 jaar, andere jaargangen vormt zich de verkeerde schimmel of is de oogst niet goed genoeg. Als Edelfaule zich vormt geven de druiven andere heel bijzondere nieuwe smaken af. Bij Riesling zijn dat amandelen, abrikozen en honing. Riesling op zijn mooist is handgeplukte Riesling met Edelfaule waarbij een vleugje petroleum waarneembaar is, samen met amandeltjes, abrikozen en honing. Dat flonkerende bijna magische brouwsel kan tientallen jaren rijpen, om elk jaar beter te worden. Als je uiteindelijk zo’n fles ontkurkt nodig je jouw beste vrienden uit. Want dat bijzondere Riesling moment vergeet je nooit meer.