Liever Sauvignon Blanc of Chardonnay?

Het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

Wat is Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een wit druivenras met veel frisheid uit de meest beroemde wijnstreek ter wereld, Bordeaux. Witte Bordeaux zijn vaak van de Sauvignon. Die andere Franse streek die waanzinnige wijnen maakt van de Sauvignon is de Loire. Daar, vooral in Sancerre en Pouilly Fume zijn deze druifjes op hun best als je van de klassieke Sauvignons houdt. Ingetogen mineralige frisheid met rokerige invloeden, witte perzik en groene appel domineren uw smaakpapillen. In Nieuw Zeeland, in de streek Marlborough om precies te zijn, is die andere Sauvignon wereldster ontstaan. Je herkent deze variant van Sauvignon Blanc direct, hij is stuivend fris en heeft een explosief aroma van kruisbes of grapefuit. Voor alle Sauvignons uit warmere gebieden zoals Chili Sauvignon Blanc geldt dat ze fris, floraal en fruitig zijn.

Wat is Chardonnay

Chardonnay druiven komen oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk, ook geen onbekende streek voor wijnliefhebbers. Deze regio heeft een wat koeler klimaat en vaak ijzerhoudende bodems en soms kalkinvloeden, exact waardoor de Chardonnay zo heerst hier. Chardonnay is heel gevoelig voor externe factoren, de grondsoort bijvoorbeeld maar ook rijping op eiken. Fransen noemen dit eerste liefkozend terroir. Wat klassieke Franse Chardonnay Bourgognes kenmerkt is dan ook de volle ronde smaak en de vanille invloeden. Toast en boter in een glas, zoals Pouilly Fuissé. Een klassiek gemaakte Chardonnay zonder houtrijping is ingetogen mooi en vol rond. Chardonnay heeft ook een andere kant, die waar tropisch fruit en meloenen de smaakhoofrol spelen. Volle ronde fruitige krachtpatsers van witte wijnen zijn het, uitgesproken en wild. Dit is de stijl die ook wel “Nieuwe Wereld stijl” genoemd wordt, verwijzend naar landen als Chili en Zuid-Afrika waar de druif frivole wijnen produceert.

Wanneer drink je Sauvignon Blanc of Chardonnay

Wat zeggen mijn wijncollega’s hierover? Sauvignon Blanc en Chardonnay worden vaak besproken, ook naast elkaar. Vinepair vergelijkt ze goed vind ik. Wine Spectator is lekker bondig, inhoudelijk correct. Kiezen tussen Chardonnay en Sauvignon De keuze tussen Chardonnay en Sauvignon is een hele basale. Wil je pure frisheid, kies dan voor Sauvignon. Wil je fruitige rondheid, dan is Chardonnay je ding. In de zomer is de Sauvignon Blanc extra lekker, in de winter kies je vaak automatisch voor de Chardonnay. En ga je erbij eten? Hoe zwaarder het gerecht, hoe meer de Chardonnay favoriet is.

Hoe herken je Sauvignon Blanc of Chardonnay

Maar hoe hou je ze nou uit elkaar op het terras? Het antwoord is met je neus. Ruik je de kenmerkende frisse gras- of buxuslucht in het glas? Dan heb je een Sauvignon Blanc te pakken. Ananas, cocktailfruit, meloen of mango in je glas? Chardonnay it is. En ben jij die geluksvogel die ruikt aan die beroemde toast en boter invloeden? Dan ben ik heel jaloers en zit je vast op een heel duur terras jouw geweldige luxe Chardonnay te drinken.