Liever Sauvignon Blanc of Chardonnay?

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

Wat is Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een druivenras met wit vruchtvlees en witte schil met veel frisheid ontstaan in de meest beroemde wijnstreek ter wereld, Bordeaux. Witte Bordeaux zijn vaak van de Sauvignon. Die andere Franse streek die waanzinnige wijnen maakt van de Sauvignon is de Loire. Daar, vooral in Sancerre en Pouilly Fume zijn deze druifjes op hun best als je van de klassieke Sauvignons houdt. Ingetogen mineralige frisheid met rokerige invloeden, witte perzik en groene appel domineren uw smaakpapillen. In Nieuw Zeeland, in de streek Marlborough om precies te zijn, is die andere Sauvignon wereldster ontstaan. Je herkent deze variant van Sauvignon Blanc direct, hij is stuivend fris en heeft een explosief aroma van kruisbes of grapefuit. Voor alle Sauvignons uit warmere gebieden zoals Chili Sauvignon Blanc geldt dat ze fris, floraal en fruitig zijn.

Wat is Chardonnay

Chardonnay druiven komen oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk, ook geen onbekende streek voor wijnliefhebbers. Deze regio heeft een wat koeler klimaat en vaak ijzerhoudende bodems en soms kalkinvloeden, exact waardoor de Chardonnay zo heerst hier. Chardonnay is heel gevoelig voor externe factoren, de grondsoort bijvoorbeeld maar ook rijping op eiken. Fransen noemen dit eerste liefkozend terroir. Wat klassieke Franse Chardonnay Bourgognes kenmerkt is dan ook de volle ronde smaak en de vanille invloeden. Toast en boter in een glas, zoals Pouilly Fuissé. Een klassiek gemaakte Chardonnay zonder houtrijping is ingetogen mooi en vol rond. Chardonnay heeft ook een andere kant, die waar tropisch fruit en meloenen de hoofrol spelen. Volle ronde fruitige krachtpatsers van witte wijnen zijn het, uitgesproken en wild. Dit is de stijl die ook wel “Nieuwe Wereld stijl” genoemd wordt, verwijzend naar landen als Chili en Zuid-Afrika waar de druif frivole wijnen produceert.

 

Droge witte wijn of zoet?

De Chardonnay is niet zo geschikt om zoete witte wijn van te maken. Dus Chardonnay is bijna altijd droge witte wijn. De zuren in de druif zijn niet heel hoog. Sauvignon Blanc daarentegen kan enorm zuur opbouwen, wat tegenwicht geeft aan een hoge suikerspiegel. De beroemdste zoete Sauvignon Blancs komen uit de Bordeaux. Want behalve dat de druif daar is ontstaan is deze ook beroemd door zijn bijdrage aan de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes. Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor edele rotting, Botrytis Cinerea, die als de oogst langer blijft hangen de druiven aantast en laat verschrompelen waardoor de suikers in de druif een enorm hoge natuurlijke zoetheid ontwikkelen. De Sauternes zijn daardoor wereldberoemd geworden als dessertwijn.

Wanneer drink je Sauvignon Blanc of Chardonnay?

Wat zeggen mijn wijncollega’s hierover? Sauvignon Blanc en Chardonnay worden vaak besproken, ook naast elkaar. Vinepair vergelijkt ze goed vind ik. Wine Spectator is lekker bondig, inhoudelijk correct. Kiezen tussen Chardonnay en Sauvignon De keuze tussen Chardonnay en Sauvignon is een hele basale.
Wil je pure frisheid, kies dan voor Sauvignon. Wil je fruitige rondheid, dan is Chardonnay je ding. In de zomer is de Sauvignon Blanc extra lekker, in de winter kies je vaak automatisch voor de Chardonnay. En ga je erbij eten? Hoe zwaarder het gerecht, hoe meer de Chardonnay favoriet is.

 

Hoe haal je Sauvignon Blanc en Chardonnay uit elkaar?

Maar hoe hou je ze nou uit elkaar op het terras? Het antwoord is met je neus. Ruik je de kenmerkende frisse gras- of buxuslucht in het glas? Dan heb je een Sauvignon Blanc te pakken. Ananas, cocktailfruit, meloen of mango in je glas? Chardonnay it is. En ben jij die geluksvogel die ruikt aan die beroemde toast en boter invloeden? Dan ben ik heel jaloers en zit je vast op een heel duur terras jouw geweldige luxe Chardonnay te drinken.

Sauvignon Blanc en Chardonnay aanbieding

Wil je zelf proeven wat je lekkerder vindt, Chardonnay of Sauvignon Blanc? Bestel dan de wijn die nu in de aanbieding is van Chardonnay of Sauvignon. Want Proeven is geloven!