Syrah wijn
Syrah (of Shiraz) is een van de beroemdste en meest aangeplante druivenrassen ter wereld. Ze staat ook wel bekend als de grote blauwe druif van de Rhône in Frankrijk en is de nationale druif van Australie. Daar noemen ze de Syrah dan wel Shiraz. Zelfde druif, maar dan lekker Down Under van karakter. Syrah wordt wereldwijd in verschillende landen en klimaattypes aangeplant. De wijnen kunnen daarom erg verschillend zijn van smaak en karakter.
Syrah herkomst
Er zijn twee verhalen over de druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd. De leukste en meest aansprekende is dat tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten er wijnstokken naar Frankrijk zijn gebracht. Er zijn veel mensen die geloofden dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Het andere verhaal is minder spannend maar wel feitelijker. De druif stamt uit het Rhone gebied. De druif is namelijk een samenstelling van de druivenrassen Dureza en de Mondeuse Blanche. Die komen alleen in die regio van nature voor, dus het prachtige verhaal van een oosterse wijndruif die werd meegevoerd door stoere mannen in middeleeuwse harnassen moet waarschijnlijk naar het land der fabelen worden verwezen.
Syrah en bodemsoorten
De Syrah druif groeit van nature het beste in een warm en droog gebied en houdt niet van al te veel wind. In Nederland zul je dus niet snel een Syrah zien, al helemaal niet in het wild. De Franse Syrah heeft duidelijk andere voorkeuren dan de Australische Shiraz. in Frankrijk wil de plant klei, vooral granietrijke klei is de favoriete ondergrond van de Syrah. In Australië zie je vaak dat zanderige ondergrond de meest prachtige Shiraz opbrengt.
Syrah en houtrijping
Een Syrah is donkerder dan bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon en heeft minder zuren. Daardoor krijgt een jonge Syrah soms iets jammigs, alsof je bessencompote maakt. Door de dikke schil bevat de Syrah veel tannine. Om deze zuren iets te temperen wordt hij vaak lang op hout gerijpt. Hierdoor wordt de wijn zachter en de aroma’s rijker en complexer. Bij Shiraz uit de Nieuwe wereld wordt er vaker gekozen om de oogst te laten rijpen op nieuwe vaten. Dit zorgt voor een sterkere vanille- en karamel smaak. In Frankrijk kiest men vaker voor opvoeding op gebruikte houten vaten. Dan vormen zich aroma’s die meer in balans zijn met spicy tonen van peper en kruiden.
Syrah in koele regio's
Shiraz of Syrah, ze zijn beiden dezelfde druif en die druif houdt van warmte, Veel warmte zelfs! Hoe warmer hoe meer fruitsmaak er ontstaat in de dikke druifjes van deze plant. Wind is echter niet zijn vriend. Zowel de hang naar warmte als een afkeer van veel wind zorgt ervoor dat Syrah niet in koele regio’s voorkomt.
Syrah in milde regio's
Syrah houdt van warmte, maar ook in milde regio’s maken ze knappe Syrah. Tijdens de koelere nachten aan het einde van de zomer ontstaan geconcentreerde druiven, die ervoor zorgen dat de wijnen uit landen met een koeler klimaat vaak eleganter en frisser smaken. Wijnen uit bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk en Nieuw Zeeland, hebben elegantie en frisheid van braam, kers en kruiden zoals tijm en salie.
Syrah in warme regio's
Syrah houdt van warmte, extreme warmte geen probleem. Hoe heter hoe beter, dat is het devies van deze hittebestendige druivenplant. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. De Franse tegenpool is ook in de warme gebieden net iets subtieler. Chili, Zuid-Afrika en andere landen waar de Syrah aangeplant is kiezen veelal voor blends, zeker bij houtrijping. GSM, Grenache Mourvedre en Syrah in een wijn, is bizar mooi en elegant.
Syrah Oude Wereld
Syrah heet de druif in de Oude Wereld. Van de cote rotie, cotes du rhone, tot de wijngaarden van Chateauneuf du Pape, hier zorgen wijnboeren voor een plekje waar het niet teveel waait en waar graniet in de bodem zit om tot perfect smakende druiven te komen. Elegantie is het toverwoord, blending van verschillende druivensoorten is toegestaan om elke eigenschap van de Syrah tot in perfectie te laten uitblinken in de mix.
Syrah Nieuwe Wereld
Shiraz is in Australië wereldberoemd en is daar de nationale druif geworden. Aangezien de druif beduidend andere eigenschappen heeft als de druif die in Frankrijk bloeit, zoals bodemvoorkeur bijvoorbeeld, zijn we het wel eens dat deze druif echt Australië eigen is. Er is ook een flink verschil in smaak. Ze houden in Australië van die jammige, dikke Shiraz het houtrijping op nieuwe eiken vaten. Dat is krachtige, robuuste en superfruitige wijn die door de jaren heen steeds meer spoortjes van elegantie vertoond. Niet te verwarren met de elegantie uit de Oude Wereld, dit is meer robuuste finesse en zon in een glas. The Grange is een van de mooiste Australische wijnen van, onder andere, Shiraz. Hou je van dikke fruitige krachtpatsers, dan is Nieuwe Wereldstijl Shiraz vast jouw ding.
Syrah droog of zoet
Syrah wordt droog gevinifieerd, geen uitzondering bij ons bekend. Dat houden we graag zo, want hoewel de Australische Shiraz wat zoeter is door klimaatinvloeden en lang rijpen is het echt een droge rode wijn.
Syrah wijn-spijs combinaties
De Franse Syrah is stoer maar elegant. Bij zo’n wijn hoort een stevige maaltijd. Gebruik lustig vet, kruiden en wat geef je gerecht karakter met knoflook en ui. Paddenstoelen, aubergine, varken, rund, tomaten, blauwe kaas en gerechten met veel kruiden uit de Provence, Syrah kan het aan. Shiraz wijnen uit warmere gebieden zoals de Australische Shiraz zijn rijper, zoeter en krachtiger zijn. Die smaken heerlijk bij de BBQ of grillgerechten. Is de Syrah of Shiraz geblend in de Rhone stijl (GSM) dan zijn boerse gerechten met knoflook, room en wit vlees perfect. Veel knoflook? Doe dan eerder een Australische dan een Franse stil wijn.
Syrah op zijn mooist
De beste Syrah wijnen komen uit de Rhone, bij voorkeu uit de Crozes-Hermitage en Cote Rotie. Iets normaler geprijsd komen er ook mooie Syrah wijnen uit de Languedoc. Maar hoewel Frankrijk er goed bij zit is Shiraz misschien wel het mooiste in Australië. Want pure Syrah met zijn zoete jammige afdronk met hints van chololade? Daar maak je heel veel mensen blij mee. Waar iedereen het over eens is, is dat als je liefhebber bent van Syrah je ook met veel plezier Shiraz drinkt. Je eigen voorkeur geeft de doorslag of je de Nieuwe Wereld of Oude Werel stijl verkiest.