Viognier

Wijnduivel ton Escape room

Viognier wijn

Van alle druivensoorten intrigeert de Viognier het meest. Geen enkele andere druivensoort heeft zoveel natuurlijke vijanden, zo’n lage opbrengst en is zo moeilijk in de opvoeding als de Viognier wijnstok uit de regio Condrieu in de Noordelijke Rhone. En dan hebben we het nog niet over de onregelmatigheid van de oogst die per jaar enorm kan verschillen of de vele problemen die de wijnmaker ondervindt bij de creatie van een goede Viognier wijn. Hoe kan het dat zo’n ingewikkelde druif de grootste revelatie van de afgelopen jaren is? Het zijn de gulle bloemige tonen van Viooltjes en rozen, die de wijn zo heerlijk laten combineren met allerlei gerechten.

Viognier herkomst

Viognier is bijzonder, net als zijn herkomst. Volgens een legende bracht de Romeinse Keizer Probus in het jaar 281 Viognier wijnstokken vanuit Dalmatië naar de Rhône. Een andere legende verhaalt dat Viognier wijnstokken van de Rhône naar de Beaujolais werden verscheept, maar precies bij het huidige Condrieu door plaatselijke rovers in beslag zou zijn genomen. Feit is dat de Viognier druif eind jaren 60 van de vorige eeuw bijna uitgestorven was, nog maar een paar wijngaarden produceerden de witte wijn van de bijzonder geparfumeerde Viognier. Maar gelukkig was 1 van die wijngaarden Chateau Grillet, een van de meest beroemde wijnen ter wereld. De wijngaard met zijn natuurlijke amfitheater van licht graniet zorgde ervoor dat andere wijnmakers in de omgeving van het dorpje Condrieu interesse kregen in deze rare druif en wijngaarden aan gingen planten met de Viognier.

Viognier en bodemsoorten

Viognier houdt van droge en arme granietbodems, de wijnstok is resistent tegen droogte. Dat heeft voor- en nadelen, de productie per hectare van de Viognier is namelijk uitzonderlijk laag. De wijn van Viognier druiven heeft meestal een gouden tint en een hoger alcoholgehalte. Omdat Viognier in populariteit is gestegen en granietbodems niet overal aanwezig zijn hebben wijnboeren de Viognier ook op kalkbodems geplant. Daar groeit de druif ook prima, maar is minder karakteristiek.

Viognier en houtrijping

Viognier heeft geen houtrijping nodig om bijzonder te zijn. De bloemige geuren en frisse stijl, het kenmerkende bittertje aan het eind. Alles is al van nature aanwezig in jonge Viognier wijn. Houtrijping geeft mooie vanille tonen en nootmuskaat mee aan de wijn.

Viognier in koele regio's

Viognier is een zonliefhebber en kan goed tegen droogte. De wijnstok van Viognier is erg gevoelig voor meeldauw en schimmels, natte voetjes zijn niet aan te raden. Nog een reden om hem niet aan te planten waar het koud is? Viognier heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Je zult hem dan ook niet vinden in noordelijke regionen waar wijn geproduceerd wordt, tenzij de wijnmaker financieel niet afhankelijk is van deze druif en wil expirimenteren.

Viognier in milde regio's

Zon, zon, zon! Geef Viognier een plekje met een goede afwatering, amper water en veel zon en de wijnstok gedijt. Meeldauw en schimmels zijn natuurlijke vijanden, dus hoe minder regen er is hoe dieper de wortels in de grond kruipen om daar vocht op te kunnen nemen. Granietbodems zijn favoriet, die komen veel voor in de Rhone regio. Waar de Rhone overgaat in de Provence en Languedoc zie je de Viognier oprukken. Consumenten zijn gek op Viognier, sommige wijnmakers maken zelfs combinaties van Chardonnay met Viognier van milde regio’s. Vaak zijn dat typische huiswijnen, niemendalletjes die je bij Wineheaven niet gaat vinden. Maar af en toe is er een positieve uitschieter van een talentvolle wijnmaker.

Viognier in warme regio's

Viognier is een zonliefhebber maar heeft ook een schurend randje nodig, zoals de Mistral in Zuid-Frankrijk die de juiste zuren in de wijn houdt. Teveel zon vind de wijnstok prima, de wijnmaker niet. Je krijgt dan kleurloze wijn of de Viognier mag in een blend met andere druiven aantreden waar zijn bittertje en bloemige geuren geaccentueerd worden.

Viognier oude wereld

Condrieu is waar de druif beroemd is geworden, midden in het Rhone gebied. Viognier is een van de weinige witte druiven die veel in rode wijn assemblages voorkomt. Zo is Viognier een van de 13 verschillende druiven die staan aangeplant in Chateauneuf-du-Pape. Buiten Condrieu en Chateauneuf is het vooral het oostelijke deel van Zuid Frankrijk waar de druif veel voorkomt. Pays d’Oc, Provence en natuurlijk het hele Rhone gebied. Wat opvalt is dat in Frankrijk de Viognier opvallend weinig gecombineerd wordt met Chardonnay maar juist met andere druiven zoals Marsanne en Roussanne. Wil je goede kwaliteit monocepage Viognier voor een nette prijs, probeer eens de Château Val Joanis Les Agasses Viognier.

Viognier nieuwe wereld

Viognier is in afgelopen decennia een echte wereldreiziger geworden. Zo vind je erg goede Viognier wijnen in Australië en Zuid-Afrika. Daar zijn de omstandigheden weer net anders dan in Europa, met vooral in Australië meer zon en droogte ten opzichte van de Franse gebieden. Het zijn voor Australië koelere klimaatregio’s zoals Eden Valley, waar de Viognier bloemige geparfumeerde wijnen produceert. In nog warmere regio’s is de Viognier een graag geziene gast in blends, zowel rood als wit. Combinaties met Marsanne en Shiraz zijn bijzonder aangenaam.

Viognier droog of zoet

De Viognier wordt van oudsher gebruikt voor ietwat geparfumeerde droge witte wijnen en brengt subtiele invloeden in rode wijn. Zoette witte wijnen van Viognier zijn er weinig. Er zijn in recente jaren goede successen geboekt met het maken van zoete “Late oogst” wijn waarbij Pourriture Noble een rol speelt. Dat houden we voor je in de gaten.

Viognier wijn-spijs combinaties

Viognier heeft een heerlijke bloemige geur en een klein bittertje op het eind. Daardoor blijft de wijn goed overeind bij gerechten met soja en aziatische maaltijden. Van Sushi tot Thais, een middenklasse Viognier gaat de combinatie aan met zijn geparfumeerde karakter.

Viognier op zijn mooist

Chateau Grillet van 100% Viognier is echt een belevenis waar je als wijnliefhebber alleen maar van kan dromen. Condrieu is minder zeldzaam en kan in kwaliteit sterk verschillen. Voor een geweldige ervaring in de combinatie met andere druiven ga je voor Chateauneuf du Pape, wit of rood kan allebei. In Australië is Eden Valley de beste plek voor Viognier nieuwe wereldstijl.