Winkelwagen

Recente blogs

Rosarubra

Rosarubra wijnhuis

Rosarubra, het wijnhuis uit Italië is Montepulciano d’Abbruzzo op zijn best. Rosa rubra, zo’n pure naam voor een van de meest opvallende wineries die ik de afgelopen jaren ontdekte. De uitstraling van de flessen wijn die ze maken is grandioos, de wijn die gemaakt wordt is nog vele malen mooier.Rosa Rubra

Rosarubra betekent simpelweg rode roos, een veelzeggend begrip in de wijnwereld. Want rode rozen zijn belangrijk voor de organische wijnboer. Een unieke manier van de natuur om te helpen bij biodynamisch wijn maken. Aan het begin en eind van elk rijtje wijnstokken staat van oudsher een roos geplant. Waarom? Omdat rozen extreem gevoelig zijn voor allerlei ongedierte, zoals bijvoorbeeld luis. Dus zodra de roos zijn kopje laat hangen is het mis. De wijngaard zelf is dan meestal nog niet aangetast, de roos is het eerste. Zo weet de wijnboer dat er actie nodig is om de wijngaard te beschermen.

Rosarubra Winery

Rosarubra staat als Winery dan ook voor organische wijnbouw methodieken waarbij de natuur gerespecteerd wordt. In de regio liggen de wijngaarden al sinds 1800, Rosarubra zelf is een moderne wijnmaker. De oudste wijnstokken uit de beste wijngaard zijn uit 1980. Hierdoor zijn deze diep geworteld en geven alle terroir mee aan de druiven.

Rosarubra Biodynamisch en Organisch

Rosarubra is naast de Demeter certificering voor biodynamisch wijnbedrijf ook al sinds 2003 CCPB gecertifeerd voor organisch wijnmaken. Dit is vanuit de overtuiging dat de natuur belangrijk is voor de kwaliteit van de wijn. Er loopt dan ook veel wild rond. Vossen, ganzen en eenden die wandelen over de wijngaarden omringt door eikenbos. En vorig jaar zijn er zelfs wolven gezien vlakbij, die normaal gesproken in de Abbruzzen blijven.

Tenuta di Rosarubra

Tenuta di Rosarubra ligt in midden Italië, op ongeveer dezelfde hoogte als Rome maar dan aan de andere kant van de laars vlakbij Pescara. Dit natuurvriendelijke gebied is beroemd om de mooie landschappen met al zijn nationale parken vlakbij de wijngaarden. Olijfbomen, wijngaarden en heel veel eikenbossen volgen elkaar op aan de voet van de heuvels van de Abruzzen. Italië op zijn mooist.

Rosarubra Montepulciano

Rosarubra Montepulciano is de DOC wijn van dit landgoed. Hij ziet er geweldig uit en heeft die rood fruit invloeden waar de montepulciano druif aan kan worden herkent. Het volronde fluweel en de intensiteit is echter bijzonder, flonkerende wijn voor een speciaal moment. Dit is zo’n wijn die vrouwen bevalt omdat ze elegant en soepel is. Mannen vallen op de grootsheid en kracht. Fijne wijn om met zijn tweetjes van te genieten aan het einde van de dag als je samen de dag bespreekt.


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog op 16 december 2016 door Wineheaven.Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc Chardonnay dilemma

Zit je gezellig op het terras bij een restaurantje en wil je een lekkere droge witte wijn bestellen, krijg je van de ober de vraag "Sauvignon Blanc Chardonnay?". Je hebt gewoon zin in een lekker glas wijn, waarom doen die wijnmensen toch altijd zo ingewikkeld? Is dit je probleem, dan heeft het zin om dit blog te lezen over deze twee druivenrassen. Want vanaf vandaag weet jij wat je antwoord is bij het bekende Chardonnay Sauvignon Blanc dilemma.Sauvignon Blanc uitleg

Sauvignon Blanc is een wit druivenras met veel frisheid uit de meest beroemde wijnstreek ter wereld, Bordeaux. Witte Bordeaux zijn vaak van de Sauvignon. Die andere Franse streek die waanzinnige wijnen maakt van de Sauvignon is de Loire. Daar, vooral in Sancerre en Pouilly Fume zijn deze druifjes op hun best als je van de klassieke Sauvignons houdt. Ingetogen mineralige frisheid met rokerige invloeden, witte perzik en groene appel domineren uw smaakpapillen. In Nieuw Zeeland, in de streek Marlborough om precies te zijn, is die andere Sauvignon wereldster ontstaan. Je herkent deze variant van Sauvignon Blanc direct, hij is stuivend fris en heeft een explosief aroma van kruisbes of grapefuit. Voor alle Sauvignons uit warmere gebieden zoals Chili Sauvignon Blanc geldt dat ze fris, floraal en fruitig zijn.

Chardonnay uitleg

Chardonnay druiven komen oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk, ook geen onbekende streek voor wijnliefhebbers. Deze regio heeft een wat koeler klimaat en vaak ijzerhoudende bodems en soms kalkinvloeden, exact waardoor de Chardonnay zo heerst hier. Chardonnay is heel gevoelig voor externe factoren, de grondsoort bijvoorbeeld maar ook rijping op eiken. Fransen noemen dit eerste liefkozend terroir. Wat klassieke Franse Chardonnay Bourgognes kenmerkt is dan ook de volle ronde smaak en de vanille invloeden. Toast en boter in een glas, zoals Pouilly Fuisse. Een klassiek gemaakte Chardonnay zonder houtrijping is ingetogen mooi en vol rond. Chardonnay heeft ook een andere kant, die waar tropisch fruit en meloenen de smaakhoofrol spelen. Volle ronde fruitige krachtpatsers van witte wijnen zijn het, uitgesproken en wild. Dit is de stijl die ook wel "Nieuwe Wereld stijl" genoemd wordt, verwijzend naar landen als Chili en Zuid-Afrika waar de druif frivole wijnen produceert.

Rosarubra is naast de Demeter certificering voor biodynamisch wijnbedrijf ook al sinds 2003 CCPB gecertifeerd voor organisch wijnmaken. Dit is vanuit de overtuiging dat de natuur belangrijk is voor de kwaliteit van de wijn. Er loopt dan ook veel wild rond. Vossen, ganzen en eenden die wandelen over de wijngaarden omringt door eikenbos. En vorig jaar zijn er zelfs wolven gezien vlakbij, die normaal gesproken in de Abbruzzen blijven.

Wijncollega's over Sauvignon Blanc Chardonnay

Wat zeggen mijn wijncollega's hierover? Sauvignon Blanc en Chardonnay worden vaak besproken, ook naast elkaar. Vinepair vergelijkt ze goed vind ik. Wine Spectator is lekker bondig, inhoudelijk correct. Kiezen tussen Chardonnay en Sauvignon De keuze tussen Chardonnay en Sauvignon is een hele basale. Wil je pure frisheid, kies dan voor Sauvignon. Wil je fruitige rondheid, dan is Chardonnay je ding. In de zomer is de Sauvignon Blanc extra lekker, in de winter kies je vaak automatisch voor de Chardonnay. En ga je erbij eten? Hoe zwaarder het gerecht, hoe meer de Chardonnay favoriet is.

Sauvignon Blanc Chardonnay herkennen

Maar hoe hou je ze nou uit elkaar op het terras? Het antwoord is met je neus. Ruik je de kenmerkende gras- of buxuslucht in het glas? Dan heb je een Sauvignon Blanc te pakken. Ananas, cocktailfruit, meloen of mango in je glas? Chardonnay it is. En ben jij die geluksvogel die ruikt aan die beroemde toast en boter invloeden? Dan ben ik heel jaloers en zit je vast op een heel duur terrasje je Chardonnay te drinken.


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met Sauvignon Blanc Chardonnay op 24 oktober 2016 door Wineheaven.Catering

December is de leukste maand van het jaar

December is de leukste maand van het jaar vind ik. En dan heb ik het niet over de feestdagen zelf, maar wat we met de feestdagen mogen doen. Precies, koken en lekkere wijn drinken! Voor foodies als Daniëlle, Josje en Paul, die samen het team vormen achter wineheaven, is dit de leukste tijd van het jaar. Natuurlijk is het geluid van bellen in elk nummer op de radio na een tijdje irritant, koken verveelt nooit.Daniëlle: Het is een publiek geheim dat ik een kleine verslaving heb aan het bekijken van kookprogramma's. Dat ik mijn inspiratie haal uit kookboeken, tijdschriften en het internet, wat is daarvan dan het resultaat? Dat ik zoveel leuke recepten voorbij heb zien komen en zoveel inspiratie heb aan het eind van de dag dat ik op de vraag "wat eten we vanavond" alleen nog kan antwoorden "patat".

Gelukkig werkt dit ook andersom en kan ik in een middag een prachtige rollade maken, stoofvlees hebben opstaan en er ook nog een paar bladerdeeg hapjes uitgooien waarbij ik dan eindig met een heerlijke pan risotto voor mijn befaamde Risottoballetjes pfff... De vriezer kan bij mij dan ook niet groot genoeg zijn, koken is als kunst en inspiratie kun je niet tegenhouden. En december is de maand dat ik het meeste inspiratie krijg van alle maanden.

Paul heeft hier minder last van, misschien is dat ook wel beter als je hobby wijn is? Goed, Wineheaven is ondertussen van een schuurtje in de tuin verhuisd naar een kantoor met magazijn. December is voor mij als wijnliefhebber de mooiste tijd van het jaar. Langs het trappetje ga ik de wijnkelder binnen en ontdek die mooie fles die ik bijna vergeten was en een doosje witte wijn dat perfect gaat zijn in combinatie met het gerecht die Daniëlle heeft bedacht. Ik hou van december.

Josje mag na het harde werken graag proeven uit potten en pannen. Als meester van de Hollandse keuken is december het ultieme seizoen voor haar stoofgerechten en andere heerlijkheden. De open haard is sfeermaker en buiten mag het guur en koud zijn, als Paul een recept uitprobeert is zij gewillig proefkonijn. Maar wat het leukste is voor alle drie aan december is de mogelijkheid om eindelijk die wijnen open te mogen maken die verscholen liggen onder dikke lagen stof, om die trouvaille of dat koopje te ontkurken waar je al een tijdje een oogje op had.

We leven het hele jaar toe naar de feestmaand, de tijd dat Sinterklaas opgevolgd wordt door kerst en daarna nieuwjaar. December is een heerlijke maand die wat ons betreft eeuwig zou moeten blijven duren. Of eigenlijk niet, dan is het minder speciaal. Geniet dus van een lange maand december zoals hij komt, dan zorgen wij voor de lekkere recepten en luxe wijn erbij.

En over luxe wijn gesproken...wij drinken nu een heerlijke Arneis van Bossotti, een bijzondere droge witte wijn uit de Langhe. Gewoon omdat het december is. Proost!


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met witte wijn, arneis, bossotti, droge witte wijn op 8 december 2015 door Wineheaven.Wijn Kiezen

Goede wijn kopen, hoe doe je dat?

Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een goede wijn? Hoe kan ik goede wijn kopen? Zo simpel als de vraag lijkt, zo moeilijk kan het antwoord zijn. Want de meest bepalende vraag is niet waar je op moet letten maar “voor wie en welk moment koop je de wijn?”Ik sta midden op een feestje en iemand vraagt wat voor werk ik doe. Ik vertel dat ik een wijnbedrijf heb, dus bijna direct komt die vraag, “hoe weet ik dat een wijn lekker is door het etiket te lezen?” Lieve wijnliefhebbers, vreest niet. Er is een simpeler antwoord op die vraag dan het lezen van al die dikke wijnboeken en het proeven van duizenden vergelijkbare wijnen, volg je gevoel.

Elke wijnliefhebber van tegenwoordig heeft wat kennis nodig om te weten wat voor type wijn je selecteert. Goede wijn kopen kan hard werken zijn. Zo is er de naam van de wijn zelf, waar je voor gestudeerd moet hebben of op zijn minst een flinke inspanning qua hobby en zelfstudie. Waar komt hij vandaan, welke kleur heeft hij, welke leeftijd? Is het druivenras kloppend bij het gebied en heeft hij houtrijping gehad. Tja, dit is het gedeelte dat slechts door keiharde arbeid tot parate kennis behoort. Niet voor iedereen weggelegd dus, maar voor goede wijn kopen is het niet verplicht.

Het tweede component is de wetgeving. Rosé mag in Europa niet gemaakt zijn van witte en rode wijn, behalve bij Champagne. En wijn met een herkomstbenaming mag alleen uit die regio komen, dus Bordeaux komt alleen van druiven van planten uit Bordeaux. Met wat topografische kennis is er best een voordeeltje te halen in wijnland. Goede wijn kopen door een atlas uit je hoofd te kennen is leuk voor professionals, kies je favoriete (of vertrouwde) wijnland of wijnstreek en je bent al een stuk verder.

Wijnen die tegenwoordig online goed verkopen hebben gelukkig nog een andere component: het design! Slimme marketing mensen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat diertjes op het etiket 25% meer aantrekkingskracht op vrouwen hebben als ze hun keuze maken. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vrouwen meestal houden van elegante wijnen, met veel fruitigheid. Als je zo’n diertje dan ook nog tekent met vrolijke kleurtjes en een iets taps toelopende fles en je hebt een vrouwen-magneet. Nu wil die slimme marketing man ook nog dat de vrouw de fles vaker koopt, dus is de fles exact wat de vrouw verwacht… iedereen wint.

Gelukkig geld geen enkele wijnwet als 100% volledig, want er zijn ook nog de honderden uitzonderingen op de regel, wijn is een Franse uitvinding ten slotte. Dat vinden ze zelf althans, de wetenschap is al verder. Dus niet elke man is gek op zware houtgerijpte wijn, niet elke vrouw wil een diertje op het etiket. En is Syrah niet de lekkerste, of Pinot Noir? Oh, u bent liefhebber van witte wijn? Precies, doe niet te veel moeite om alles over wijn te weten tenzij u echt wilt studeren. Volg gewoon je gevoel en laat de wijnmarketing zijn werk doen. Grote kans dat je gevoel je de goede fles laat uitkiezen. Goede wijn kopen op je gevoel werkt.

Het laatste en beslissende component is de wijnleverancier. Bij Wineheaven bepaalt Paul Ballieux het assortiment, hij kiest alleen wijnen waar hij volledig achter staat. Zijn aanbeveling? "Ik selecteer altijd eerst op mijn eigen smaak, zou ik deze wijn voor deze prijs interessant vinden? Dat is wat mijn klanten willen, goede wijn kopen voor een goede prijs. De wijnen die ik zelf graag drink zijn niet voor niets de best lopende wijnen op onze website." Dat is waarom van oudsher alle wijnliefhebbers een vaste wijnleverancier hebben, soms meer dan 1. Want al die kennis die Paul en zijn wijncollega’s hebben opgedaan, daar kan nog steeds geen boekhouder tegenop, wijn is liefde en proeven is geloven.


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met wijnleverancier, goede wijn kopen op 7 april 2015 door Wineheaven.Wijn Kiezen

Wijnproeven in het buitenland, tips en trics

Als je gaat wijnproeven in het buitenland heb ik nog een paar interessante tips voor je. Want wijnproeven lijkt zo idyllisch, maar voor de mensen waar je wijn bij proeft gelden andere wetten. Zij zien je als toerist, en dus gaat af en toe de toeristenval open. Hoe je die vermijdt?Een paar jaar geleden was ik in Chablis, toch een van de mooiste wijngebiedjes ter wereld. We hadden het geluk er een paar dagen te kunnen verblijven en de kinderen waren niet mee. Je begrijpt het al, mijn vrouw en ik hebben vele “degustations” bezocht, de lokale uitnodiging om wel of niet gratis lokale wijn te mogen proeven. En aangezien ons beheersing van de Franse taal best in orde is bonden we vaak een gesprek aan met degene die ons bediende, met verrassende uitkomst.

Elke wijnliefhebber van tegenwoordig heeft wat kennis nodig om te weten wat voor type wijn je selecteert. Goede wijn kopen kan hard werken zijn. Zo is er de naam van de wijn zelf, waar je voor gestudeerd moet hebben of op zijn minst een flinke inspanning qua hobby en zelfstudie. Waar komt hij vandaan, welke kleur heeft hij, welke leeftijd? Is het druivenras kloppend bij het gebied en heeft hij houtrijping gehad. Tja, dit is het gedeelte dat slechts door keiharde arbeid tot parate kennis behoort. Niet voor iedereen weggelegd dus, maar voor goede wijn kopen is het niet verplicht.

De eerste Tourist Trap is de volgorde van de wijn die men schenkt. De eerste wijn is altijd een inkomertje, een wijn waar of heel veel voorraad van is of die kwalitatief minder is dan de rest. Dat kun je proefondervindelijk bewijzen, maar vergeet niet dat jouw geld voor hun de reden is dat ze laten proeven. De tweede wijn smaakt dus altijd beter dan de eerste, jouw smaakpapillen slaan uit en je wilt die wijn tweede hebben. En welke wijn schenkt men als tweede? Precies, de wijn waar men vanaf wil omdat importeurs en distributeurs hem niet goed genoeg vinden.

Zo was in de Chablis 2011 een dramatisch jaar geweest voor veel wijnboeren, zo vertelde professionals ons. De wijnboeren die de proeverijen gaven waren echter lyrisch over hun 2e wijn, het bijzondere jaar 2011. Als kenner met veel proefervaring merk je dat de wijn teveel zuur heeft en wat wateriger is dan een perfect jaar, maar als leek kun je er zomaar intuinen. En dan is die wijn ook nog in de aanbieding? Een koopje, dus je slaat een paar doosjes in voor thuis. Slecht is de wijn niet, het blijft een Chablis (al zegt ook dat niet alles). Alleen de doorzetters die na het tweede glas de wijnboer aankijken en aangeven dat ze nu de Premier Cru willen proeven, die krijgen waar voor hun geld. Wijnproeven is niet bij de eerste wijn stoppen gelukkig.

De tweede tip voor wijnproeven is een betaalde proeverij. Vergeet nooit dat de wijnboer die tegenover je staat ook vlees op tafel wil ’s avonds. Iedereen wil een Grand Cru proeven, maar die wijnen zijn zo schaars en kostbaar dat ze nooit open staan in een gratis proeverij. Het grote voordeel van een betaalde proeverij is dat je ongegeneerd weg kunt gaan zonder aankoop als je de wijn niet goed genoeg vind. Je mening komt ook beter over, veel toeristen laten deze proeverijen links liggen omdat ze ergens anders gratis zijn. Een betaalde proeverij is echter de ideale manier om je referentiekennis op te bouwen over een streek. Je kunt het personeel frank en vrij vragen of de geproefde wijn kenmerkend is voor de streek, hoe hij staat ten opzichte van andere wijnen en welke jaren goed zijn geweest, denk aan 2011. En uiteindelijk proef je je eerste Grand Cru zonder dat de persoon tegenover je meteen wil dat je jouw auto vollaad met kostbaarheden, niet elke Grand Cru is even lekker en precies je smaak ten slotte.

nteresse in de persoon voor je is belangrijker dan gewichtig doen. Als je probeert je wijn te verkopen is gewichtig doen een koopsignaal, de wijnboer denkt dus dat je al tevreden bent met de wijn in je glas en die wilt kopen. Top! Zijn beste wijnen laat hij niet aan iedereen proeven, dat is een kwestie van gunnen. Als je serieus wilt proeven, vertel het de wijnboer. Zo zeg ik vaak dat ik maximaal 5 wijnen wil proeven en vraag hem advies welke ik dan beter kan overslaan. De wijnboer stopt dan met zijn verkoopverhaal en gaat het gesprek aan. Leuker voor hem, maar ook leuker voor jou. Soms krijg je zo’n leuke conversatie dat je opeens in de wijngaard of in de kelder staat. Of dat hij zijn eerste oorkonde laat zien waar het allemaal mee begon. En dat zijn nu net de dingen die ik interessant vind, het verhaal achter de wijnboer.

De laatste tip is overschatting. Wijnen uitzoeken voor mijn assortiment doe ik nooit tijdens een gratis degustation en de meeste wijnprofessionals ook niet. Zaken zijn zaken, proeven tijdens een vakantie is hobby. Een wijnprofessional zal niet tijdens een proeverij pochen dat hij een wijnbedrijf heeft en dat hij zijn beste klant gaat worden. Natuurlijk komt het voor dat ik een goed huis ontdek en later afspraken laat maken voor de import, gelukkig. Hoe jammer is het om te horen dat vele Wannabee wijnimporteurs wel valse hoop wekken. Hoe vaak ik niet hoor van wijnboeren dat er weer een toerist binnen kwam die duizenden flessen wilde kopen en uiteindelijk nooit de order plaatste omdat de import en verkoop te moeilijk bleek. Kost het transport zoveel? En moet ik alles voorfinancieren? De teleurstelling is op zo’n moment uit de ogen van de wijnboer af te lezen. Hoeveel leuker was het om dat Champagnehuis wat ik tijdens een vakantie ontdekte een jaar later in mijn assortiment te hebben en daarna bekend te maken dat ik het huis anoniem bezocht had?

De wijnboer straalde helemaal, zijn gratis degustation had een importeur opgeleverd zonder dat hij het wist. Voortaan ging hij bij toeristen nog harder zijn best doen, wie weet zou er weer een importeur incognito tussen zitten?


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met wijnproeven, Chablis, Champagne op 7 april 2015 door Wineheaven.Wijn Kiezen

Paasweekend, toch vooral lekker eten?

Paasweekend, toch vooral lekker eten? Pasen wordt door ieder op zijn eigen manier ingevuld. Sommige vieren de opstanding van Jezus andere kijken naar de Passion op televisie. Of struinen tweede Paasdag een woonboulevard af opzoek naar die enige leuke zijtafel die nog mist in de woonkamer. Bijna niemand ontkomt aan het Paasontbijt, vooral degene die kinderen hebben is het een gegeven dat er eieren worden geverfd, gezocht of in een paascake terecht komen, al dat niet met of zonder schil. In dit huishouden wordt er vooral uitgeslapen en ook hier hebben we vier dagen een Paasbrunch, vooral omdat ik meestal teveel maak en het rustig doorschuift naar de volgende dag. Na het Paasweekend kunnen wij dan ook geen ei meer zien.Laatst deed ik een kookworkshop en daar werkten we met kwarteleieren. Volgens het recept moesten die kleine eitjes anderhalve minuut koken, dus deed ik dat braaf. Het ziet er schattig uit maar wat een gepiel met de eierschilletjes! En dan ware de meeste eitjes nog gewoon snot ook, in mijn ogen is drie minuten het minimum voor het koken van een kwarteleitje Tenslotte ben ik niet van te zachte eieren. Het eindresultaat is echter wel enorm de moeite waard: wat een smaaksensatie beleefde ik bij het proeven van een kwarteleitje met panko. Heerlijk, met moeite heb ik ze met de anderen gedeeld.

De kabeljauw uit de oven met gele paprikasaus vond ik op het eerste gezicht een spannend gerecht omdat ik mij niet kon voorstellen dat het lekker zou worden. Kabeljauw associeer is namelijk met onze kat van vroeger die helemaal wild werd als mijn vader die blancheerde, maar ik vond het vreselijk stinken, het heeft lang geduurd voordat ik kabeljauw weer lekker ben gaan vinden. De mangokwarttaart heb ik gemaakt met de hulp van mijn moeder en 10 jarige neefje, want die wilde helpen. Gezellig maar ook lastig, gezien ik maar voor driekwart een idee had over het recept en de rest was ik nog in mijn hoofd aan het formuleren. Tja leg dat maar eens uit. Gelukkig helemaal gelukt en uiteraard werd er met de vingers de kom schoongeveegd toen ik even niet keek. Nu weet ik niet of jullie dat ook gaan doen, maar in ieder geval iedereen een heel fijn Paasweekend toegewenst en eet smakelijk!

Door Daniëlle de Zwaan

De wijntip is dit keer een simpel maar erg lekker: Maravilla Chardonnay uit Chili. Chardonnay ondersteunt de kabeljauw, de fruitige en swingende smaken van de jonge druiven zorgen voor de leuke combinatie met de gele paprika. Eet smakelijk!


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Daniëlle de Zwaan op 7 april 2017 door Danielle De Zwaan.

Sushi maken is moeilijker dan je denkt

Sushi maken is moeilijker dan je denkt

Sushi maken. Leuk idee! Gelukkig ben ik gezegend met een stel vrienden die zeer open staan om mee te doen aan mijn workshop experimenten of mijn gerechten komen proeven. En wat had ik verzonnen? Een sushi workshop.... Je zult denken hoe moeilijk kan het zijn om rijst te koken? Tenslotte doet elk huishouden dit gemiddeld één keer per week. Maar sushi rijst koken blijkt toch een kunst te zijn als je de websites mag geloven dan duurt een opleiding tot sushi chef 3 tot 5 jaar. Sushi rijst maken was altijd een plaag voor mij, vooral omdat wat er op de verpakking staat en wat ik op websites lees nogal eens verschillen met elkaar. Mijn rijst was altijd al droog gekookt lang voordat de wekker is afgegaan dus ik gooide er altijd maar extra water bij wat helaas weer resulteerde in zompige rijst.


Sushi rijst moet rusten

In mijn voorbereiding voor de workshop had ik gelezen dat het bij het Sushi maken belangrijk is om de rijst in water te laten rusten voordat je het gaat koken. Dat was de truc dus...mooie luchtige rijst was het resultaat. De betere kwaliteit sushi rijst heeft weinig tot geen gebroken korrels, hier geldt hoe verser, hoe beter. De beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. De betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi. Heel belangrijk is om de rijst goed te spoelen met koud water, handig om hiervoor een zeef te gebruiken, beweeg je handen roerend door het water en ververs het 4 tot 5 keer.

Als het water bijna helder eruit ziet dan kun je, als je wat oudere rijst hebt, het in een verse laag water zo'n 30 minuten laten staan, is de rijst verser dan zonder water een half uur in een vergiet laten uitlekken. Doe je uitgelekte rijst in een pan met een dikke bodem en voeg water toe. De algemene regel is 1½ kopje water op 1 kopje (droge) rijst. De kooktijd ligt aan de hoeveelheid rijst die je kookt. Daarna pan van het vuur halen, deksel eraf, schone theedoek erover en nog zeker 15 minuten laten staan. Daarna de rijst in een brede, lage (houten) kom storten. Schep met een natgemaakte spatel het azijnmengsel langzaam door de rijst. Handig als je met z'n tweeën bent zodat de ander met een waaier koele lucht naar de rijst kan waaien...

Sushi met verse vis

Bij Sushi maken is de vulling altijd naar keuze, je kunt het zo gek niet bedenken vooral omdat niet iedereen fan is van rauwe vis. Mocht je rauwe vis willen gebruiken zorg er dan voor dat het supervers is. Bij twijfel kun je de vis altijd bakken. Gegrilde zalm in de sushi is ook vreselijk lekker... De perfecte Sushi begint dus bij de rijst. Hier staat mijn Sushi recept en de aanbevelingen. Bij het Sushi maken werd mijn leerpunt voor de volgende keer: "Vergeet niet al je ingrediënten te controleren voordat je van huis gaat." Want halverwege de avond kwam ik erachter dat ik de sojasaus was vergeten mee te nemen. Toch wel handig als je sushi gaat eten...oeps!


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog op 20 november 2015 door Wineheaven.Wijn Kiezen

Liever Valentijnsdiner dan bloemen

Liever Valentijnsdiner dan bloemen is het blog van Danielle de Zwaan over haar bevindingen in de keuken met een vleugje humor en eigenheid. Het wijnadvies is van Paul Ballieux. Valentijnsbloemen Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het heerlijk om op zijn tijd bloemen te krijgen. Maar tijdens Valentijn? Dan toch maar liever een diner thuis. Waarom? Omdat de prijzen van de bloemen rond Valentijn minimaal met 20 procent zijn gestegen en meestal gaan die stengels ook hooguit drie dagen mee. bruidsboeket Dat is niet alleen rond Valentijn hoor, ik vermoed alleen dat ik hier een rare in ben. Want zelfs op mijn trouwdag wilde ik geen bruidsboeket, mijn lieve man kwam heel attent aanzetten met een schattig beertje.Valentijnsdiner

Daarom het liefst een diner, zo eentje waar ik weer helemaal kan uitpakken. Het draait niet om dat ik eet, maar om het koken! De oplettende lezer zou kunnen denken "maar zo'n ervaring duurt nog geen drie uur?" Helemaal waar, maar de ervaring blijft bij mij langer hangen dan een bos bloemen, veel langer.


Idee voor het Valentijnsdiner

Wat bereid je dan zoal bij het Valentijnsdiner? Vaak zie je gerechten met zalm, oesters, aardbeien, chocolade, truffels en champagne. Persoonlijk zou ik aanraden om gerechten te bereiden die je aanspreken en die je lekker vindt. Oesters zijn een smaak apart, vind je partner dat wel lekker? En denk aan allergenen: Misschien krijg je van die zelfgemaakte pindarotsjes een jeukende uitslag zodat al die romantische escapades in de ijskast mogen tot volgend jaar. Valentijn is voor velen te commercieel geworden maar ach, ik vind het wel wat hebben. Tenslotte dossen we ons met een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal of met Koningsdag helemaal in het oranje. Gewoon doen waar je je goed bij voelt dus.


Voorproefje Valentijnsdiner

Mijn man ga ik met Valentijnsdag verrassen met een lekker diner. Dit jaar heb ik vooraf gekeken wat er nog in mijn koelkast, vriezer en voorraadkast lag. Het zal vele niet verrassen dat ik nogal veel op voorraad heb. En inderdaad met een beetje creativiteit kom je toch snel tot een drie-gangen menu, ik hoefde alleen maar verse koriander te halen. Dan is die commercie opeens niet meer duur. Het voorgerecht is een mangosalsa met rivierkreeftjes geworden, waarvan alle smaken prachtig combineerden. Mijn moeder gaf mij wel de tip om de ingrediënten netter te snijden. Ja echt, ik heb nu een privé coach voor het bereiden van eten, want het niveau moet naar een volgend niveau nu ik eigenaresse ben van mijn eigen cateringbedrijf: Your Taste my Kitchen. Voor het hoofdgerecht heb ik voor een kipfilet met Serrano ham gekozen, begeleid met verschillende groentes en aardappelroosjes. Let bij het bereiden van de jus goed op de zuurgraad. Het is al snel wat aan de zure kant, gebruik als toevoeging een beetje honing om het weer op smaak te brengen.


Mini ijshoorntjes als afsluiter

Als laatste een klein dessertje, ik vond nog mini ijshoorntjes in de kast die ik van mijn schoonmoeder had gekregen. Heb daar een frambozenmousse bij gemaakt. Misschien een beetje zoet allemaal, maar ik weet zeker dat mijn man het heerlijk gaat vinden. Liefde verkwikt, als zonneschijn na regen. Wijnadvies: Mangosalsa met rivierkreeftjes - Lekker fruitige chardonnay met veel frisheid, zoals Maravilla Chardonnay Kipfilet met Serrano ham - Gegrilde groenten en tijm vragen om Elysee Viognier. Voor liefhebbers van rode wijn is Cotes du Rhone ook perfect. Mini ijshoorntjes met frambozenmousse - Maak het romantisch en sluit af met een rode mousserende wijn Made by G Beaujolais. Alle recepten vind je hier: Recepten Valentijnsdiner Genieten maar!


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog op 9 februari 2017 door Danielle De Zwaan.

Catering

Kerst is niet sportief

Als het eind van het jaar in zicht zijn hoesten en niezen de meest voorkomende sporten die ik mag beoefenen. Gelukkig is koken altijd leuk, zelfs met een verstopte neus is er nog genoeg te beleven maar kerst is niet sportief.Kersttijdschriften

De laatste twee maanden kwam koken er amper van. Ik heb mijzelf bezig gehouden met schuren, verven en behangen. Niks mis mee zou je zeggen, maar op het moment dat ik eindelijk tijd had om mijn, iets uit de hand gelopen, stapel kersttijdschriften door te nemen werd ik spontaan ziek. Probeer daarna maar eens lekkere recepten te verzinnen, aangezien je niks meer proeft. Behalve kippensoep misschien? Kerst is niet sportief.


Dat is lekker!

Gelukkig heb ik mijn man als trouwe smaaktester thuis. Dit jaar had hij wel twee keer als reactie "joh Daan, dat is lekker!" Misschien heb ik mijn man een beetje verwend na al die jaren, want een driegangenmenu op een gewone donderdagavond is eigenlijk voor hem, ach ja, gewoontjes.


Tips voor aardappelroosjes

Gezien mijn wat gammele staat ging de voorbereiding van het kerstmenu ook niet van een leien dakje, aardappelroosjes maken bijvoorbeeld. Ze zien er zo leuk uit op de plaatjes maar wat een ramp om te maken. Vooral als je ze met kleine aardappelen wil maken is het bijna niet te doen. Tip van Danielle? Gebruik in mijn recept vooral grotere aardappelen.


Kruidkoek Bombes goed invetten

En wat dacht je van kruidkoek bombes, laat ik die eens in leuke siliconen vormpjes gieten... Probeer ze maar eens heel uit de vormpjes te krijgen, wat heb ik moeten ploeteren. Dus voor iedereen die het recept gaat maken; denk goed aan het invetten van de vormpjes met een neutrale olie. Veel olie.Wijn Kiezen

Welke wijn bij het kerstdiner?

Arme Danielle, gelukkig is het proesten en hoesten net voor de kerst weer over en vroeg ze Paul Ballieux om wijnadvies bij haar gerechtjes. Kerst is niet sportief nee, maar door haar doorzettingsvermogen kun je alle wijn nog net voor de kerst bestellen.Bij het Aperitief moet een wijn die elegant is en wat kan hebben. Het is kerst, de ideale tijd om een goede Chablis te schenken: Canapes borrelplank - Wijntip Chablis de la mandeliere. Bij de Amuse schenk je geen wijn, al zou de Made by G van het nagerecht hier ook prima passen. Lekker die Parmezaanse kaas bakjes met gemengde bietjes

Hoewel je meestal kiest voor een opbouw in wijn van licht naar zwaar maken we hier een uitzondering. Voorgerecht: Gesmoorde prei met gesmolten brie - Wijntip Contra Soarda Vespaiolo. Deze lichtvoetige wijn maakt het voorgerecht spannend en leuk.

Welke wijn bij het kerstdiner? Voor het hoofdgerecht een klassieker, een droge witte Pouilly Fuisse:. Vanwege de dragon echt een witte wijn, houtgerijpt en waanzinnig van smaak. Gevulde kipfilet met een aardappelroosje en dragonsaus - Domaine Bourdon Pouilly Fuisse Barrique Bij het nagerecht wil je een tegenwicht voor de kruidkoek, rood fruitige passie en bubbels. Door het lichte zoetje perfect als toetje: Kruidkoek bombes - Wijntip Made By G Domaine de Nugues Mousserend


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Kerst is niet sportief, pouilly Fuisse op 20 december 2016 door Danielle De Zwaan.Wijn Kiezen

Spooky Halloween diner party

Waarom vieren we Halloween diner? Volgens de Kelten kwamen die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komend jaar. Iets met verdrijven van de geesten met eten en maskers. Ik ben in de afgelopen jaren nog geen geest tegen gekomen, misschien af en toe in een bar, maar met al die doorgelopen make-up is het moeilijk inschatten. Mijn vriendinnen en ik vinden het vooral leuk om ons te schminken, groen bier te drinken en te dansen.Halloween Diner

Bij mijn zoektocht naar Halloween recepten heb ik krom gelegen van het lachen. Wat zijn mensen toch creatief...tot het smerige af kun je stellen. Dat is niet mijn ideale Spooky Halloween avond, griezelig is prima maar we houden het wel netjes natuurlijk. Misschien wel het leukste van Halloween avond is hoe je de tafel mag uitdossen met allerlei leuke attributen. Spinnen, zwarte katten en spookjes figureren naast vooral veel pompoenen. Heel veel pompoenen! Ik hou van pompoen in de herfst, het is een heerlijke groente en natuurlijk kun je ze leuk uithollen en er een lantaarn van te maken. Toch koos ik niet voor een recept met pompoen, alleen als versiering dit jaar. Want met die plotsklapse omslag van een heerlijke nazomer naar herfstig regenweer kreeg ik zin in spare ribs en chocolade, in het maken van een rijk uitgedoste Spooky Halloween tafel en een bijbehorende wijn die net zo herfstig is als het seizoen.


Halloween Wijn en recepten

Mijn wijn was tot vorige week nog een heerlijke vieille lune rose maar met de buien van vandaag en de slechte weersvoorspelling smaakt mijn favoriete Cotes du Rhone Domaine de L'espiguette opeens zoveel lekkerder dat ik er maar meteen een doosje van heb besteld. En heeft Netflix ook een haardvuurtje wat ik kan inschakelen of moet ik ouderwets de DVD speler pakken en op de bank kruipen met een wijntje en mijn RIP chocolade dessert? Voor de recepten van al dat heerlijks klik je hier, nodig vrienden uit en geniet van een gezellig en Spooky Halloween diner. Laat je weten of de recepten griezelig leuk waren? "Why didn't the skeleton want to go to school?" "His heart wasn't in it"


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Domaine De L'espigouette op 18 oktober 2016 door Danielle De Zwaan.Rosarubra

High tea voor mijn vaders 70ste verjaardag

Mijn vader wilde graag een high tea voor zijn verjaardag maar niet in een restaurant. Ach ja, dat wil ik wel organiseren. Ten slotte is het mijn passie om te koken. De eerste afspraak met mijn moeder en beste vriendin om alles door te nemen duurde geloof ik meer dan twee uur. Een heleboel zaken waar je aan moet denken: Wat ga ik maken, welke kleuren, ballonnen, slingers, thee kopjes en etagères. Daarna ging ik aan de slag met het uitzoeken van recepten en uiteraard alvast wat hapjes testen voor de high tea, daar was mijn eigen verjaardag een uitstekende gelegenheid voor. De eerste reactie op mijn panna cotta recept was " heb je dit ook in een emmer"?Mijn eerste poging voor het maken van brownies was geen succes, ze zagen er vet en niet heel erg smakelijk uit. Het enige hapje dat ik heb genomen voordat het in de prullenbak belandde was zelfs slecht voor de maag. Bah!... Niet elk recept is even goed, dus op zoek naar een ander gegaan en opnieuw geprobeerd. OOOOh Yummie! Voor de zekerheid heb ik op de sportschool de Zumba damesklas als testers gebruikt, om zeker te weten dat het ook echt lekker was. Met hun feedback en een goed basisrecept was ik klaar voor de High Tea met voila - heerlijke brownies.

Ei-Muffins, ohh die kunnen zo lekker zijn! Ik had ze twee jaar geleden met Pasen al eens gemaakt dacht met de High tea in mijn achterhoofd aan een mini variant. Mooie mini muffin tray met kleine vormpjes ei mengsel erin, kwamen prachtig uit de oven. Maar nadat ze waren afgekoeld waren de vormpjes ook geslonken, zag er niet uit. Volgende poging eerst zonder vormpjes gebakken, netjes de vormpje met olie bespotten ook deze kwamen weer prachtig de oven uit. Helaas met geen mogelijkheid uit de vormpjes te krijgen. Laatste poging: met extra veel roomboter de vormpjes ingevet en... eindelijk het juiste resultaat.

Mijn avontuur met de soesjes is een gevecht dat ik niet heb gewonnen. Het maken van de soezendeeg is een eitje, al een paar keer gedaan en ze kwamen ook weer prachtig uit de oven. En omdat ik geen enorme slagroom fan ben, had ik bedacht om ze te vullen met banketbakkersroom. Ook het maken van de banketbakkersroom ging ook volgens plan netjes volgens de regels van Rudolph op een plaatje laten afkoelen en er een spuitzak mee gevuld. Uiteraard gaatjes geprikt in de soesje en vullen maar, althans dat dacht ik maar helaas was de vulling veel en veel te dun. O wat een gedoe, er lag meer vulling op het aanrecht en in de gootsteen dan er in de soesjes gingen. De laatste zes soesjes uiteindelijk toch maar met slagroom gevuld omdat ik niet meer genoeg in de spuitzak over had. Op het aanrecht lag genoeg helaas. Hup de vriezer in die soesjes.Of ze lekker waren? Ehhh, ja. Die ene die ik geproefd heb omdat hij te lelijk was voor de High Tea was heerlijk. Maar uiteindelijk kwam boontje om zijn loontje, geen van de gasten heeft mijn moeilijk lekkere soesjes geproefd, ze lagen na de high tea namelijk nog steeds in de vriezer. Niet dat dit erg was, want we hebben met zijn allen genoten van een fantastische maaltijd tijdens de High tea voor mijn vaders 70ste verjaardag. De recepten komen er weer aan en de wijntip voor zo'n High Tea is naast Engelse thee de Domaine Beaulieu


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog op 6 mei 2016 door Danielle De Zwaan.Sauvignon Blanc

Valentijnsdag diner

Valentijnsdag wat doe je ermee? Historische gezien zijn er verschillende verhalen die de ronde doen over Sint-Valentijn. Wat de waarheid ook mag zijn, de commercie heeft het zeker gewonnen wat betreft het vieren van Valentijnsdag. Er daar kun je in meegaan of niet aan ieder de keuze, maar wees hier wel duidelijk in naar je omgeving. Mijn vader zei altijd tegen mij dat het moeilijker is om elke dag te laten zien dat je van iemand houd dan dat op 1 dag te laten blijken. Dus een bloemetje met Valentijn kon mijn moeder wel vergeten, was ze misschien niet altijd blij mee maar er was wel duidelijkheid Want niks is vervelender dan teleurgesteld worden in je verwachtingen.n mijn geval is het een dag om heerlijk uit te pakken in de keuken, niet dat ik een excuus nodig hebt. Ik ben zo'n type die op een fles champagne open trekt, gewoon omdat het dinsdag is. Op het Valentijns menu staat onder andere varkenshaas, een heerlijk stuk mals vlees. Tenminste als het goed wordt bereid, anders heb je niks anders dan een taai stuk vlees. Altijd zorgen voor goed kwaliteit vlees, beter iets minder vlees van goede kwaliteit dan veel van slechte kwaliteit.

Haal je Valentijnsdag varkenshaas minimaal een half uur voor het bakken uit de koelkast. Zorg dat het vlees overal even dik is, door middel van het dunste gedeelte omslaan en vastzetten met een prikker of gewoon het dunste gedeelte eraf snijden. Dept het vlees goed droog voordat je het kruid, zo zal het minder spetteren in de pan. Omdat een varkenshaasje zeer zacht van smaak is moeten specerijen en kruiden niet overheersen. Meestal gebruik ik een mengsel van olijfolie en boter om de varkenshaas in te bakken.

Maar hoe maak je de perfecte Valentijns varkenshaas? Niet onbelangrijk is dat je het vlees niet teveel beweegt in de pan, anders heeft het geen tijd om een korstje te vormen. Het ligt aan de dikte van het vlees hoe lang de varkenshaas moet bakken. Dit kun je meten op door het vlees te drukken. Wat je moet voelen? Als je je hand gewoon ontspant en je drukt op de muis van je hand, dat vlezige deel onderaan je duim, dan is dat heel zacht en gelijk aan hoe rauw vlees aanvoelt. Breng je de top van je wijsvinger naar de top van je duim, dan word de muis al wat harder, zo voelt vlees ook aan als het nog behoorlijk rood/rare is. Top van de middelvinger naar duim is medium rare of rosé. Top van zowel wijs- als ringvinger op de duim is medium en topje pink op topje duim is dookbakken Dus even op het vlees drukken en dan vergelijken met de druk op de muis van je hand met de vingercombinatie van de gaarheid die je graag wilt en dan heb je en aardige graadmeter.

Verder op het menu staat een hartvormige rode biet gevuld met roomkaas, walnoten en bieslook. En verder een met ricotta gevulde ravioli met een champignonsaus, de varkenshaas met een cranberrysaus en gebakken champignons erbij geserveerd. Als afsluiter een zelfgemaakt chocolade bakje gevuld met vanille-yoghurt, zwarte bessen en een frambozensaus. De wijn die erbij hoort is Domaine de l'espiguette en dit is de link naar alle recepten met foto's en uitleg. Bon appetit mon bien-aimé.


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Daniëlle de Zwaan op 8 februari 2016 door Danielle De Zwaan.Catering

Pre-Kerstdiner voorpret

De kerst begint voor mij al eind oktober. Langzaam druppelen de kerstbladen binnen bij de boekwinkels, waar ik dan gemiddeld 10 keer doorheen blader. Daarna mix & match ik wat gerechten of neem alleen een gedeelte van een recept of soms alleen de lay-out. En dan begint de voorpret, eerst de recepten uitwerken, vaak werk ik alleen met een lijstje met ingrediënten en zoek er dan later wel een enigszins passende volgorde een bereiding bij.Nieuwe gerechten maak ik zeker een keer op proef en dan voeg ik toe of haal weg wat niet lekker is of niet bevalt. Wat ik wel meer zou moeten doen is dit proces dan ook daadwerkelijk weer uitschrijven vooral omdat ik mijn moeder hier gek mee maak...”ehhh lieverd hoe had je dit ook alweer in gedachten?” Mijn moeder is van het hele precieze en ik kook misschien iets meer op het gevoel, wat goed kan uitpakken maar hoe herhaal je zoiets weer als je het niet opschrijft? Geen idee meer, dan maar op gevoel.

Zo heb ik het recept voor Zalmtartaar met doperwtenmousse, de eendenborstfilet en de clafoutis met rood fruit eerst een keer proefgedraaid om te combinaties op elkaar af te stemmen. Dat was maar goed ook, zo was de doperwtenmousse te flauw. Logisch, want ik had hem heet geproefd en toen deze was afgekoeld vlakte de smaak enorm af. Leerpuntje! Dus extra peper, zout en een snufje chilipoeder erbij, perfect..

Eendenborstfilet is een aparte smaak, je moet ervan houden. Wat belangrijk is om het vet van de eend goed kruiselings in te kerven. Anders worden niet alle delen evenredig krokant. Controleer ook of in het vet van de eend geen veren of pennen meer zitten. Ik had pech, mijn eendenborst zat nog vol met pennen, ik ben een half uur bezig geweest om die er met een pincet eruit te trekken...

De clafoutis heb ik in vier kleine schaaltje gedaan en die ging in een keer goed, dat is dan wel weer fijn. Ik ben benieuwd naar de wijn die Paul gaat uitkiezen voor de gerechtjes want die waren stuk voor stuk heerlijk.

Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Daniëlle de Zwaan op 1 februari 2016 door Danielle De Zwaan.Wijn Kiezen

Sinterklaas vieren met Daniëlle

Sinterklaas werd bij mij thuis groots gevierd toen ik nog klein was. In de jaren daarna gingen we heel gezellig rond het gourmetstel zitten en die herinneringen zijn mij nog altijd dierbaar. Niks geen stress van surprises maken en gedichten schrijven. Vooral omdat ik in het laatste heel slecht ben en dan is het sowieso een enorme opgave om iets leuks te fabriceren. En gourmetten is voor de hobbykoks onder ons natuurlijk altijd genieten, zeker met een lekkere Sinterklaaswijn.Tien jaar geleden kreeg ik er ineens een schoonfamilie bij. Een schoonfamilie die Sinterklaas juist wel met overgave en enthousiasme elk jaar viert, inclusief surprises en gedichten... lucky me. De prachtigste surprises en mooiste gedichten worden elk jaar gecreëerd, ik neem er mijn petje (of mijter) voor af maar laat het over aan de professionals. Persoonlijk kook ik liever, misschien wel omdat het mij zoveel beter af gaat?

En wat zet je dan op tafel met Sinterklaas? Er zijn tientallen recepten voor kruidnoten, pepernoten, gevulde speculaas, taaitaai poppen en banketstaven. Klinkt best leuk, maar om eerlijk te zijn maak ik deze recepten zelf nooit. Het is zo gekocht en als je een beetje warenonderzoek doet, net zo lekker. Scheelt je een hoop tijd en ergernis over halfgare taaie pepernoten waar je veel moeite voor hebt gedaan.

Voor Wineheaven wilde ik toch een Sinterklaas item maken en ben daarom op zoek gegaan naar hartige Sinterklaas recepten. Mijn bevinding: Sinterklaas gerechten zijn vooral zoet. Zou dat iets met de doelgroep te maken hebben? Er zijn toch ook kinderen die houden van andere dingen dan zoet en snoep? Je kunt een hartige Sinterklaasletter maken maar dan heb je het ook wel gehad...

Als je iets verder kijkt en de seizoensgroenten meeneemt kom je een heel eind met erwtensoep, hutspot, stamppot andijvie en hete bliksem. En dit is toch de periode dat de cranberry’s weer overal in de winkels liggen? Ik heb me gericht op de vormgeving bij de Sinterklaasrecepten, een beetje creatief zijn is tenslotte ook leuk. Met eenvoudige gerechten kun je zo iets bijzonders op tafel zetten. Als voorgerecht een paté met cranberrysaus en bladerdeegstengels, dat is de geweldige Sinterklaasboot geworden. Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor Sinterklaasragout, een ragout van kip en champignon in een bladerdeegbakje gevormd als een Sinterklaas mijter. En toe de Cadeauzak van Sinterklaas, die ik heb gevuld met appel, rozijnen, suiker en speculaaskruiden, als een lekkere afsluiter... geniet ervan met een wijntje zou ik zeggen.


Wijnadvies van Paul Ballieux

Sinterklaaswijn is wijn die kan opboksen tegen krachtige specerijen en smaken. Voor het voorgerecht niets van dat alles, daar is subtiliteit van belang. Een goede combinatie van de paté met Cranberry’s is Coudray Montpensier Chinon, een lichte rode wijn uit de loire.

Voor het hoofdgerecht adviseer ik een van de favoriete wijnen van Daniëlle, Domaine De L'espigouette uit de Côtes du Rhone. Een van zichzelf zeer krachtige en kruidige wijn die in combinatie met de ragout fluwelig en uitbundig wordt. Of zoals op de foto de combinatie met de Fleur des Vignes Merlot, een zeer aangename ervaring verzeker ik u.

Wil je bij het nagerecht ook wijn drinken? Kies eens voor iets bijzonders als een bubbel ter afsluiting, zoals de heerlijke Toso Prosecco. Wil je iets klassieker, kies dan voor een halfzoete witte wijn zoals de Domaine Beaulieu Gros Manseng.

Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Daniëlle de Zwaan, domaine beaulieu, Toso Prosecco, Domaine De L'espigouette, lichte rode wijn, wijnadvies op 2 december 2015 door Danielle De Zwaan.Hoe herken je goede pasta

Hoe herken je goede pasta

Hoe herken je goede pasta? Mijn man houdt van makkelijk en haalt soms ravioli uit de koeling met dito saus. Voor de vorm neemt hij dan rundergehakt en een zakje Italiaanse groente mee, maar bij de eerste hap heb ik al spijt. Het smaakt gewoon naar rubber en is vooral een hap zout. Geef mij maar verse pasta.Nu kan ik mij voorstellen dat je niet elke week verse ravioli gaat maken want het is en blijft een aardig klusje. Gelukkig is gedroogde pasta niet beter of slechter dan verse pasta, als je maar zorgt voor de beste kwaliteit. Maar hoe herken je de betere pasta eigenlijk? Net als met wijn zijn er basisprincipes die je kunt volgen om goede pasta te herkennen en net als met wijn moet de pasta bij het gerecht passen. Mijn tip is: Let op dat je Pasta niet glimt!

De doffe Pasta’s zijn over het algemeen de betere pastasoorten doordat deze door bronzen mallen zijn gedrukt en langzaam gedroogd, zo nemen ze de sauzen beter op. Door dit proces zijn kwalitatief betere soorten wat duurder om te maken, het echte verschil proef je op je bord en niet in je portemonnee.

Je zou ook kunnen kiezen zelf je pasta te maken. Goed gemaakte verse pasta is nog zachter en subtieler dan gedroogde pasta. Niks voor je spaghetti Bolognese misschien maar wel voor bijvoorbeeld lekkere Ravioli con Funghi. Verse pasta kun je gemakkelijk zelf doen, het is eventjes een werkje maar het resultaat is geweldig. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig verse pasta gemaakt, ook ik ontkwam niet aan droge korrelige pasta of te natte pasta. Truc is om bij te droge pasta wat water toe te voegen en bij te nat deeg extra bloem. Voor een eierpastadeeg is 100-110 gram bloem per 1 ei, snufje zout en wat druppeltje olijfolie.

Let dan wel op de verhoudingen tussen het gebruik van tarwebloem en semolina meel, die zijn afhankelijk van de soort pasta die je wilt maken. Bij ravioli wil je een fijne, gladde pasta hebben zodat de ingrediënten goed tot zijn recht komen. Dan gebruik je weinig Semolina maar bijvoorbeeld liever bloem zoals “Type 00”. Voor een Tagliatelle wil je juist een wat grovere structuur, zodat de saus er goed aan blijft hangen. Dan gebruik je dus meer Semolina, die afkomstig is van de zelfde graansoorten waarvan Couscous is gemaakt.

Er zijn twee verschillen soorten deeg, eentje met water en de andere met eieren. Pastadeeg met water wordt vooral gebruikt voor de wat fijnere pasta’s waarbij de saus de smaak bepaald zoals tagliatelle of spaghetti. Deeg met eieren gebruik je voor gevulde pasta. Hoe meer eieren hoe voller de smaak van de pasta is, let wel op dat het niet gaat overheersen. Persoonlijk vind ik het lekker om mijn vers gemaakte ravioli te vullen met stoofvlees, fijngehakte champignons en parmezaanse kaas. Een mooie combi tussen klassiek italiaans met een Nederlandse touch. En of ik die nu serveer met een overheerlijke tomaten, pesto of champignonsaus; een ding is zeker. Je likt je vingers erbij af. Maar welke wijn drink je daar dan bij? Hieronder mijn recept voor de stoofvlees ravioli pasta met tomatensaus, daar past volgens wineheaven eigenaar Paul een mooie Merlot als de Terre di Lava van Contra Soarda goed bij.


Dit bericht werd geplaatst in Foodblog en getagged met Daniëlle de Zwaan, Terre di Lava, Contra Soarda op 20 november 2015 door Maarten.