Winkelwagen

Rosarubra

Rosarubra wijnhuis

Rosarubra, het wijnhuis uit Italië is Montepulciano d’Abbruzzo op zijn best. Rosa rubra, zo’n pure naam voor een van de meest opvallende wineries die ik de afgelopen jaren ontdekte. De uitstraling van de flessen wijn die ze maken is grandioos, de wijn die gemaakt wordt is nog vele malen mooier.Rosa Rubra

Rosarubra betekent simpelweg rode roos, een veelzeggend begrip in de wijnwereld. Want rode rozen zijn belangrijk voor de organische wijnboer. Een unieke manier van de natuur om te helpen bij biodynamisch wijn maken. Aan het begin en eind van elk rijtje wijnstokken staat van oudsher een roos geplant. Waarom? Omdat rozen extreem gevoelig zijn voor allerlei ongedierte, zoals bijvoorbeeld luis. Dus zodra de roos zijn kopje laat hangen is het mis. De wijngaard zelf is dan meestal nog niet aangetast, de roos is het eerste. Zo weet de wijnboer dat er actie nodig is om de wijngaard te beschermen.

Rosarubra Winery

Rosarubra staat als Winery dan ook voor organische wijnbouw methodieken waarbij de natuur gerespecteerd wordt. In de regio liggen de wijngaarden al sinds 1800, Rosarubra zelf is een moderne wijnmaker. De oudste wijnstokken uit de beste wijngaard zijn uit 1980. Hierdoor zijn deze diep geworteld en geven alle terroir mee aan de druiven.

Rosarubra Biodynamisch en Organisch

Rosarubra is naast de Demeter certificering voor biodynamisch wijnbedrijf ook al sinds 2003 CCPB gecertifeerd voor organisch wijnmaken. Dit is vanuit de overtuiging dat de natuur belangrijk is voor de kwaliteit van de wijn. Er loopt dan ook veel wild rond. Vossen, ganzen en eenden die wandelen over de wijngaarden omringt door eikenbos. En vorig jaar zijn er zelfs wolven gezien vlakbij, die normaal gesproken in de Abbruzzen blijven.

Tenuta di Rosarubra

Tenuta di Rosarubra ligt in midden Italië, op ongeveer dezelfde hoogte als Rome maar dan aan de andere kant van de laars vlakbij Pescara. Dit natuurvriendelijke gebied is beroemd om de mooie landschappen met al zijn nationale parken vlakbij de wijngaarden. Olijfbomen, wijngaarden en heel veel eikenbossen volgen elkaar op aan de voet van de heuvels van de Abruzzen. Italië op zijn mooist.

Rosarubra Montepulciano

Rosarubra Montepulciano is de DOC wijn van dit landgoed. Hij ziet er geweldig uit en heeft die rood fruit invloeden waar de montepulciano druif aan kan worden herkent. Het volronde fluweel en de intensiteit is echter bijzonder, flonkerende wijn voor een speciaal moment. Dit is zo’n wijn die vrouwen bevalt omdat ze elegant en soepel is. Mannen vallen op de grootsheid en kracht. Fijne wijn om met zijn tweetjes van te genieten aan het einde van de dag als je samen de dag bespreekt.


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog op 16 december 2016 door Wineheaven.Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc Chardonnay dilemma

Zit je gezellig op het terras bij een restaurantje en wil je een lekkere droge witte wijn bestellen, krijg je van de ober de vraag "Sauvignon Blanc Chardonnay?". Je hebt gewoon zin in een lekker glas wijn, waarom doen die wijnmensen toch altijd zo ingewikkeld? Is dit je probleem, dan heeft het zin om dit blog te lezen over deze twee druivenrassen. Want vanaf vandaag weet jij wat je antwoord is bij het bekende Chardonnay Sauvignon Blanc dilemma.Sauvignon Blanc uitleg

Sauvignon Blanc is een wit druivenras met veel frisheid uit de meest beroemde wijnstreek ter wereld, Bordeaux. Witte Bordeaux zijn vaak van de Sauvignon. Die andere Franse streek die waanzinnige wijnen maakt van de Sauvignon is de Loire. Daar, vooral in Sancerre en Pouilly Fume zijn deze druifjes op hun best als je van de klassieke Sauvignons houdt. Ingetogen mineralige frisheid met rokerige invloeden, witte perzik en groene appel domineren uw smaakpapillen. In Nieuw Zeeland, in de streek Marlborough om precies te zijn, is die andere Sauvignon wereldster ontstaan. Je herkent deze variant van Sauvignon Blanc direct, hij is stuivend fris en heeft een explosief aroma van kruisbes of grapefuit. Voor alle Sauvignons uit warmere gebieden zoals Chili Sauvignon Blanc geldt dat ze fris, floraal en fruitig zijn.

Chardonnay uitleg

Chardonnay druiven komen oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk, ook geen onbekende streek voor wijnliefhebbers. Deze regio heeft een wat koeler klimaat en vaak ijzerhoudende bodems en soms kalkinvloeden, exact waardoor de Chardonnay zo heerst hier. Chardonnay is heel gevoelig voor externe factoren, de grondsoort bijvoorbeeld maar ook rijping op eiken. Fransen noemen dit eerste liefkozend terroir. Wat klassieke Franse Chardonnay Bourgognes kenmerkt is dan ook de volle ronde smaak en de vanille invloeden. Toast en boter in een glas, zoals Pouilly Fuisse. Een klassiek gemaakte Chardonnay zonder houtrijping is ingetogen mooi en vol rond. Chardonnay heeft ook een andere kant, die waar tropisch fruit en meloenen de smaakhoofrol spelen. Volle ronde fruitige krachtpatsers van witte wijnen zijn het, uitgesproken en wild. Dit is de stijl die ook wel "Nieuwe Wereld stijl" genoemd wordt, verwijzend naar landen als Chili en Zuid-Afrika waar de druif frivole wijnen produceert.

Rosarubra is naast de Demeter certificering voor biodynamisch wijnbedrijf ook al sinds 2003 CCPB gecertifeerd voor organisch wijnmaken. Dit is vanuit de overtuiging dat de natuur belangrijk is voor de kwaliteit van de wijn. Er loopt dan ook veel wild rond. Vossen, ganzen en eenden die wandelen over de wijngaarden omringt door eikenbos. En vorig jaar zijn er zelfs wolven gezien vlakbij, die normaal gesproken in de Abbruzzen blijven.

Wijncollega's over Sauvignon Blanc Chardonnay

Wat zeggen mijn wijncollega's hierover? Sauvignon Blanc en Chardonnay worden vaak besproken, ook naast elkaar. Vinepair vergelijkt ze goed vind ik. Wine Spectator is lekker bondig, inhoudelijk correct. Kiezen tussen Chardonnay en Sauvignon De keuze tussen Chardonnay en Sauvignon is een hele basale. Wil je pure frisheid, kies dan voor Sauvignon. Wil je fruitige rondheid, dan is Chardonnay je ding. In de zomer is de Sauvignon Blanc extra lekker, in de winter kies je vaak automatisch voor de Chardonnay. En ga je erbij eten? Hoe zwaarder het gerecht, hoe meer de Chardonnay favoriet is.

Sauvignon Blanc Chardonnay herkennen

Maar hoe hou je ze nou uit elkaar op het terras? Het antwoord is met je neus. Ruik je de kenmerkende gras- of buxuslucht in het glas? Dan heb je een Sauvignon Blanc te pakken. Ananas, cocktailfruit, meloen of mango in je glas? Chardonnay it is. En ben jij die geluksvogel die ruikt aan die beroemde toast en boter invloeden? Dan ben ik heel jaloers en zit je vast op een heel duur terrasje je Chardonnay te drinken.


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met Sauvignon Blanc Chardonnay op 24 oktober 2016 door Wineheaven.Catering

December is de leukste maand van het jaar

December is de leukste maand van het jaar vind ik. En dan heb ik het niet over de feestdagen zelf, maar wat we met de feestdagen mogen doen. Precies, koken en lekkere wijn drinken! Voor foodies als Daniëlle, Josje en Paul, die samen het team vormen achter wineheaven, is dit de leukste tijd van het jaar. Natuurlijk is het geluid van bellen in elk nummer op de radio na een tijdje irritant, koken verveelt nooit.Daniëlle: Het is een publiek geheim dat ik een kleine verslaving heb aan het bekijken van kookprogramma's. Dat ik mijn inspiratie haal uit kookboeken, tijdschriften en het internet, wat is daarvan dan het resultaat? Dat ik zoveel leuke recepten voorbij heb zien komen en zoveel inspiratie heb aan het eind van de dag dat ik op de vraag "wat eten we vanavond" alleen nog kan antwoorden "patat".

Gelukkig werkt dit ook andersom en kan ik in een middag een prachtige rollade maken, stoofvlees hebben opstaan en er ook nog een paar bladerdeeg hapjes uitgooien waarbij ik dan eindig met een heerlijke pan risotto voor mijn befaamde Risottoballetjes pfff... De vriezer kan bij mij dan ook niet groot genoeg zijn, koken is als kunst en inspiratie kun je niet tegenhouden. En december is de maand dat ik het meeste inspiratie krijg van alle maanden.

Paul heeft hier minder last van, misschien is dat ook wel beter als je hobby wijn is? Goed, Wineheaven is ondertussen van een schuurtje in de tuin verhuisd naar een kantoor met magazijn. December is voor mij als wijnliefhebber de mooiste tijd van het jaar. Langs het trappetje ga ik de wijnkelder binnen en ontdek die mooie fles die ik bijna vergeten was en een doosje witte wijn dat perfect gaat zijn in combinatie met het gerecht die Daniëlle heeft bedacht. Ik hou van december.

Josje mag na het harde werken graag proeven uit potten en pannen. Als meester van de Hollandse keuken is december het ultieme seizoen voor haar stoofgerechten en andere heerlijkheden. De open haard is sfeermaker en buiten mag het guur en koud zijn, als Paul een recept uitprobeert is zij gewillig proefkonijn. Maar wat het leukste is voor alle drie aan december is de mogelijkheid om eindelijk die wijnen open te mogen maken die verscholen liggen onder dikke lagen stof, om die trouvaille of dat koopje te ontkurken waar je al een tijdje een oogje op had.

We leven het hele jaar toe naar de feestmaand, de tijd dat Sinterklaas opgevolgd wordt door kerst en daarna nieuwjaar. December is een heerlijke maand die wat ons betreft eeuwig zou moeten blijven duren. Of eigenlijk niet, dan is het minder speciaal. Geniet dus van een lange maand december zoals hij komt, dan zorgen wij voor de lekkere recepten en luxe wijn erbij.

En over luxe wijn gesproken...wij drinken nu een heerlijke Arneis van Bossotti, een bijzondere droge witte wijn uit de Langhe. Gewoon omdat het december is. Proost!


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met witte wijn, arneis, bossotti, droge witte wijn op 8 december 2015 door Wineheaven.Wijn Kiezen

Goede wijn kopen, hoe doe je dat?

Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een goede wijn? Hoe kan ik goede wijn kopen? Zo simpel als de vraag lijkt, zo moeilijk kan het antwoord zijn. Want de meest bepalende vraag is niet waar je op moet letten maar “voor wie en welk moment koop je de wijn?”Ik sta midden op een feestje en iemand vraagt wat voor werk ik doe. Ik vertel dat ik een wijnbedrijf heb, dus bijna direct komt die vraag, “hoe weet ik dat een wijn lekker is door het etiket te lezen?” Lieve wijnliefhebbers, vreest niet. Er is een simpeler antwoord op die vraag dan het lezen van al die dikke wijnboeken en het proeven van duizenden vergelijkbare wijnen, volg je gevoel.

Elke wijnliefhebber van tegenwoordig heeft wat kennis nodig om te weten wat voor type wijn je selecteert. Goede wijn kopen kan hard werken zijn. Zo is er de naam van de wijn zelf, waar je voor gestudeerd moet hebben of op zijn minst een flinke inspanning qua hobby en zelfstudie. Waar komt hij vandaan, welke kleur heeft hij, welke leeftijd? Is het druivenras kloppend bij het gebied en heeft hij houtrijping gehad. Tja, dit is het gedeelte dat slechts door keiharde arbeid tot parate kennis behoort. Niet voor iedereen weggelegd dus, maar voor goede wijn kopen is het niet verplicht.

Het tweede component is de wetgeving. Rosé mag in Europa niet gemaakt zijn van witte en rode wijn, behalve bij Champagne. En wijn met een herkomstbenaming mag alleen uit die regio komen, dus Bordeaux komt alleen van druiven van planten uit Bordeaux. Met wat topografische kennis is er best een voordeeltje te halen in wijnland. Goede wijn kopen door een atlas uit je hoofd te kennen is leuk voor professionals, kies je favoriete (of vertrouwde) wijnland of wijnstreek en je bent al een stuk verder.

Wijnen die tegenwoordig online goed verkopen hebben gelukkig nog een andere component: het design! Slimme marketing mensen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat diertjes op het etiket 25% meer aantrekkingskracht op vrouwen hebben als ze hun keuze maken. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vrouwen meestal houden van elegante wijnen, met veel fruitigheid. Als je zo’n diertje dan ook nog tekent met vrolijke kleurtjes en een iets taps toelopende fles en je hebt een vrouwen-magneet. Nu wil die slimme marketing man ook nog dat de vrouw de fles vaker koopt, dus is de fles exact wat de vrouw verwacht… iedereen wint.

Gelukkig geld geen enkele wijnwet als 100% volledig, want er zijn ook nog de honderden uitzonderingen op de regel, wijn is een Franse uitvinding ten slotte. Dat vinden ze zelf althans, de wetenschap is al verder. Dus niet elke man is gek op zware houtgerijpte wijn, niet elke vrouw wil een diertje op het etiket. En is Syrah niet de lekkerste, of Pinot Noir? Oh, u bent liefhebber van witte wijn? Precies, doe niet te veel moeite om alles over wijn te weten tenzij u echt wilt studeren. Volg gewoon je gevoel en laat de wijnmarketing zijn werk doen. Grote kans dat je gevoel je de goede fles laat uitkiezen. Goede wijn kopen op je gevoel werkt.

Het laatste en beslissende component is de wijnleverancier. Bij Wineheaven bepaalt Paul Ballieux het assortiment, hij kiest alleen wijnen waar hij volledig achter staat. Zijn aanbeveling? "Ik selecteer altijd eerst op mijn eigen smaak, zou ik deze wijn voor deze prijs interessant vinden? Dat is wat mijn klanten willen, goede wijn kopen voor een goede prijs. De wijnen die ik zelf graag drink zijn niet voor niets de best lopende wijnen op onze website." Dat is waarom van oudsher alle wijnliefhebbers een vaste wijnleverancier hebben, soms meer dan 1. Want al die kennis die Paul en zijn wijncollega’s hebben opgedaan, daar kan nog steeds geen boekhouder tegenop, wijn is liefde en proeven is geloven.


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met wijnleverancier, goede wijn kopen op 7 april 2015 door Wineheaven.Wijn Kiezen

Wijnproeven in het buitenland, tips en trics

Als je gaat wijnproeven in het buitenland heb ik nog een paar interessante tips voor je. Want wijnproeven lijkt zo idyllisch, maar voor de mensen waar je wijn bij proeft gelden andere wetten. Zij zien je als toerist, en dus gaat af en toe de toeristenval open. Hoe je die vermijdt?Een paar jaar geleden was ik in Chablis, toch een van de mooiste wijngebiedjes ter wereld. We hadden het geluk er een paar dagen te kunnen verblijven en de kinderen waren niet mee. Je begrijpt het al, mijn vrouw en ik hebben vele “degustations” bezocht, de lokale uitnodiging om wel of niet gratis lokale wijn te mogen proeven. En aangezien ons beheersing van de Franse taal best in orde is bonden we vaak een gesprek aan met degene die ons bediende, met verrassende uitkomst.

Elke wijnliefhebber van tegenwoordig heeft wat kennis nodig om te weten wat voor type wijn je selecteert. Goede wijn kopen kan hard werken zijn. Zo is er de naam van de wijn zelf, waar je voor gestudeerd moet hebben of op zijn minst een flinke inspanning qua hobby en zelfstudie. Waar komt hij vandaan, welke kleur heeft hij, welke leeftijd? Is het druivenras kloppend bij het gebied en heeft hij houtrijping gehad. Tja, dit is het gedeelte dat slechts door keiharde arbeid tot parate kennis behoort. Niet voor iedereen weggelegd dus, maar voor goede wijn kopen is het niet verplicht.

De eerste Tourist Trap is de volgorde van de wijn die men schenkt. De eerste wijn is altijd een inkomertje, een wijn waar of heel veel voorraad van is of die kwalitatief minder is dan de rest. Dat kun je proefondervindelijk bewijzen, maar vergeet niet dat jouw geld voor hun de reden is dat ze laten proeven. De tweede wijn smaakt dus altijd beter dan de eerste, jouw smaakpapillen slaan uit en je wilt die wijn tweede hebben. En welke wijn schenkt men als tweede? Precies, de wijn waar men vanaf wil omdat importeurs en distributeurs hem niet goed genoeg vinden.

Zo was in de Chablis 2011 een dramatisch jaar geweest voor veel wijnboeren, zo vertelde professionals ons. De wijnboeren die de proeverijen gaven waren echter lyrisch over hun 2e wijn, het bijzondere jaar 2011. Als kenner met veel proefervaring merk je dat de wijn teveel zuur heeft en wat wateriger is dan een perfect jaar, maar als leek kun je er zomaar intuinen. En dan is die wijn ook nog in de aanbieding? Een koopje, dus je slaat een paar doosjes in voor thuis. Slecht is de wijn niet, het blijft een Chablis (al zegt ook dat niet alles). Alleen de doorzetters die na het tweede glas de wijnboer aankijken en aangeven dat ze nu de Premier Cru willen proeven, die krijgen waar voor hun geld. Wijnproeven is niet bij de eerste wijn stoppen gelukkig.

De tweede tip voor wijnproeven is een betaalde proeverij. Vergeet nooit dat de wijnboer die tegenover je staat ook vlees op tafel wil ’s avonds. Iedereen wil een Grand Cru proeven, maar die wijnen zijn zo schaars en kostbaar dat ze nooit open staan in een gratis proeverij. Het grote voordeel van een betaalde proeverij is dat je ongegeneerd weg kunt gaan zonder aankoop als je de wijn niet goed genoeg vind. Je mening komt ook beter over, veel toeristen laten deze proeverijen links liggen omdat ze ergens anders gratis zijn. Een betaalde proeverij is echter de ideale manier om je referentiekennis op te bouwen over een streek. Je kunt het personeel frank en vrij vragen of de geproefde wijn kenmerkend is voor de streek, hoe hij staat ten opzichte van andere wijnen en welke jaren goed zijn geweest, denk aan 2011. En uiteindelijk proef je je eerste Grand Cru zonder dat de persoon tegenover je meteen wil dat je jouw auto vollaad met kostbaarheden, niet elke Grand Cru is even lekker en precies je smaak ten slotte.

nteresse in de persoon voor je is belangrijker dan gewichtig doen. Als je probeert je wijn te verkopen is gewichtig doen een koopsignaal, de wijnboer denkt dus dat je al tevreden bent met de wijn in je glas en die wilt kopen. Top! Zijn beste wijnen laat hij niet aan iedereen proeven, dat is een kwestie van gunnen. Als je serieus wilt proeven, vertel het de wijnboer. Zo zeg ik vaak dat ik maximaal 5 wijnen wil proeven en vraag hem advies welke ik dan beter kan overslaan. De wijnboer stopt dan met zijn verkoopverhaal en gaat het gesprek aan. Leuker voor hem, maar ook leuker voor jou. Soms krijg je zo’n leuke conversatie dat je opeens in de wijngaard of in de kelder staat. Of dat hij zijn eerste oorkonde laat zien waar het allemaal mee begon. En dat zijn nu net de dingen die ik interessant vind, het verhaal achter de wijnboer.

De laatste tip is overschatting. Wijnen uitzoeken voor mijn assortiment doe ik nooit tijdens een gratis degustation en de meeste wijnprofessionals ook niet. Zaken zijn zaken, proeven tijdens een vakantie is hobby. Een wijnprofessional zal niet tijdens een proeverij pochen dat hij een wijnbedrijf heeft en dat hij zijn beste klant gaat worden. Natuurlijk komt het voor dat ik een goed huis ontdek en later afspraken laat maken voor de import, gelukkig. Hoe jammer is het om te horen dat vele Wannabee wijnimporteurs wel valse hoop wekken. Hoe vaak ik niet hoor van wijnboeren dat er weer een toerist binnen kwam die duizenden flessen wilde kopen en uiteindelijk nooit de order plaatste omdat de import en verkoop te moeilijk bleek. Kost het transport zoveel? En moet ik alles voorfinancieren? De teleurstelling is op zo’n moment uit de ogen van de wijnboer af te lezen. Hoeveel leuker was het om dat Champagnehuis wat ik tijdens een vakantie ontdekte een jaar later in mijn assortiment te hebben en daarna bekend te maken dat ik het huis anoniem bezocht had?

De wijnboer straalde helemaal, zijn gratis degustation had een importeur opgeleverd zonder dat hij het wist. Voortaan ging hij bij toeristen nog harder zijn best doen, wie weet zou er weer een importeur incognito tussen zitten?


Dit bericht werd geplaatst in Wijnblog en getagged met wijnproeven, Chablis, Champagne op 7 april 2015 door Wineheaven.