Ad Libitum Monastel de Rioja is een wijn van Juan Carlos Sancha, met recht een specialist. Naast zijn werkzaamheden als professor aan de wijnbouwfaculteit van de universiteit van La Rioja, heeft hij in totaal 5ha wijngaarden waar hij zelf op kleine schaal zijn moderne wijnmaak theorieën in de praktijk brengt: cépage-wijnen gemaakt van autochtone druiven die al eeuwenlang onderdeel zijn van de aanplant in la Rioja: Maturana tinta, Monastel de Rioja en Garnacha. Voor de kenners onder ons, geen Tempranillo te bekennen in de wijngaarden van Juan Carlos Sancha, of het moet de zeer schaarse Tempranillo Blanco zijn. Zijn biologisch bewerkte wijngaarden liggen in het koelste en hoogste stuk van Rioja Alta, op 500-650m hoogte. Dit geeft omstandigheden waarin de druiven heel geleidelijk rijp worden, met grote aromatische finesse en verteerbaarheid als gevolg.
Door de hoogte en de beschermde ligging van de wijngaarden rijpen de druiven langzaam, hebben ze een zuurgraad die voor goed te behouden wijnen zorgt die na enkele jaren een heel mooie flesrijping oplevert, en de wijnen behouden ook een mooie frisheid. De biologische wijze van werken maakt dat de wijnen puur en eerlijk zijn, ze zijn zelfs ecologisch gecertificeerd.
Ad Libitum is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een bepaald goed vrij naar keuze beschikbaar is, zonder beperking in de hoeveelheid. De letterlijke betekenis van de Latijnse term is: naar believen. De term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald dier zo veel mag eten of drinken als het wil, maar in deze context slaat het vooral op geniet naar believen. Wij zeggen daar natuurlijk meteen “met mate” bij, want de wijn is gemaakt om langzaam van te genieten.
Ad Libitum Monastel de Rioja is gemaakt van de bijzondere Monastel druif, niet te verwarren met zijn bijna- naamgenoot Monastrell. Rijk, zwart fruit, romig, braam en kers, verfijnde peper. Deze wijn past heerlijk bij Spaanse gerechten zoals tapas en paella.