Ad Libitum Tempranillo Blanco

Ad Libitum Tempranillo Blanco heeft een lichte strogele kleur. Wals de wijn goed in je glas en er komt een bijzonder integrerende mix vrij van wit fruit en kruidig-aardse aroma’s. De smaak zorgt voor een vergelijkbare aards-kruidige sensatie, maar dan gecompleteerd door krachtige structuur.

13,99

Ad Libitum Tempranillo Blanco

Ad Libitum Tempranillo Blanco heeft een lichte strogele kleur. Wals de wijn goed in je glas en er komt een bijzonder integrerende mix vrij van wit fruit en kruidig-aardse aroma’s. De smaak zorgt voor een vergelijkbare aards-kruidige sensatie, maar dan gecompleteerd door krachtige structuur.

13,99

Ad Libitum Tempranillo Blanco is een wijn van Juan Carlos Sancha, met recht een specialist. Naast zijn werkzaamheden als professor aan de wijnbouwfaculteit van de universiteit van La Rioja, heeft hij in totaal 5ha wijngaarden waar hij zelf op kleine schaal zijn moderne wijnmaak theorieën in de praktijk brengt: cépage-wijnen gemaakt van autochtone druiven die al eeuwenlang onderdeel zijn van de aanplant in la Rioja: Maturana tinta, Monastel de Rioja en Garnacha. Voor de kenners onder ons, geen Tempranillo te bekennen in de wijngaarden van Juan Carlos Sancha, of het moet de zeer schaarse Tempranillo Blanco zijn. Zijn biologisch bewerkte wijngaarden liggen in het koelste en hoogste stuk van Rioja Alta, op 500-650m hoogte. Dit geeft omstandigheden waarin de druiven heel geleidelijk rijp worden, met grote aromatische finesse en verteerbaarheid als gevolg.

Door de hoogte en de beschermde ligging van de wijngaarden rijpen de druiven langzaam, hebben ze een zuurgraad die voor goed te behouden wijnen zorgt die na enkele jaren een heel mooie flesrijping oplevert, en de wijnen behouden ook een mooie frisheid. De biologische wijze van werken maakt dat de wijnen puur en eerlijk zijn, ze zijn zelfs ecologisch gecertificeerd.

Ad Libitum is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een bepaald goed vrij naar keuze beschikbaar is, zonder beperking in de hoeveelheid. De letterlijke betekenis van de Latijnse term is: naar believen. De term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald dier zo veel mag eten of drinken als het wil, maar in deze context slaat het vooral op geniet naar believen. Wij zeggen daar natuurlijk meteen “met mate” bij, want de wijn is gemaakt om langzaam van te genieten.

Tempranillo Blanco is een witte Spaanse wijndruif die wordt verbouwd in de Rioja DO. Het is een mutatie van de Tempranillo Tinto die veel in de Rioja wordt aangeplant en ook in andere Spaanse wijngebieden oprukt. De witte druivensoort werd eind 20e eeuw ontdekt in een Tempranillo wijngaard in de regio Rioja door een wijnboer, waarna liefhebbers de plant hebben gecultiveerd. Nu staat de plant in enkele wijngaarden in Rioja en maakt heerlijke wijn waar wij van mogen genieten.

soort

Witte wijn

land

Spanje

streek

Rioja

producent

Juan Carlos Sancha

druivenras

Tempranillo Blanco

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Ja

houtlagering

Nee

smaakprofiel

elegant complex

Ad Libitum Tempranillo Blanco is een wijn van Juan Carlos Sancha, met recht een specialist. Naast zijn werkzaamheden als professor aan de wijnbouwfaculteit van de universiteit van La Rioja, heeft hij in totaal 5ha wijngaarden waar hij zelf op kleine schaal zijn moderne wijnmaak theorieën in de praktijk brengt: cépage-wijnen gemaakt van autochtone druiven die al eeuwenlang onderdeel zijn van de aanplant in la Rioja: Maturana tinta, Monastel de Rioja en Garnacha. Voor de kenners onder ons, geen Tempranillo te bekennen in de wijngaarden van Juan Carlos Sancha, of het moet de zeer schaarse Tempranillo Blanco zijn. Zijn biologisch bewerkte wijngaarden liggen in het koelste en hoogste stuk van Rioja Alta, op 500-650m hoogte. Dit geeft omstandigheden waarin de druiven heel geleidelijk rijp worden, met grote aromatische finesse en verteerbaarheid als gevolg.

Door de hoogte en de beschermde ligging van de wijngaarden rijpen de druiven langzaam, hebben ze een zuurgraad die voor goed te behouden wijnen zorgt die na enkele jaren een heel mooie flesrijping oplevert, en de wijnen behouden ook een mooie frisheid. De biologische wijze van werken maakt dat de wijnen puur en eerlijk zijn, ze zijn zelfs ecologisch gecertificeerd.

Ad Libitum is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een bepaald goed vrij naar keuze beschikbaar is, zonder beperking in de hoeveelheid. De letterlijke betekenis van de Latijnse term is: naar believen. De term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald dier zo veel mag eten of drinken als het wil, maar in deze context slaat het vooral op geniet naar believen. Wij zeggen daar natuurlijk meteen “met mate” bij, want de wijn is gemaakt om langzaam van te genieten.

Tempranillo Blanco is een witte Spaanse wijndruif die wordt verbouwd in de Rioja DO. Het is een mutatie van de Tempranillo Tinto die veel in de Rioja wordt aangeplant en ook in andere Spaanse wijngebieden oprukt. De witte druivensoort werd eind 20e eeuw ontdekt in een Tempranillo wijngaard in de regio Rioja door een wijnboer, waarna liefhebbers de plant hebben gecultiveerd. Nu staat de plant in enkele wijngaarden in Rioja en maakt heerlijke wijn waar wij van mogen genieten.

soort

Witte wijn

land

Spanje

streek

Rioja

producent

Juan Carlos Sancha

druivenras

Tempranillo Blanco

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Ja

houtlagering

Nee

smaakprofiel

elegant complex