Bossotti Barbera d’Asti superiore komt vna wijnhuis Bossotti, gelegen in Cisterna d’Asti, Piemonte in het noorden van Italie. Vincenzo Bossotti, opgeleid als fotograaf en grafisch vormgever, is een wijnmaker die zijn artistieke talenten volledig in dienst heeft gesteld van zijn wijnen. Aan de hand van zijn vader heeft hij de basis van het vak geleerd om vervolgens bij de universiteit van Alba contact te zoeken met Nicola Argamente, de vooraanstaande wijnbouwkundig ingenieur. Deze samenwerking heeft geresulteerd in unieke wijnen met een geheel eigen karakter. Net als de etiketten trouwens, om nog maar te zwijgen over de inrichting van zijn fantastische proeflokaal.
Cisterna d’Asti is een dorp 375 meter boven zeeniveau in de provincie Asti op de grens met de provincie Cuneo. Mario Redoglia is de oenoloog van Bossoti. Hij schrijft “een gepassioneerde wijnproducent brengt zijn eigen karakter over in de producten, zodat het gemakkelijk is om in de wijnen de persoonlijkheid te herkennen van degenen die ze produceren; persoonlijkheid gemaakt in de Bossotti-familie van consistentie, eerlijkheid, esthetisch gevoel en liefde voor eenvoudige maar echte menselijke relaties. Ik ontmoette Giovanna en Vincenzo in 2001 en sindsdien werken we samen om hun wijnen te produceren. De kinderen Cristina, met haar man Davide, Chiara en Carlo waren toen nog erg jong maar nu zijn ze volwassen en ook zij zijn betrokken bij het runnen van het bedrijf langs de hele productieketen: van de teelt van druiven tot de verkoop van wijn.”
De wijngaarden zijn getraind in Guyot en beslaan een totale oppervlakte van ongeveer 9 hectare, allemaal verbouwd met traditionele variëteiten: Nebbiolo, Barbera, Arneis en de autochtone Kroatische wijnstok die een perfecte habitat vindt op de steile heuvels. De bodem van de wijngaarden bestaat voornamelijk uit zandsteen, sedimentair gesteente van mariene oorsprong vermengd met kalksteen, klei en zand die zachtheid en doorlaatbaarheid geven. Technieken voor wijngaardbeheer worden toegepast met respect voor de traditie en met pesticiden met een lage impact op het milieu.
Bossotti Barbera d’Asti superiore heeft een aroma van gestoofd fruit en een lichte hint van vanille. Bijzonder vol van smaak met met een zacht romige afdronk.