Butussi Pinot Grigio Ramato

Butussi Pinot Grigio Ramato is uiteraard koperkleurig van kleur. In de neus veel florale tonen met wat mineralen. In de smaak veel mineralen en wat tropisch fruit. Fris en krachtig tegelijk. In de afdronk mooi met een klein bittertje.

14,99

Butussi Pinot Grigio Ramato

Butussi Pinot Grigio Ramato is uiteraard koperkleurig van kleur. In de neus veel florale tonen met wat mineralen. In de smaak veel mineralen en wat tropisch fruit. Fris en krachtig tegelijk. In de afdronk mooi met een klein bittertje.

14,99

Butussi Pinot Grigio Ramato is een rosé als geen ander. Echte ouderwetse traditie uit Friuli, bijna onbekend in Nederland. Valentino Butussi is gevestigd in Friuli in Noord Italië. Friuli is ingeklemd tussen Veneto, Oostenrijk, Slovenië en de Adriatische Zee. Valentino Butussi is een gepassioneerde wijnproducent gevestigd in het plaatsje Corno di Rosazzo in de regio Friuli, een gebied dat is ingeklemd tussen Veneto, Oostenrijk, Slovenie en de Adriatische zee. Friuli is het meest bejubelde wijngebied van Italië voor wat betreft de heerlijke zuivere witte wijnen. De omstandigheden voor wijnbouw zijn hier ideaal, zoals het prachtige, zacht glooiende landschap en de bodem van zand, kiezel, kalk en leem spelen een belangrijke rol.

Het wijnbedrijf van Valentino Butussi bevindt zich aan de Via Forum Julii, een oude Romeinse weg die Cividale del Friuli met Aquileia verbond in het heuvelachtige deel tussen de Rosazzo-heuvel en de Gramogliano-heuvel. 2000 jaar geleden werd dit gebied beschouwd als een van de meest geschikte gebieden voor de wijnbouw in Friuli, wij sluiten ons daar volledig bij aan. Want waar de oorsprong van het bedrijf lag bij Valentino in de Friuli Colli Orientali in Corno di Rosazzo, zo begreep Angelo Butussi in 1980 al het enorme potentieel dat de fascinerende vallei genaamd “Prà di Corte” zou kunnen hebben. Hij vestigde hier zijn hoofdkantoor en plantte de wijngaarden die in de daaropvolgende jaren de oorsprong werden van de belangrijkste wijnen van het wijnhuis nu. Vanaf het jaar 2000 werd de conversie naar organisch wijnmaken ingezet, wat nu voor alle wijnen geldt.

De geschiedenis van Butussi is een soort mozaïek van verschillende generaties van de Butussi familie, waarin ieder zijn eigen ervaring heeft ingebracht. Opgericht door Valentino Butussi, verder uitgebouw door zoon Angelo is ondertussen kleinzoon Filippo aan het roer. Mmet hulp van vrouw zijn familie is het een echt gepassioneerd familiebedrijf dat met veel liefde en respect voor de natuur deze topwijnen produceert. Het resultaat van deze goed geoliede machine is een aantal opmerkelijk mooie wijnen die de moeite van het proberen meer dan waard zijn. Het microklimaat samen met de zo typische zand en kiezel grond in dit gebied zorgen voor de kenmerkende frisheid in de Butussi wijn.

Pino Grigio Ramato wordt gemaakt door de schilletjes mee te laten gisten, net als andere rosé wijnen. Alleen is van Pinot Grigio niet zo bekend dat de druif wit vruchtvlees heeft maar een blauwe schil. Wanneer Pinot Grigio-druiven daarom worden geplet en de schil tijd met het sap mag doorbrengen, resulteert dat in een koperachtige tint die als aparte wijnstijl genaamd Ramato op de markt wordt gebracht. Het woord betekent ‘koper’ in het Italiaans. Rosé wijnen kunnen ook kleuren vertonen die variëren van licht blush tot zalm en diep amber, als gevolg van huidcontact. Maar kleur alleen kan de wijnstijl niet bepalen. Wat Ramato onderscheidt van een rosé, is dat Ramato een product is van historische wijnbereidingsstijl uit Friuli. Ramato kan alleen worden gemaakt van Pinot Grigio druiven.

soort

Witte wijn

land

Italië

streek

Friuli Venezia Giulia

producent

Valentino Butussi

druivenras

Pinot Grigio

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Nee

houtlagering

Nee

smaakprofiel

fruitig droog

Butussi Pinot Grigio Ramato is een rosé als geen ander. Echte ouderwetse traditie uit Friuli, bijna onbekend in Nederland. Valentino Butussi is gevestigd in Friuli in Noord Italië. Friuli is ingeklemd tussen Veneto, Oostenrijk, Slovenië en de Adriatische Zee. Valentino Butussi is een gepassioneerde wijnproducent gevestigd in het plaatsje Corno di Rosazzo in de regio Friuli, een gebied dat is ingeklemd tussen Veneto, Oostenrijk, Slovenie en de Adriatische zee. Friuli is het meest bejubelde wijngebied van Italië voor wat betreft de heerlijke zuivere witte wijnen. De omstandigheden voor wijnbouw zijn hier ideaal, zoals het prachtige, zacht glooiende landschap en de bodem van zand, kiezel, kalk en leem spelen een belangrijke rol.

Het wijnbedrijf van Valentino Butussi bevindt zich aan de Via Forum Julii, een oude Romeinse weg die Cividale del Friuli met Aquileia verbond in het heuvelachtige deel tussen de Rosazzo-heuvel en de Gramogliano-heuvel. 2000 jaar geleden werd dit gebied beschouwd als een van de meest geschikte gebieden voor de wijnbouw in Friuli, wij sluiten ons daar volledig bij aan. Want waar de oorsprong van het bedrijf lag bij Valentino in de Friuli Colli Orientali in Corno di Rosazzo, zo begreep Angelo Butussi in 1980 al het enorme potentieel dat de fascinerende vallei genaamd “Prà di Corte” zou kunnen hebben. Hij vestigde hier zijn hoofdkantoor en plantte de wijngaarden die in de daaropvolgende jaren de oorsprong werden van de belangrijkste wijnen van het wijnhuis nu. Vanaf het jaar 2000 werd de conversie naar organisch wijnmaken ingezet, wat nu voor alle wijnen geldt.

De geschiedenis van Butussi is een soort mozaïek van verschillende generaties van de Butussi familie, waarin ieder zijn eigen ervaring heeft ingebracht. Opgericht door Valentino Butussi, verder uitgebouw door zoon Angelo is ondertussen kleinzoon Filippo aan het roer. Mmet hulp van vrouw zijn familie is het een echt gepassioneerd familiebedrijf dat met veel liefde en respect voor de natuur deze topwijnen produceert. Het resultaat van deze goed geoliede machine is een aantal opmerkelijk mooie wijnen die de moeite van het proberen meer dan waard zijn. Het microklimaat samen met de zo typische zand en kiezel grond in dit gebied zorgen voor de kenmerkende frisheid in de Butussi wijn.

Pino Grigio Ramato wordt gemaakt door de schilletjes mee te laten gisten, net als andere rosé wijnen. Alleen is van Pinot Grigio niet zo bekend dat de druif wit vruchtvlees heeft maar een blauwe schil. Wanneer Pinot Grigio-druiven daarom worden geplet en de schil tijd met het sap mag doorbrengen, resulteert dat in een koperachtige tint die als aparte wijnstijl genaamd Ramato op de markt wordt gebracht. Het woord betekent ‘koper’ in het Italiaans. Rosé wijnen kunnen ook kleuren vertonen die variëren van licht blush tot zalm en diep amber, als gevolg van huidcontact. Maar kleur alleen kan de wijnstijl niet bepalen. Wat Ramato onderscheidt van een rosé, is dat Ramato een product is van historische wijnbereidingsstijl uit Friuli. Ramato kan alleen worden gemaakt van Pinot Grigio druiven.

soort

Witte wijn

land

Italië

streek

Friuli Venezia Giulia

producent

Valentino Butussi

druivenras

Pinot Grigio

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Nee

houtlagering

Nee

smaakprofiel

fruitig droog