Capdepon Chardonnay 3 fontaines Limoux is een droge witte wijn van de hellingen van Villelongue, Aude. Daar waar de Limoux regio al generaties lang bekend staat om haar zoete licht parelende wijnen, de Blanquette de Limoux, heeft de familie Capdepon de stap genomen om de Chardonnay de ruimte te geven op haar wijngaarden. Het wijnhuis Capdepon maakt natuurlijk wel al die mooie ancestrale wijnen, maar maakt furore met heerlijke uigebalanceerde Chardonnays. De Wijngaarden waar Chardonnay is aangeplant zijn geselecteerd voor een optimale zonligging en liggen tussen 350 en 450 meter boven zeeniveau op klei-kalksteengrond. In de wijngaard vind je dus kalksteen, die witte brokjes poreuze steen die zoveel smaak meegeven aan de wijn.
Wijnregio Limoux – voornamelijk droge en zoete witte wijn
De Franse wijnregio Limoux kent maar liefst vijf officiële AOC’s, Appelation d’Origine Controlée. Wat dat je van crémant de Limoux op basis van traditionele methode die ook in de Champagne wordt gebruikt? Of de beroemde Blanquette de Limoux, licht sprankelend met een restzoetje. De traditie van de oude generaties blijft bewaard met de Blanquette méthode Ancestrale, waarbij de cuves een grote rol spelen. Sinds 1993 is er gelukkig ook de AOC Limoux voor de stille, witte wijnen zoals de Capdepon Limoux Chardonnay 3 fontaines en tenslotte werd in 2003 de AOC Limoux rouge toegekend. Deze regio is volop in ontwikkeling, met veel historie en een grote toekomst.
De AOC Limoux bevindt zich in het departement Aude. Het gebied is vernoemd naar het stadje Limoux, een pittoresk stadje met schilderachtige brug met iets meer dan 10.000 inwoners. De regio Limoux bestaat uit zo’n 42 dorpskernen en wordt ingedeeld in vier deelregio’s: Autan, Océanique, Haut-Vallée en Méditerranée. De Capdepon 3 fontaines valt in de regio Océanique.
Capdepon Chardonnay
Chardonnay 3 Fontaines wordt gemaakt van zuiver Chardonnay druiven, die handmatige worden geoogst. Direct vanuit de manden worden de druiven verwerkt, waarbij een pneumatische pers op lage druk het sap uit de druifjes perst. Na een korte periode van koude gisting wordt de wijn overgegoten in eikenhouten vaten, waarbij de gistcellen blijven, en mag de jonge wijn rijpen gedurende 9 maanden voor ze gebotteld wordt en naar Nederland komt.
Deze chardonnay heeft een heel subtiele touch van eiken en past daardoor geweldig bij alle gerechten met gegrilde of gebraden gevogelte en volle romige gerechten.