Col di Luna Prosecco Extra Dry Millesimato

Col di Luna Prosecco Extra Dry Millesimato. Licht strogele kleur met een fraaie schittering. In de geur geeft de wijn zachte aroma’s van gele appel en perzik met een mooie rijpe ondertoon In de mond is de wijn lekker fruitig en door de zachte zuren prettig mild. Extra dry, dus amper suiker toegevoegd tijdens het vergistingsproces. Mooie fles om cadeau te geven of te krijgen.

11,49

Col di Luna Prosecco Extra Dry Millesimato

Col di Luna Prosecco Extra Dry Millesimato. Licht strogele kleur met een fraaie schittering. In de geur geeft de wijn zachte aroma’s van gele appel en perzik met een mooie rijpe ondertoon In de mond is de wijn lekker fruitig en door de zachte zuren prettig mild. Extra dry, dus amper suiker toegevoegd tijdens het vergistingsproces. Mooie fles om cadeau te geven of te krijgen.

11,49

Col di Luna Prosecco Extra Dry Millesimato. DOC Treviso, gelegen ten noorden van Venetië.

Het is een sprankelende wijn van het huis Bellenda, een wijnbedrijf uit de Italiaanse regio Veneto. De productie van Bellenda bestaat hoofdzakelijk uit een reeks heerlijke mousserende kwaliteitswijnen. Omdat Veneto de bakermat van de Prosecco druif is zal het niet verbazen dat van oorsprong hier al vele Prosecco varianten vandaan kwamen. Van ‘méthode traditionelle’ wijnen en typisch Italiaanse spumantes, tot aan een reeks onberispelijke prosecco’s volgens de méthode Charmat.

Prosecco is door de jaren heen ongekend populair geworden. Eigenlijk is het gewoon een mousserende wijn die vernoemd is naar het druivenras Prosecco waarvan hij gemaakt is, maar de naam was niet beschermd. Daardoor kon alle sap van druiven van dit druivenras Prosecco genoemd worden. Dit leidde in Nederland zelfs tot wijn waar op de bar koolzuur aan werd toegevoegd alsof het om post-mix limonade ging. Prosecco is om de kwaliteit weer te borgen daarom door de Europese Unie uitgeroepen tot een beschermde herkomstbenaming. Om verwarring te voorkomen is de Prosecco druif omgedoopt tot Glera, zoals de oorspronkelijke naam van deze druif was. Elke Prosecco moet vanaf nu voor 85% uit Glera bestaan om als Prosecco DOC op de markt te mogen verschijnen. De populaire en hippe wijn komt uit de regio Veneto ten noorden van de stad Venetië en wordt geproduceerd volgens een speciale methode: de ‘méthode Charmat’ oftewel ‘cuve close’. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Dit procedé geeft deze prosecco zijn frisse, elegante en schuimige mousse.

Gestart in 1986 ligt het wijnhuis Bellenda op de rand van Veneto in de provincie Treviso in het kleine dorpje Carpesica. Het is een gepassioneerde famillie die verslingerd is aan alles rondom het maken van mousserende wijnen in alle vormen. Uiteraard is Prosecco daar een groot onderdeel van. De wijngaard noemen ze schilderachtig hun een intieme combinatie van omgeving en landschap, een werk van zowel de natuur als de mens. Daar vinden ze het hart van hun roeping om wijn te maken. Wijn maken betekent het natuurlijke fermentatieproces beheersen, het terroir en zijn geschiedenis tot uiting laten komen in elke wijn.

Bellenda houdt ervan om de uitgestrekte wereld van mousserende wijn te ontdekken. Dat is een wereld die een enorme fascinatie voor ze heeft: sprankelend of semi-sprankelend, met of zonder bezinksel, klassieke of Charmat-methode. Ze werken altijd afhankelijk van het fruit uit de wijngaard, op lokale traditie en af en toe gewoon op een eenvoudig verlangen om iets te proberen dat nog nooit eerder is geprobeerd.

De wijngaarden, werkende volgens het Guyot-systeem, zijn geplant in kalksteen-kleigronden, met overvloedig grind afgezet door de oude Piave-gletsjer. Het weer is mild, met koude winters en warme zomers die goed worden geventileerd en uitstekende dag-nachttemperatuurverschillen heeft. De oogst, uitsluitend met de hand, vindt plaats tussen eind augustus en de eerste dagen van september.

Col di Luna betekent zoiets als Maan heuvel, naar genoemd naar de mooie heuvels waar deze Brut op wordt verbouwd. De mousse is fijn van structuur en blijft in het glas langdurig in stand.Uitstekend als aperitief en bij antipasti.

soort

Mousserend

land

Italië

streek

Treviso

producent

Bellenda

druivenras

Glera

afsluiting

Muselet

biologisch

Nee

houtlagering

Nee

smaakprofiel

mild fruitig

Col di Luna Prosecco Extra Dry Millesimato. DOC Treviso, gelegen ten noorden van Venetië.

Het is een sprankelende wijn van het huis Bellenda, een wijnbedrijf uit de Italiaanse regio Veneto. De productie van Bellenda bestaat hoofdzakelijk uit een reeks heerlijke mousserende kwaliteitswijnen. Omdat Veneto de bakermat van de Prosecco druif is zal het niet verbazen dat van oorsprong hier al vele Prosecco varianten vandaan kwamen. Van ‘méthode traditionelle’ wijnen en typisch Italiaanse spumantes, tot aan een reeks onberispelijke prosecco’s volgens de méthode Charmat.

Prosecco is door de jaren heen ongekend populair geworden. Eigenlijk is het gewoon een mousserende wijn die vernoemd is naar het druivenras Prosecco waarvan hij gemaakt is, maar de naam was niet beschermd. Daardoor kon alle sap van druiven van dit druivenras Prosecco genoemd worden. Dit leidde in Nederland zelfs tot wijn waar op de bar koolzuur aan werd toegevoegd alsof het om post-mix limonade ging. Prosecco is om de kwaliteit weer te borgen daarom door de Europese Unie uitgeroepen tot een beschermde herkomstbenaming. Om verwarring te voorkomen is de Prosecco druif omgedoopt tot Glera, zoals de oorspronkelijke naam van deze druif was. Elke Prosecco moet vanaf nu voor 85% uit Glera bestaan om als Prosecco DOC op de markt te mogen verschijnen. De populaire en hippe wijn komt uit de regio Veneto ten noorden van de stad Venetië en wordt geproduceerd volgens een speciale methode: de ‘méthode Charmat’ oftewel ‘cuve close’. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Dit procedé geeft deze prosecco zijn frisse, elegante en schuimige mousse.

Gestart in 1986 ligt het wijnhuis Bellenda op de rand van Veneto in de provincie Treviso in het kleine dorpje Carpesica. Het is een gepassioneerde famillie die verslingerd is aan alles rondom het maken van mousserende wijnen in alle vormen. Uiteraard is Prosecco daar een groot onderdeel van. De wijngaard noemen ze schilderachtig hun een intieme combinatie van omgeving en landschap, een werk van zowel de natuur als de mens. Daar vinden ze het hart van hun roeping om wijn te maken. Wijn maken betekent het natuurlijke fermentatieproces beheersen, het terroir en zijn geschiedenis tot uiting laten komen in elke wijn.

Bellenda houdt ervan om de uitgestrekte wereld van mousserende wijn te ontdekken. Dat is een wereld die een enorme fascinatie voor ze heeft: sprankelend of semi-sprankelend, met of zonder bezinksel, klassieke of Charmat-methode. Ze werken altijd afhankelijk van het fruit uit de wijngaard, op lokale traditie en af en toe gewoon op een eenvoudig verlangen om iets te proberen dat nog nooit eerder is geprobeerd.

De wijngaarden, werkende volgens het Guyot-systeem, zijn geplant in kalksteen-kleigronden, met overvloedig grind afgezet door de oude Piave-gletsjer. Het weer is mild, met koude winters en warme zomers die goed worden geventileerd en uitstekende dag-nachttemperatuurverschillen heeft. De oogst, uitsluitend met de hand, vindt plaats tussen eind augustus en de eerste dagen van september.

Col di Luna betekent zoiets als Maan heuvel, naar genoemd naar de mooie heuvels waar deze Brut op wordt verbouwd. De mousse is fijn van structuur en blijft in het glas langdurig in stand.Uitstekend als aperitief en bij antipasti.

soort

Mousserend

land

Italië

streek

Treviso

producent

Bellenda

druivenras

Glera

afsluiting

Muselet

biologisch

Nee

houtlagering

Nee

smaakprofiel

mild fruitig