Domaine de L’Espigouette is eigendom van Bernard Latour. Hij maakt op zijn domaine in het dorpje Violès samen met zijn twee zoons oorspronkelijke en stevige Rhône-wijnen. Kwaliteit is daarbij het eerste criterium. Dit uit zich bijvoorbeeld in veel lagere opbrengsten (yields) per hectare dan wettelijk zou mogen. Voldoet de kwaliteit van een vat niet aan de hoge standaard van Bernard dan wordt deze zonder pardon gedeclasseerd tot een lagere AOC. Op deze manier maakt Bernard zeer geconcentreerde Gigondas, Vacqueyras, Plan de Dieu en Cote du Rhone “tout court”. De belangrijkste druif voor al deze wijnen is Grenache, aangevuld met Syrah en Mourvedre. Inderdaad, een echte GSM zoals ze hem in Australië en Zuid-Afrika maar wat graag proberen na te maken. Dat lukt natuurlijk niet, want de bodemsoort en de bijzondere klimatologische omstandigheden in het rhone dal met de mistral wind als aanjager zorgen voor een absoluut uniek microklimaat. Klassieke vinificatie zorgt ervoor dat zijn beste wijnen mooi kunnen ouderen, dus laat de Rhone Villages wijnen gerust een tijdje liggen.
De baas van Domaine de L’Espigouette geeft les op de plaatselijke wijnschool. Op zijn eigen landgoed Domaine de l’Espigouette produceert hij Côtes du Rhônes uit twintig hectare wijngaarden in de buurt van Violès, in het hart van de zuidelijke Rhône. Dit is het gebied ten westen van Sablet, Gigondas en Vacqueyras. Het Rhônegebied in het zuidoosten van Frankrijk wordt onderverdeeld in het noordelijke en het zuidelijke Rhonegebied, met elk zijn kenmerkende wijnstijl. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen op granieten bodems. Dat graniet proef je, ze noemen dit niet voor niets de Cote Brune. Het belangrijkste druivenras is hier de Syrah. Daarnaast wordt er witte wijn gemaakt van Marsanne, Roussanne en Viognier. Die laatste witte druif wordt ook toegelaten in de rode Rhone klassieker Chateauneuf du Pape, net als 12 andere rassen. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van Vienne en waaiert uit rondom de stad Avignon. De mistralwind en de rivierbedding domineren de streek. De mistral, noordwestenwind,zorgt voor een uniek zonnig klimaat en zeer gezonde druivenstokken waar rotting weinig kans krijgt. Dat zorgt ervoor dat de wijnmakers weinig sulfiet hoeven toe te voegen aan hun wijnen. De belangrijkste druivenrassen in het zuiden voor rode wijnen zijn Grenache noir, Ssyrah, Mourvèdre (GSM) en daarnaast nog wat Carignan en Cinsault.
Domaine de L’Espigouette is zuid-Rhône in een notendop. Altijd mooi aards, specerijen in de geur, jammig fruit en perfect om te combineren met romige gerechten met rood vlees. Kogelbiefstuk met peper-roomsaus bijvoorbeeld.
Gigondas, Vacqueyras en Plan de Dieu zijn allen een van de villages in het zuiden van de Côtes du Rhône. De wijngaarden staan in het noordelijke deel van het departement Vaucluse, aan de voet van de beroemde Dentelles de Montmirail en natuurlijk voor wielerfans de Mont Ventoux. Grenache, Syrah en Mourvèdre in een heerlijke samenstelling in je glas
Plan de Dieu is één van de 17 Cote du Rhone Villages die zich een eigen status hebben verworven. Alleen betreft het hier geen ‘village’ maar een vlakte met wijnstokken temidden van de ruwe Dentelles de Montmirail. Juist het feit dat de druiven hier op een vlakte groeien en niet op de terrassen en hellingen van de omliggende Dentelles, geeft de wijnen van ‘de Goddelijke Vlakte’ een eigen karakter. De beruchte mistral-winden hebben hier veel meer vrij spel dan in de andere wijngaarden, waardoor de rijping van de druiven wat vertraagd wordt en wijnen en pittiger structuur hebben.