I Sodi Soprasassi Canaiolo komt uit het hart van Toscane en het Chianti Classico gebied. Tussen Florence en Siena vinden we het dorpje Gaiole waar I Sodi zijn wijngoed heeft liggen. Zowel in de wijngaard als in de kelders van de wijnmakerij is het Adrea Casini die momenteel de scepter zwaait. Hij is eindverantwoordelijk voor de hoge kwaliteit van dit Chianti Classico huis van grote klasse. De wijnboerderij uit 1893 van I Sodi ligt ook in het hart van de Chianti Classico regio tussen het dorpje Monti en het oude kasteel van Brolio in het kleine Santa Marcellino. I Sodi betekend letterlijk harde bodem. Dat is vast een verwijzing naar de steenachtige grond waar het huis op gebouwd is. Het huis is gebouwd in de typische lokale architectuur met een “loggia” met bogen en een loft of duiventil waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht op de “Crete Senesi” en verder op de “Monte Amiata”.
I Sodi maakt wijnen met die als herkomstbenaming Chianti Classico en Soprasassi mogen dragen, behalve de Solerto. Dit is de huiswijn van I Sodi. Hoewel deze wijn qua herkomst en gebruikte druiven perfect aan de eisen van de DOCG Chianti Classico voldoet, kiezen ze bij I Sodi ervoor om de huiswijn te declasseren en als IGT Toscana op de markt te brengen. Dit geeft de wijnmaker vrijheid omdat het hier gaat om een moderne en toegankelijke wijn die jong gedronken kan worden. Naast de I Sodi Solerto maakt I Sodi uiteraard ook Chianti Classico. Deze heeft een meer traditionele vinificatie ondergaan en mag om die reden langer liggen om perfect op dronk te komen. Maar dan heb je ook wel een geweldige Soprasassi van de wijndruif Canaiolo.
I Sodi Soprasassi Canaiolo heeft lang mogen rijpen, meer dan drie jaar, waarvan 24 maanden in kleine eikenhouten vaten. Daarna is de wijn gebotteld zonder filter en mocht hij nog even op adem komen, drie maanden op fles, voordat I Sodi Soprasassi Canaiolonaar Nederland kon worden gebracht. Canaiolo is een rode Italiaanse wijndruif die door Midden-Italië wordt verbouwd, maar vooral in Toscane wordt gezien, waar deze wijn ook vandaan komt. Rode robijnrode kleur en elegante aroma’s van fruit die zo verbonden zijn met de Canaiolodruif.