Lungarotti Monticchio Torgiano Riserva

Lungarotti Monticchio Torgiano Riserva heeft een elegant en complex boeket met vleugjes violet en aangename kruidige tonen van cacao en koffie. De smaak warm en complex, met een levendige en aangenaam frisse zuurgraad. De wijn heeft intrigerende tannines en een lange en kruidige afdronk. Perfect bij gegrild rood vlees, ideaal in combinatie met gebraad en oude kazen.

38,49

Lungarotti Monticchio Torgiano Riserva

Lungarotti Monticchio Torgiano Riserva heeft een elegant en complex boeket met vleugjes violet en aangename kruidige tonen van cacao en koffie. De smaak warm en complex, met een levendige en aangenaam frisse zuurgraad. De wijn heeft intrigerende tannines en een lange en kruidige afdronk. Perfect bij gegrild rood vlees, ideaal in combinatie met gebraad en oude kazen.

38,49

Lungarotti Monticchio Torgiano Riserva is een van de beste rosé wijnen uit Umbrië. Lungarotti is al decennia lang één van de beeldbepalende wijnbedrijven van Umbrië. Tot de jaren 1960 was deze provincie in Midden-Italië vooral bekend om de eenvoudige, droge witte wijn uit Orvieto. Het was Dr. Giorgio Lungarotti die liet zien dat er in de omgeving van het stadje Torgiano ook uitstekende rode wijnen geproduceerd konden worden. Hiermee heeft hij aan de basis gestaan van de DOC Torgiano (1968, ook voor wit) en DOCG Torgiano Riserva (1990). Voor de rosé en de rode wijnen speelt Sangiovese de hoofdrol, net als in Toscane. Voor de witte wijnen zijn het vooral Grechetto, Vermentino en Trebbiano, vaak in assemblage met elkaar.

Lungarotti is in alle opzichten een bedrijf met visie. Niet alleen omdat dankzij het werk dat zij hebben verzet om de wijnbouw in Umbrië naar een internationaal niveau te tillen, maar ook omdat de familie al vroeg begreep dat opschalen naar een moderne wijnmakerij en gebruik maken van scheikundige kennis en technieken een voorsprong ging betekenen in het wijn maken van de gehele regio. Nu hebben ze als eerste wijngoed in de regio een innovatieve biomassa-verwarmingssysteem geïnstalleerd. Zou dat ook weer zo’n innovatie zijn die de regio verder gaat brengen?

De Torgiano Rosso Riserva werd geboren in de Monticchio-wijngaard, gelegen op de Brufa-heuvel, in de gemeente Torgiano. Hij  wordt voor 80% geproduceerd met Sangiovese en 20% met Canaiolo. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn ongeveer 12 maanden in eiken vaten en nog eens 4 jaar op fles.

Het wordt gekenmerkt door een intense robijnrode kleur, met paarse tinten. De neus opent met een elegant en complex boeket, met vleugjes violet verrijkt met aangename kruidige tonen van cacao en koffie. In de mond is het warm en complex, met een levendige en aangenaam frisse zuurgraad. De wijn heeft intrigerende tannines en een lange en kruidige afdronk.

 

soort

Rode wijn

land

Italië

streek

Umbria

producent

Lungarotti

druivenras

Colorino,Sangiovese

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Nee

houtlagering

Ja

smaakprofiel

rijk complex

Lungarotti Monticchio Torgiano Riserva is een van de beste rosé wijnen uit Umbrië. Lungarotti is al decennia lang één van de beeldbepalende wijnbedrijven van Umbrië. Tot de jaren 1960 was deze provincie in Midden-Italië vooral bekend om de eenvoudige, droge witte wijn uit Orvieto. Het was Dr. Giorgio Lungarotti die liet zien dat er in de omgeving van het stadje Torgiano ook uitstekende rode wijnen geproduceerd konden worden. Hiermee heeft hij aan de basis gestaan van de DOC Torgiano (1968, ook voor wit) en DOCG Torgiano Riserva (1990). Voor de rosé en de rode wijnen speelt Sangiovese de hoofdrol, net als in Toscane. Voor de witte wijnen zijn het vooral Grechetto, Vermentino en Trebbiano, vaak in assemblage met elkaar.

Lungarotti is in alle opzichten een bedrijf met visie. Niet alleen omdat dankzij het werk dat zij hebben verzet om de wijnbouw in Umbrië naar een internationaal niveau te tillen, maar ook omdat de familie al vroeg begreep dat opschalen naar een moderne wijnmakerij en gebruik maken van scheikundige kennis en technieken een voorsprong ging betekenen in het wijn maken van de gehele regio. Nu hebben ze als eerste wijngoed in de regio een innovatieve biomassa-verwarmingssysteem geïnstalleerd. Zou dat ook weer zo’n innovatie zijn die de regio verder gaat brengen?

De Torgiano Rosso Riserva werd geboren in de Monticchio-wijngaard, gelegen op de Brufa-heuvel, in de gemeente Torgiano. Hij  wordt voor 80% geproduceerd met Sangiovese en 20% met Canaiolo. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn ongeveer 12 maanden in eiken vaten en nog eens 4 jaar op fles.

Het wordt gekenmerkt door een intense robijnrode kleur, met paarse tinten. De neus opent met een elegant en complex boeket, met vleugjes violet verrijkt met aangename kruidige tonen van cacao en koffie. In de mond is het warm en complex, met een levendige en aangenaam frisse zuurgraad. De wijn heeft intrigerende tannines en een lange en kruidige afdronk.

 

soort

Rode wijn

land

Italië

streek

Umbria

producent

Lungarotti

druivenras

Colorino,Sangiovese

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Nee

houtlagering

Ja

smaakprofiel

rijk complex