Lungarotti Rubesco Torgiano Rosso is een heerlijke wijn uit Umbrië. Lungarotti is al decennia lang één van de beeldbepalende wijnbedrijven van Umbrië. Tot de jaren 1960 was deze provincie in Midden-Italië vooral bekend om de eenvoudige, droge witte wijn uit Orvieto. Het was Dr. Giorgio Lungarotti die liet zien dat er in de omgeving van het stadje Torgiano ook uitstekende rode wijnen geproduceerd konden worden. Hiermee heeft hij aan de basis gestaan van de DOC Torgiano (1968, ook voor wit) en DOCG Torgiano Riserva (1990). Voor de rosé en de rode wijnen speelt Sangiovese de hoofdrol, net als in Toscane. Voor de witte wijnen zijn het vooral Grechetto, Vermentino en Trebbiano, vaak in assemblage met elkaar.
Lungarotti is in alle opzichten een bedrijf met visie. Niet alleen omdat dankzij het werk dat zij hebben verzet om de wijnbouw in Umbrië naar een internationaal niveau te tillen, maar ook omdat de familie al vroeg begreep dat opschalen naar een moderne wijnmakerij en gebruik maken van scheikundige kennis en technieken een voorsprong ging betekenen in het wijn maken van de gehele regio. Nu hebben ze als eerste wijngoed in de regio een innovatieve biomassa-verwarmingssysteem geïnstalleerd. Zou dat ook weer zo’n innovatie zijn die de regio verder gaat brengen?
Lungarotti Rubesco Torgiano Rosso komt van wijngaarden in Torgiano, in het hart van Umbrië. Lungarotti Rubesco Torgiano Rosso dankt zijn naam aan het Latijnse werkwoord rubescare, rood, wat in deze wijn een vreugdevolle betekenis krijgt door de prachtige volle kleur. Rubesco wordt voor 90% geproduceerd met Sangiovese en wat Colorino druiven voor de variatie, vroeger dan andere wijnen al geoogst in de maand september. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks, maceratie met de druivenschil erbij, gedurende ongeveer 15 dagen.