Peña el Gato Garnacha Rioja is een wijn van Juan Carlos Sancha, met recht een specialist. Naast zijn werkzaamheden als professor aan de wijnbouwfaculteit van de universiteit van La Rioja, heeft hij in totaal 5ha wijngaarden waar hij zelf op kleine schaal zijn moderne wijnmaak theorieën in de praktijk brengt: cépage-wijnen gemaakt van autochtone druiven die al eeuwenlang onderdeel zijn van de aanplant in la Rioja: Maturana tinta, Monastel de Rioja en Garnacha. Voor de kenners onder ons, geen Tempranillo te bekennen in de wijngaarden van Juan Carlos Sancha, of het moet de zeer schaarse Tempranillo Blanco zijn. Zijn biologisch bewerkte wijngaarden liggen in het koelste en hoogste stuk van Rioja Alta, op 500-650m hoogte. Dit geeft omstandigheden waarin de druiven heel geleidelijk rijp worden, met grote aromatische finesse en verteerbaarheid als gevolg.
Garnacha Tinto is het druivenras waar deze krachtpatser van wordt gemaakt, rijk en fluweelzacht van smaak. De enorme concentratie zorgt ervoor dat bij elke slok de wijn zich in je mond blijft ontwikkelen, tot in de lange afdronk. Een eersteklas wijn met nog een lange levensduur voor de boeg.