Uibel Gruner Veltliner 'End des Berges'

Uibel Gruner Veltliner ‘End des Berges’ heeft de geur van rijpe steevruchten met klaver, hooi en grasgeuren. Iets zwoels heeft de geur ook, kamperfoelie? De smaak is die van brioche met citroenzest en boter die eindigt in een heerlijke lange afdronk met iets gistigs.

14,99

Uibel Gruner Veltliner 'End des Berges'

Uibel Gruner Veltliner ‘End des Berges’ heeft de geur van rijpe steevruchten met klaver, hooi en grasgeuren. Iets zwoels heeft de geur ook, kamperfoelie? De smaak is die van brioche met citroenzest en boter die eindigt in een heerlijke lange afdronk met iets gistigs.

14,99

Leo Uibel is eigenaar en wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis in Ziersdorf in Weinviertel. In zijn wijngaarden van totaal 7,5 ha werkt hij volledig biologisch en experimenteert hij met enkele methoden uit de biodynamische wijnbouw. De oogst wordt per wijngaard verricht en ook apart gevinifieerd. Op die manier maakt Leo vijf verschillende cuvées grüner veltliner, de nationale trots van Oostenrijk. Daarnaast maakt hij rode wijn van zweigelt en twee absolute topwijnen van chardonnay en pinot noir.

Sinds enkele jaren experimenteert Leo ook met ‘orange’ wijnen, witte wijnen die met schil en pit vergist zijn. Zijn cuvee ‘Una’, gemaakt van de schaarse frühroter veltliner, was hiervan het eerste veelbelovende resultaat. Nu zijn er al meer van deze bijzonder lekkere wijnen die net even anders zijn. Welke wijn van Leo je ook proeft, ze onderscheiden zich allemaal door een zeer typische, individuele eigenheid.

Het Weinviertel is onderdeel van de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk. Het ligt in het noordoosten van Oostenrijk, en in het oosten grenst het Weinviertel aan Slowakije. Het is een regio met een lange wijntraditie, maar ook met een smet want in 1985 bracht een aantal wijnboeren de hele wijnsector van oostenrijk in diskrediet door het antivries schandaal. Bijna 30 jaar later is die kater weggespoeld en roemen vinologen de kwaliteit van de Oostenrijkse wijn. Met name over het Weinviertel zijn ze enthousiast.

Leo is zelf van de generatie die keihard heeft geknokt om weer een van de top wijnlanden van de wereld te worden. Zijn Chardonnay wint vele prijzen, hij werkt altijd met respect voor de natuur en biologisch-dynamisch. Het is een echte wijnboer, die op de Hundsberg zijn druiven verbouwt en zelf wijn produceert in eigen kelder. Een vakman, familieman en een trotse vader.

De naam End des Berges is een verwijzing naar de top van de Hundsberg, waar de wijngaarden van Uibel liggen. Hij gebruikt daarvooor de biologisch-dynamische manier van produceren. De druiven worden bijvoorbeeld voor sommige cuvees bij volle maan geplukt en verwerkt. De trots van het Weinviertel is de Gruner Veltliner, die op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO staat, de End des Berges kun je zo ongeveer zien als wat bij veel anderen “Alte Weinreben” zou heten. De beste druifjes dus.

Deze speciale cuvee lokt je met een rijke waaier van aroma’s die doen denken aan een boerenmarkt: rijpe steenvruchten samen met kruidige tonen van geurige klaver, hooi op een veld van groen gras, en zoete kamperfoelie. Smaken van gebakken brioche en boterige citroen gecombineerd met het weelderige mondgevoel dat het resultaat is van zes maanden rijping ‘sur lie’ prikkelen de zintuigen. Nu al heerlijk, maar zal de komende 2-5 jaar zich alleen maar blijven ontwikkelen.

soort

Witte wijn

land

Oostenrijk

streek

Retzerland

producent

Weingut Uibel

druivenras

Grüner Veltliner

afsluiting

Schroefdop

biologisch

Ja

houtlagering

Ja

smaakprofiel

vol & krachtig

Leo Uibel is eigenaar en wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis in Ziersdorf in Weinviertel. In zijn wijngaarden van totaal 7,5 ha werkt hij volledig biologisch en experimenteert hij met enkele methoden uit de biodynamische wijnbouw. De oogst wordt per wijngaard verricht en ook apart gevinifieerd. Op die manier maakt Leo vijf verschillende cuvées grüner veltliner, de nationale trots van Oostenrijk. Daarnaast maakt hij rode wijn van zweigelt en twee absolute topwijnen van chardonnay en pinot noir.

Sinds enkele jaren experimenteert Leo ook met ‘orange’ wijnen, witte wijnen die met schil en pit vergist zijn. Zijn cuvee ‘Una’, gemaakt van de schaarse frühroter veltliner, was hiervan het eerste veelbelovende resultaat. Nu zijn er al meer van deze bijzonder lekkere wijnen die net even anders zijn. Welke wijn van Leo je ook proeft, ze onderscheiden zich allemaal door een zeer typische, individuele eigenheid.

Het Weinviertel is onderdeel van de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk. Het ligt in het noordoosten van Oostenrijk, en in het oosten grenst het Weinviertel aan Slowakije. Het is een regio met een lange wijntraditie, maar ook met een smet want in 1985 bracht een aantal wijnboeren de hele wijnsector van oostenrijk in diskrediet door het antivries schandaal. Bijna 30 jaar later is die kater weggespoeld en roemen vinologen de kwaliteit van de Oostenrijkse wijn. Met name over het Weinviertel zijn ze enthousiast.

Leo is zelf van de generatie die keihard heeft geknokt om weer een van de top wijnlanden van de wereld te worden. Zijn Chardonnay wint vele prijzen, hij werkt altijd met respect voor de natuur en biologisch-dynamisch. Het is een echte wijnboer, die op de Hundsberg zijn druiven verbouwt en zelf wijn produceert in eigen kelder. Een vakman, familieman en een trotse vader.

De naam End des Berges is een verwijzing naar de top van de Hundsberg, waar de wijngaarden van Uibel liggen. Hij gebruikt daarvooor de biologisch-dynamische manier van produceren. De druiven worden bijvoorbeeld voor sommige cuvees bij volle maan geplukt en verwerkt. De trots van het Weinviertel is de Gruner Veltliner, die op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO staat, de End des Berges kun je zo ongeveer zien als wat bij veel anderen “Alte Weinreben” zou heten. De beste druifjes dus.

Deze speciale cuvee lokt je met een rijke waaier van aroma’s die doen denken aan een boerenmarkt: rijpe steenvruchten samen met kruidige tonen van geurige klaver, hooi op een veld van groen gras, en zoete kamperfoelie. Smaken van gebakken brioche en boterige citroen gecombineerd met het weelderige mondgevoel dat het resultaat is van zes maanden rijping ‘sur lie’ prikkelen de zintuigen. Nu al heerlijk, maar zal de komende 2-5 jaar zich alleen maar blijven ontwikkelen.

soort

Witte wijn

land

Oostenrijk

streek

Retzerland

producent

Weingut Uibel

druivenras

Grüner Veltliner

afsluiting

Schroefdop

biologisch

Ja

houtlagering

Ja

smaakprofiel

vol & krachtig