Is Chardonnay droog

Is Chardonnay droge witte wijn

oechsle meter wineheaven droge witte wijn chardonnay

Is Chardonnay droog?

Chardonnay is een druif met heel veel fans wereldwijd. Een druivenras eigenlijk, en dan ook nog een die op zijn allermooist is in de Bourgogne. Tenminste, dat is als je een beetje francofiel bent aangelegd. Want waar vroeger de Chardonnay vooral in Noord Frankrijk heerste, met uitzondering van de Elzas, is Chardonnay een van de meest aangeplante druiven ter wereld geworden door zijn bijzonder gulle karakter. Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn. Maar er zijn altijd uitzonderingen.

Is er zoete Chardonnay?

Bestaat er zoete witte Chardonnay? Jazeker, door de komst van alcoholvrije witte wijnen is er steeds meer zoete witte Chardonnay te koop. Die wijn kun je wel elke dag drinken, ideaal voor de lunch en op het terras. Zodra er alcohol in zit wordt zoete witte Chardonnay opeens schaars. Dat heeft een goede reden, Chardonnay is zoet gewoon minder lekker dan andere druivenrassen.

Nu zou er in theorie best zoete Chardonnay gemaakt kunnen worden. Chardonnay die groeit in wijngebieden met heel veel zon zal meer suikers ontwikkelen in het vruchtvlees. Wijn is een 100% natuurproduct, alleen de suikers die van nature in de druif zitten halen het tot in de fles. Want alleen als wijn voor de volle honderd procent van druiven gemaakt is mag het “wijn” heten. Zodra er iets wordt toegevoegd, zoals bijvoorbeeld in de cocktail Hugo, verdwijnt het woord wijn van het etiket en wordt vaak “wijnproduct” als term gebruikt. Dat is de reden dat alleen suikers die door de zon in de druif zijn ontwikkeld mogen worden gebruikt om er wijn van te maken. Die suikers proef je in de wijn terug, op het puntje van je tong prikkelen ze je. 

Om een wijn lekker te laten smaken is meer nodig dan alleen zoet, het draait om de balans tussen zoet en zuur. Hoe zuurder de druif is van karakter, hoe meer suiker de druif kan opzoeken in de ideale balans. Koningin van de zoete witte wijnen, de Riesling, heeft zo’n sterke zuurgraad dat er de meest luxueuze zoete witte wijnen van kunnen worden gemaakt, waarbij Edelfaule (Pourriture Noble of edele rotting, veroorzaakt door een schimmel) wordt ingezet om de suikers in de druiven te optimaliseren. Zou je datzelfde met een Chardonnay uithalen dan krijg je een oersaaie wijn die vooral zoet is.

Dus Chardonnay is droog?

De wijnmaker bepaalt uiteindelijk of de Chardonnay die voor je staat uiteindelijk droog of zoet is. Zoals je kunt lezen in het blog over droge witte wijn en waarom het zo heet is de hoeveelheid restsuiker bepalend. De wijnmaker meet in de wijngaard al hoeveel suiker er in de druifjes zit met de Oechslemeter. Chardonnay heeft daarin een lagere zuurgraad dan bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc die onder andere in de zoete sauternes gebruikt wordt. Er is geen enkele zoete wijn van echte klassieke allure gemaakt van Chardonnay. Er zal ongetwijfeld een zoete Chardonnay ergens in een kelder liggen, maar dat zullen vaak expirimenten van wijnmakers zijn. Grote producenten wagen zich er niet aan, de verwende consument wil droge Chardonnay.

beauvignac chardonnay cotes de thau
Beauvignac Chardonnay

Combineren van Chardonnay met eten

Chardonnay heeft wel een hele bijzondere eigenschap die lijkt op zoete witte wijn waardoor we allemaal van Chardonnay houden. De combinatie van Chardonnay met witschimmelkazen als Brie, Camenbert en Crottin bijvoorbeeld is uniek. In deze wijn-spijscombinatie vormt zich op je tong een heerlijke honingsmaak die je zeker als zoet kunt omschrijven. Krijg je gasten over de vloer die van zoete witte wijn houden, dan is Chardonnay daarom toch een optie. Voor ons als wijnliefhebbers is Chardonnay dus bij uitstek een droge witte wijn. Zou er opeens overal zoete Chardonnay verschijnen dan krijgen mensen die minder kennis van wijn hebben een negatieve ervaring bij het uitzoeken van hun wijntje. Want je verwacht droog mineraal of juist weldadig spul, niet een zoete saaie bende in je glas. Dus wijnmakers van Chardonnay, blijf bij je leest en blijf alleen droge witte Chardonnay wijnen maken.

Wil je zelf weten waarom Chardonnay zo populair is? Neem een toastje, snij wat Franse kaas af en geniet van de extra smaken die je proeft als je ze samen in je mond hebt. Spectaculair toch?

Lekkerste droge witte chardonnay

De lekkerste Chardonnay komt dus uit de Bourgogne zeggen sommige kenners. Probeer maar eens een Domaine Bourdon Pouilly-Fuissé Barrique, een met eikenhout opgevoede wijn met diepgang. Nonsens, zeggen andere kenners. De beste Chardonnay komt uit Californië. Duurdere Chardonnay geeft een rijke overvloedige smaak bij nieuwe wereld wijnen, bij de Franse wijnen zullen vooral hout botertonen naar voren komen. Zoveel mensen, zoveel meningen dus maak vooral zelf je eigen keuze. Begin je pas met wijn drinken, bestel dan eerst een eenvoudige Chardonnay zoals de Marcel Martin Chardonnay of de Beauvignac Chardonnay. Eerlijk, zuiver en mooi rond. 

Meer over droge witte wijn weten?

Droog of zoet, wijn is altijd lekker zuur. Bij Chardonnay, een druif met relatief milde zuren, is zoete wijn niet spannend. Bij andere druiven is dat weer heel anders, lees daarvoor het artikel
Droge witte wijn en en waarom het zo heet.

Loire Sancerre en Pouilly fume