The making of- Wijn Escape room de Wijnduivel

Hoe de Wijnduivel ontstond

Op een mooie lenteavond speelde er een gedachte door mijn hoofd. Iedereen in de wijnbranche doet eigenlijk hetzelfde. Af en toe een proeverijtje, vaak relatiegeschenken maken, restaurants beleveren en heel veel teksten schrijven over wijn. Niet echt onderscheidend vond ik. Dus wat als je wijn nou eens op een compleet andere manier zou benaderen?

Nu heb ik het grote privilege om al jaren samen te mogen werken met 2 geweldige professionals, Nina en Steven. Nina is ons creatieve brein en schud websites en designs zo uit haar mouw, Steven verzorgt al ons programmeerwerk. Zelf schrijf ik teksten en zorg ik voor advertenties zodat je onze website kunt vinden. We houden allemaal van spelletjes en een beetje uitdaging. Tijdens een gezellige avond ontstond op die mooie lenteavond het idee om een complete wijnproeverij te verpakken in een uniek escape room spel. 

Het uitwerken van een Escape room voor thuis bleek al snel veel complexer dan initieel gedacht. Het is geen kwestie van een wijntje uitrusten met een slot en klaar. Ik wilde mijn wijnkennis kunnen overdragen zonder belerend toontje, juist door eigen beleving. Want wijn is alleen leuk als je de basis ervan begrijpt. De wijncursussen van tegenwoordig focussen slechts op het uit je hoofd leren van wijngebieden en het exact reproduceren van hoe een wijn geurt en smaakt volgens een wijnprofiel. Dat schrikt heel veel mensen af, mensen die eigenlijk gewoon zelf willen ervaren waarom wijn zo interessant is. Voor die mensen zijn we aan de slag gegaan.

Proeven is geloven

Want waarom is er zoveel wetgeving rondom de biologische en chemische samenstelling van wijn? Waarom maakt het uit in welke bodem een druivenplant staat? Waarom doen die kenners zo moeilijk over het juiste glas? Hoe kan het dat een wijn naar perzik smaakt terwijl er geen perzik is gebruikt bij het maken van de wijn? Allemaal vragen van beginnende wijnliefhebbers die in een cursus slechts theoretisch behandeld worden, waardoor een enorme drempel ontstaat om wijn te zien zoals het echt is: een stukje magie van moeder natuur waarbij de wijnbouwer, wijnmaker en wijnprofessional elk hun eigen stukje magie en passie toevoegen om het beste uit de druiven te halen. Als zij dat niet zouden doen zou elke wijn in de wereld hetzelfde zijn, saai en oninteressant. Dat zou alleen een duivelse persoon doen, iemand die druiven van alle kwaliteiten en gebieden lukraak vermengt zodat we allemaal dezelfde middelmatige wijndrank overhouden.

Zo kwamen we op het idee van de Wijnduivel, maar hoe ziet een wijnduivel er uit? Nina kwam al snel met een briljante schets waarna we niet meer op konden houden met lachen. Onze Wijnduivel heeft een kurketrekker als staf en ziet eruit alsof hij elk moment kan ontploffen van nijd. Of is hij juist de rust zelve door jarenlange meditatietraining? In ieder geval heeft hij iets met wijnvaten, maar daar kom je vanzelf achter als je de Wijn Escape room voor thuis speelt. Door deze insteek kon ik puzzels, proeven, chemie en biologische kennis in een spel verwerken. De echte uitdaging was om de drempel laag genoeg te houden voor zeer beginnende wijnliefhebbers en tegelijk wijnkenners te verrassen met nieuwe inzichten over hun passie. Dat hebben we gedaan door beginners Google te laten gebruiken en kenners uit te dagen dit niet te doen. Geloof me, er zullen veel kenners worden ontmaskerd want deze kennis verworf je niet uit het leerboek voor Vinologen!

Wijnduivel in het Bordeaux wijnvat
De Wijnduivel proost op zijn overwinning

Technologie, duurzaamheid en passie

Technologisch wilden we een hybride spel maken, zodat je met meerdere mensen tegelijk op je telefoon of laptop deel kan nemen en er verzorgde, interessante en bizarre attributen in de design verpakkingen zouden zitten. Maar hoe maak je de tijd voor zo’n uitgebreid pakket? Het toeval wil dat een zeer talentvolle stagiair door omstandigheden per direct een stageplek zocht. Zo kwam Levi bij ons binnen, die de website onder handen nam en urenlang puzzelde hoe het spel in een website kon worden vervat. Na afloop van zijn stage bij Wineheaven kreeg deze kanjer zijn diploma uitgereikt, dat maakt ons nog steeds supertrots. Levi maakte het mogelijk dat we ondanks alle dagelijkse werkzaamheden bij een wijnbedrijf toch vooruitgang boekten en er een concept spel stond. Toen begon het moeilijkste gedeelte, de details uitwerken en een werkend prototype opleveren.

Van de start eind maart 2022 tot 1 juli is elk verloren moment gebruikt voor het schrijven van leuke teksten, het design van nieuwe spellen of puzzels en het bouwen van de applicatie met timer en hints. Omdat wijn een natuurproduct is wilden we zo min mogelijk plastic als verpakkingsmateriaal gebruiken. Het moest er heel verzorgd uitzien, want het oog wil ook wat ten slotte. Uiteindelijk is de doos en de bijbehorende verpakkingen voor 99% recyclebaar en kunnen alle meegeleverde attributen meerdere keren worden gebruikt. Alleen de kartonnen bekers hebben nog een dunne plastic coating aan de binnenzijde, daar ontkwamen we niet aan.

 

Wijn Escape room is live

De avond van de eerste livetest heeft me vele grijze haren bezorgd. De eerste doos inpakken was absoluut een uitdaging. Het drukwerk was nog niet klaar dus moest er ouderwets worden geprint met de kantoorprinter. Daarna pakten we alles in en stond er een compleet spel op de keukentafel. Vol spanning wachtten wij als maker van het spel af hoe de groep uitverkorenen, vrienden van ons, het spel zou vinden. Het enthousiasme was groot na afloop van het spel, we werden verlegen van de complinenten en verwerkten hun feedback met plezier. We hadden bewust een groep gevraagd waarvan we wisten dat de helft geen wijn dronk of geen alcohol dronk. Misschien wel het leukste compliment was dat een fervente bierdrinker aangaf nu veel meer te begrijpen wat wijn zo bijzonder maakt.

De dag erna was de 1e juli 2022, de dag dat de Wijn Escape room live is gegaan. Jullie weten ons sindsdien al aardig te vinden, de eerste Wijnduivels zijn overmeesterd en hebben een speciaal plekje gekregen bij hun keldermeesters. De enige vraag die er nog openblijft is of de Wijnduivel viral zal gaan op Social Media, zodat we prijzen kunnen gaan uitreiken voor de leukste foto’s, video’s en andere creatieve uitingen. Wij houden het scherp in de gaten en wensen iedereen veel speelplezier.