Waarom is Hugo geen wijn?

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van druivensap. Alleen als het wijn 100% van druiven gemaakt wordt mag het wijn heten. Zo is het ooit in het verre verleden vastgelegd bij wet en dit geldt voor alle wijnproducerende landen ter wereld. Zit er iets anders in, zoals Hugo, wat is gemaakt van mousserende witte wijn, vlierbloesem en munt, dan mag het officieel geen wijn meer heten. “Wijnproduct” staat er in Nederland dan op het etiket. Maar waarom is Hugo dan geen wijn en zijn er kwaliteitsverschillen in soorten Hugo?

Hugo is een cocktail

Hugo is officieel een cocktail. Het is een beroemd aperitief afkomstig uit het Bolzano in het Italiaanse Zuid-Tirol. Overal in deze regionen kent men Hugo en staat het trots op de drankenkaart. Ze mixen het zelf, met spumante uit de regio. De uitvinders van de Hugo cocktail zijn Stefan Zanotti en Thomas Divina. Zanotti was werkzaam bij een beroemde wijngaard en eigenaar van een bar, waar Divina werkzaam was. Als barman mixten ze het drankje Hugo zelf, maar kregen het lumineuze idee om hun cocktail kant-en-klaar op de markt te brengen. Zo gezegd zo gedaan, ZADI drinks was geboren en de eerste flessen werden gebotteld. Eerlijk is eerlijk, de oorspronkelijke variant die ze op de markt brachten is een stuk beter dan de wijnrommel die voor 4 euro in de supermarkt staat. Want Stefan en Thomas hadden Spumante als basis, terwijl Nederlandse Hugo wordt samengesteld door witte wijn in te spuiten met koolzuur en te mengen met de andere ingrediënten.

Hugo is als merknaam niet beschermd, tenminste tot op heden. Het voordeel daarvan is dat er goedkope Hugo wordt verkocht, maar omdat het product niet beschermd is heb je als consument geen enkele andere kwaliteitsgarantie dan dat het voldoet aan de warenwet. Wat er wordt toegevoegd aan sulfieten, aroma’s smaakmakers en andere ingrediënten is vrij door de makers om te beslissen. Ongetwijfeld zal net als bij Prosecco over enkele jaren de Italiaanse overheid Hugo tot een beschermde herkomstbenaming proberen te maken? Bij de introductie van Prosecco DOCG betekende dit meteen het einde van de opmars van Prosecco in de Nederlandse horeca. Tegenwoordig is Prosecco nog steeds redelijk populair, alleen is er veel meer kwaliteit in echte Prosecco zoals de Col di Luna Prosecco.

blush rose wijn

Zelf Hugo maken?

Maar Hugo is dus geen wijn omdat het een cocktail is. Die kun je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar eigenlijk is zelf maken veel lekkerder. Want net als Zanotti en Divina kies je dan de beste ingrediënten voor je Hugo Cocktail, zoals goede Italiaanse Spumante of Prosecco als basis. 

Maak je de vlierbloesem siroop graag zelf? Hier is een perfect recept.

Hoe je met zelfgemaakte Vlierbloesem siroop jouw perfecte Hugo maakt? Doe een subtiele hoeveelheid vlierbessenbloesem siroop in een champagneflute, dan Spumante of Prosecco erbij tot iets onder de rand en simpelweg decoreren met verse munt. Zo hoort een Italiaanse Hugo cocktail te smaken, alsof je op een koele nazomer dag op het terras zit en uitkijkt over het Gardameer.