Wat is Blush rosé

blush rose wijn

Blozend kijkt ze me aan, de wijn in mijn glas op de proeftafel, duidelijk een Blush. Maar wat is Blush rosé eigenlijk? Deze frivole lichte rosé wijnen zie je steeds vaker verschijnen op het terras en in online wijnwinkels. De wijn op de proeftafel van een bekend wijnhuis uit Italie heeft groot Blush op het etiket staan. De reden is simpel, het gaat om de kleur. Of eerder het ontbreken van rode kleurstof in deze meestal vederlichte wijnen. De subtiele kleur varieert van bijna wit tot fors blozend, de smaak gaat van licht zoet naar strak droog. Blush rosé is geen nieuwe trend in wijn, al eeuwen zijn er gebieden waar deze superlichte rosé voorkomt. Wel nieuw is dat Blush in Nederland steeds populairder wordt, waardoor wijnhuizen me prominent hun nieuwe Blush rosé wijnen aanprijzen.

Blush rosé procedé

De meeste druivenrassen waar wijn van wordt gemaakt hebben een rode schil en wit vruchtvlees. Wil je van zo’n wijndruif een witte wijn maken, dan pers je het sap uit de druif maar verwijder je de schilletjes voordat de wijn vergist. Zo houdt de wijn een witte tot geelgroene gloed, afhankelijk van de rijping. Voor een rode wijn laat je juist de schillen lang meeweken, zodat ze hun kleur en vooral smaak kunnen afgeven. Sommige rode wijnen vergisten meer dan een week samen met de schillen, de lichtere soorten korter. Bij de wat donder gekleurde rosé soorten, zoals bijvoorbeeld de lichtzoete en donker roze rosé uit Navarra in Spanje, is dat 4-5 dagen. De reguliere rosé weekt zo’n 3 dagen mee maar een Blush rosé echt maar heel weinig.

Amerikaanse Blush rosé

In de VS zijn ze gek op Blush rosé. Veel wijnregio’s in Californie planten Zinfandel aan, de druif die in Italie bekend staat als Primitivo, om er volle rijke Blush wijnen van te maken. Deze zijn in niets te vergelijken met de ingetogen Blush rosé die we in Europa adoreren, het zijn vaak uitgesproken wijnen met een restzoetje en veel power. In Europa moeten we niets hebben van die halfzoete Blush tot nu toe, maar mocht je in de Verenigde Staten een Zinfandel, soms kortweg Zinf, Blush bestellen dan heb ik je gewaarschuwd.

 

Provence Blush rosé wijnen

Wijnen zoals Whispering Angel en zijn zielsverwanten uit de Provence zijn eigenlijk ook Blush wijnen. Waar de Provence wijn vroeger vooral bekend stond om zijn baksteenkleur rosés is er tegenwoordig juist de trend om zeer lichte subtiele Blush rosé wijnen te maken. Daardoor zijn er 2 kampen ontstaan tussen liefhebbers van Provence rosé: Zij die de wat donkere en meer krachtige rosé in de kenmerkende Amphora flessen prefereren en zij die de absolute voorkeur geven aan de intens lichte Blush rosé die op kousenvoetjes over je tong glijdt.

 Wie er gelijk heeft is een kwestie van smaak en geld. De subtiele rosé varianten kunnen nogal kostbaar zijn, dat moet je wel over hebben voor een wijn die zo subtiel smaakt dat je enorm moet opletten met wijn-spijs combinaties. Gelukkig zijn de rosé wijnen uit de Pays d’Oc steeds vaker in de blush rosé stijl, met veel waar voor je geld.

Pinot Grigio Blush als uitzondering

Blush rosé gemaakt van Pinot Grigio is weer zo’n echte eenling. Italie is als wijnland zonder meer uniek, met een hoeveelheid inheemse druivensoorten die voor geen enkele kenner uit zijn hoofd te leren is. De Pinot Grigio is wel een bekende, dat is dus Pinot Gris maar dan de Italiaanse variant. Net even anders als zijn Franse broertje uit de Elzas, al zijn ze allebeid een witte druif met een witte schil uit de Pinot familie. Wat deze druif zo anders maakt is dat de Pinot Grigio druif als deze goed rijp is hij een licht roze zweem ontwikkelt in de schil. Door de druiven van de Pinot Grigio Blush rosé samen met de schillen te laten inweken krijgt deze wijn zijn enorm subtiele, licht blozende kleur. Deze fijne wijn komt meestal van wijngaarden in de regio Veneto-Friuli, dus in het noorden van het Gardameer tot aan Venetie. Proef de zon in je glas, soms wat ziltheid en altijd goed rijp fruit.

 

Welke Blush rosé is lekker?

Over smaak valt niet te twisten, maar als echte Europeaan sla ik zelf de Zinf Blush uit de USA liever over. Dat is over het algemeen een smaakbom, om weg te tetteren op een fout feestje. Zoek je iets voor een aperitief of borrel? Ga dan voor Pinot Grigio Blush, zeker ook vanwege de schappelijke prijs. Ga je jezelf of een ander verwennen met iets moois? De rosé uit de Provence en de regio eromheen, Languedoc, zijn pareltjes van moeder natuur. De prijs is er ook naar, onder de € 10 mag je niet teveel subtiliteit verwachten, wel eerlijke meer boerse rosé. Bij Wineheaven vinden we de Chateau Kennel bio bijvoorbeeld een zeer goede, redelijk betaalbare blush rosé.

Vignoble Kennel Instant K rosé Bio
Vignoble Kennel BIO blush rosé