Wat is de droogste witte wijn?

Droge witte wijn, iedereen kent de omschrijving en toch klinkt het ergens onlogisch. Want er bestaat niet zoiets als natte witte wijn, alleen zoete en droge witte wijn. De omschrijving droog is dan ook synoniem voor een restsuiker gehalte van minder dan 15 gram per liter. Zit er 15 gram of meer restsuiker, onvergiste suiker dus, in een wijn dan heet een wijn zoet. Hoeveel restsuiker heeft dan de droogste witte wijn?

Wat is wijn?

Wijn is het product verkregen door de volledige of gedeeltelijke gisting van verse druiven, al dan niet gekneusd, of van druivenmost. Door het gisten van druivensap worden suikers omgezet in alcohol. Daarbij is allerlei wetgeving van toepassing, bijvoorbeeld accijnzen
Droge witte wijn heeft echter geen definitie door expliciete wetgeving, maar is een mondiale afspraak tussen wijnmakers onderling. Hoe droger betekent dus simpelweg hoe minder suikers.

De droogste witte wijn ter wereld

Sauvignon Blanc of Muscadet?

droge witte wijngaard

Welke wijn is beter voor de lijn?

Als je kiest om een wijntje te drinken, doe het altijd met mate. Zeker als je wilt afvallen, zowel suiker als alcohol zijn dikmakertjes. Kies je tussen rood, rose en wit? Droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Rode wijn heeft bijna 1,5 gram per glas restsuiker, rosé zo’n 2,5 gram en droge witte wijn meestal rond de 0,7 gram. Dat is allemaal minder dan in zoete witte wijn met soms wel 6 gram suiker per glas. Die laatste moet je dus echt mijden tijdens een dieet. Kies je voor alcoholvrije wijn dan is dat ongeveer gelijk aan de hoeveelheden hierboven, alleen zitten er dan minder calorietjes in en geen alcohol.

Fitwijn of Vin Nature?