Wineheaven gaat groen

wineheaven gaat groen.jpeg

We denken na over verduurzaming van onze verzendprocessen. Niet omdat we zo nodig de duurzame onderneming willen uithangen, maar omdat het past bij zoiets moois en natuurlijks als wijn.

Wijn is een natuurproduct

Wijn is een echt natuurproduct, dus zijn wij als wijnprofessionals allemaal gebaat bij een gezonde natuur. Klimaatverandering in de Bordeaux of Bourgogne heeft veel impact op de wijn die gemaakt kan worden, een graad warmer of kouder maakt enorm verschil in smaak en geur.

Daarom staat duurzaamheid op de agenda en dragen we ons steentje bij. Bijvoorbeeld bij ons assortiment. Want bij Wineheaven kiezen we bij het selecteren van nieuwe wijnen steeds liever een wijn die is gemaakt volgens biologische principes. Staan er 2 gelijkwaardige wijnen op de proeftafel en is 1 daarvan met respect voor de natuur gemaakt? Dan heeft die wijn een streepje voor in het selectieproces. Biologisch met of zonder keurmerk, biologisch dynamisch of zonder pesticide en zo min mogelijk sulfiet? Dat zijn allemaal stappen in de juiste richting. Maar duurzaam denken gaat verder dan alleen een stickertje op een wijn of een lieveheersbeestje in de wijngaard.

Champagne als oplossing?

Want dat stickertje, is dat dan toevallig van gerecycled papier? Door elke keer onszelf zulke vragen te stellen en kritisch te kijken naar hoe we werken binnen onze eigen organisatie verminderen we onze eigen carbon footprint. Natuurlijk kunnen we dan grappig doen dat in Champagne en Prosecco heel veel CO2 wordt opgeslagen in een fles, maar die fles gaat ook weer open. Door elke keer weer kleine verbeteringen door te voeren kunnen we jouw favoriete wijn bij je blijven langsbrengen, ook in de toekomst.

Duurzame Wijn Escape room

Duurzaam denken begint klein. Zo hebben we bij de ontwikkeling van Wijn Escape room De Wijnduivel plastic waar mogelijk uitgebannen. Dat lukte niet helemaal, zo hebben alle kartonnen drinkbekers een flinterdun laagje plastic.  Wel hebben we bewust gekozen om al ons verpakkingsmateriaal en vulmateriaal van papier en karton te maken. Ook voor de op maat gemaakte doosjes waar de proeven en attributen in worden gepresenteerd is gekozen voor papier. Elk attribuut dat we meeleveren kan meerdere keren gebruikt worden, is van glas of van een natuurlijke hars. Van de eerste groepen spelers kregen we dan ook als feedback dat ze ook na het spelen nog veel plezier hadden gehad met de attributen. 

 

Transport van wijn

Het vervoeren van wijn heeft misschien wel de grootste potentie voor verbetering. Het verpakken voor transport in glas is al goed doordacht: Glas is een van de best recyclebare materialen, is sterk en geeft geen smaak af. Wijn wordt daarom al eeuwen in glas vervoerd. Over de etiketten van papier en de huls van aluminium is ook goed over nagedacht. Maar het transport, daar valt nog zoveel te winnen! Minder fossiele brandstof bijvoorbeeld, dat maakt echt impact. Wineheaven rijdt zelf al anderhalf jaar elektrisch naar volle tevredenheid, dus toen we deze week te horen kregen dat ook onze koeriersdienst Packs zijn eerste 4 elektrische bestelbussen in gebruik heeft genomen was dat reden om de Champagne open te trekken.

Helemaal van harte blijkt het nog niet te zijn, het is vooral gedreven door de overheid die bepaald heeft dat in 2025 in 30 binnensteden emissie loos gereden moet worden, maar we zijn toch blij met dit initiatief.

Daarom feliciteren we Packs (en alle koeriersdiensten die hun uitstoot aan het verlagen zijn) met dit mooie initiatief, ga vooral door. Wij hopen ondertussen dat Packs de eerste volledig elektrische koeriersdienst in Nederland uitrolt, zodat we al onze bestellingen klimaatneutraal kunnen bezorgen. Dat elektrisch rijden is overigens ook in jullie eigen voordeel, want met de huidige dieselprijzen betaalt elke online retailer tegenwoordig enorme toeslagen voor een te bezorgen pakket. Raden aan wie dat uiteindelijk wordt doorberekend? 

Dus gaan we gewoon kleine stappen richting duurzaam doen zonder poeha als online wijnbedrijf, zodat we  ons steentje bijdragen. Niet omdat we zo nodig de duurzame onderneming willen uithangen, maar omdat het past bij zoiets moois en natuurlijks als wijn.