Kun je wijn drinken tellen als een portie fruit

Is wijn nou gezond of niet? Het echte antwoord zal altijd genuanceerd worden omdat je niet teveel moet drinken vanwege alcohol en suikers, maar in de basis is wijn simpelweg vergist druivensap. Dat druivensap is op ons halfrond net van het land gehaald, de druiven zitten vol suikers en zijn overgebracht naar de grote stalen silo’s voor de eerste vergisting. De trossen druiven met schilletjes, gisten en kleine takjes mogen daarin badderen zoals de wijnmaker bepaalt. Voor het op de fles gaat gebeurt er nog van alles met het druivensap, tot er uiteindelijk een etiket op de fles gaat en het wijn heet. Maar als het vegist druivensap is, zou wijn dan meetellen als portie fruit?

Druiven in de top 6 van Nederland

In Nederland drinken we niet alleen druiven maar is het ook een populaire fruitsoort om zo te eten. Volgens het Voedingscentrum staan druiven op nummer 6 in de top 10 van meest gegeten soorten fruit. Dat zijn amper Nederlandse druiven, want zeker met de huidige gasprijzen is telen in de kas te duur. Onze tafeldruiven worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. Wereldwijd is de schatting dat zo’n 90 procent van de totale druivenoogst geconsumeerd wordt als wijn. Druivensoorten als Chardonnay zijn niet zo lekker voor consumptie, omdat ze een stuk minder zoet zijn. Eigenlijk is alleen de Muscat druif ook een tafeldruif, vanwege zijn zoetheid. Wat we in Nederland op onze wijngaarden telen, het zijn er inmiddels al meer dan 400, is vooral vrij zuur van smaak. Niet echt aan te raden om een trosje van te eten.

Zijn druiven gezond?

Als het gaat over de druiven aan trossen die we als fruit eten zijn deze vruchten net als al het fruit heel gezond. Druifjes leveren vocht en voedingsvezels wat goed is voor je darmwerking. Vitamine C en mineralen als kalium zitten van nature in druiven. In wijn vind je deze vitamines en mineralen terug, denk maar aan Chablis waar de mineraliteit letterlijk te proeven is. Vitamine C is een antioxidant, nodig voor onder andere je bindweefsel, betere opname van ijzer en een betere weerstand. Kalium regelt de vochtbalans, is van invloed op je zenuwprikkels en het heeft een bloeddrukverlagende werking bij mensen met een hoge bloeddruk. De befaamde pleegzuster bloedwijn van vroeger dankt zijn werking dus aan antioxidanten en mineralen die van nature in wijn zitten.

 

Sancerre druiven bijna rijp

Welk soort druiven zijn het beste?

Welke druivensoort is het beste voor het maken van wijn? Het maakt voor je gezondheid niet uit of je met mate witte of rode wijn drinkt. De verschillen zijn minimaal, probeer maar eens witte en rode wijn uit elkaar te houden als je geblinddoekt proeft. Daarom kun je het beste gewoon kiezen voor de druivensoort die je het lekkerst vindt, of dat nu Viognier is of Cabernet Sauvignon.

Hoeveel druiven mag je eten?

.

Hoeveel druiven mag je eten?

Net als met alles geldt zowel voor druiven als voor wijn dat je er niet te veel van moet consumeren, want te veel is nooit een goed idee. Dagelijks 2 stuks fruit is bij druiven en wijn niet relevant. Voor druiven is 2 porties fruit zo’n 200 gram per dag. Je moet ze dan natuurlijk wel als druif eten en niet als druivensap. Elk fris tafeldruifje weegt een gram of 5. Dus als je 200 gram tafeldruiven mag eten kun je wel zo’n 40 druiven op gaan eten. Maar druiven zul je niet zo makkelijk te veel eten omdat ze vrij snel een vol gevoel geven, wanneer heb je zelf voor het laatst anderhalve tros druiven weggewerkt?

 

 

Mag je wijn drinken in plaats van fruit eten?

Er zijn wetenschappers die dit veel beter weten dan ik als wijnliefhebber, maar uit alle informatiebronnen komt ongeveer hetzelfde geluid: wat er in de druif zit, zit ook in wijn. Vitamines, mineralen, soms zelfs ijzer maar altijd vocht.
Druiven hebben het voordeel dat de schil vol vezels zit, alleen zitten er in tafeldruiven flinke hoeveelheden suikers die dik maken. Die suikers worden in wijn voor een groot deel omgezet in alcohol, dus dezelfde hoeveelheid wijn bevat minder suiker dan die hoeveelheid druiven. Alleen is er een ander probleem met wijn, het bevat alcohol wat bij hogere doseringen een nogal negatief effect heeft op je gezondheid. Dus als je wijn drinkt om je fruitporties binnen te krijgen, volg dan alle richtlijnen en blijf helder nadenken.

Hoeveel wijn moet je drinken voor 1 portie fruit?

Tafeldruiven wegen zo’n 5 gram per stuk. Wijndruiven zijn over het algemeen veel kleiner dan tafeldruiven. Er gaan, afhankelijk van de druif en uren zon, vaak wel 1100 druiven in een liter wijn die een gewicht heeft van gemiddeld 1,4 kilo. Uit een liter wijn haal je 10 glazen wijn, dus elk glas is goed voor 140 gram druif. Dat is een portie per glas, simpel toch? Als je af en toe een glaasje wijn drinkt, ben je goed op weg. Belangrijk is de fijne trend van alcoholvrije wijn, want die zonder alcohol tellen ook mee maar dan zonder de risico’s. Dat de kwaliteit van deze alcoholvrije wijnen alleen maar omhoog gaat maakt het steeds makkelijker om je dagelijkse fruitquota te halen.

 

Gezond fruit in wijn

Hoe duurder de wijn, hoe meer aandacht de druiven erin hebben gekregen. De goedkoopste wijn komt meestal van allerlei wijngaarden door elkaar waarbij de druiven niet geselecteerd zijn maar opgekocht. Half rotte en halfrijpe trossen in dezelfde kist naast volgroeide trossen, alles gaat samen de pers in. De wijnmaker moet daarna flink ingrijpen om de wijn op peil te krijgen. Hoe gezonder het fruit in wijn, hoe puurder het eindresultaat en hoe minder de wijnmaker trucs hoeft toe te passen. Biologische druiven bijvoorbeeld, of biodynamisch geteelde druiven zoals alle grote Chateaus uit de Bordeaux doen, hebben zo’n mooie opvoeding gehad en zijn met veel zorg geplukt. Gezond fruit erin, betere wijn als resultaat. Gezond fruit in wijn maakt echt veel verschil, niet voor niets zie je steeds meer biologische wijnteelt. Beter voor het milieu, beter voor de mens. Gezond fruit in de wijn maakt de wijn wel duurder, het is elke cent waard. Want als je gezond wil leven is teveel wijn drinken niet handig. Dan liever goede wijn in plaats van goedkope rommel, toch?

De mogelijke voordelen van  fruitsap wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Of je dit artikel nu serieus ziet of juist de kwinkslag herkent, Wijn waar de alcohol uit is gehaald heeft alle potentie voor de toekomst, maar nog niet iedereen is overtuigd van de smaak. Blijf daarom kritisch en realistisch, het drinken van wijn moet je met mate doen en al helemaal niet als je nog in de groei bent (Nix 18). Te veel of te jong is schadelijk voor je gezondheid. Geniet, als je er oud genoeg voor bent, vooral met mate en drink wijn waar aandacht aan is besteed. De vitamines en mineralen in wijn zijn net zo aanwezig als in gewone druiven, dus raar genoeg telt een glas wijn zonder alcohol als portie fruit zonder de goede vezels. Dus wat we je vanuit Wineheaven na al dit leesvoer willen meegeven is dit: “Drink één glas wijn per dag, maar drink dan wel geweldige wijn.” Proost.