Sancerre of Pouilly Fumé, het grote verschil

Sancerre en Pouilly sur Loire

De stadjes Sancerre en Pouilly sur Loire, waar de wereldberoemde wijnen Sancerre en Pouilly Fumé vandaan komen, liggen hemelsbreed maar een paar kilometer uit elkaar. Maar het verschil tussen de twee kan niet groter zijn. Sancerre is een van de mooiste stadjes van Frankrijk, prachtig gesitueerd op een majestueuze heuvel omringd door wijngaarden zover het oog strekt. Pouilly Fumé daarentegen is een werkstadje met lelijke witte plompe gebouwen naast elkaar.

Sancerre Sauvignon Blanc

Sancerre, alleen al de naam is schilderachtig. Als je aan komt rijden zie je de heuvel van Sancerre al van ver boven het landschap uitrijzen. Bovenop deze heuvel ligt het Chateau de Sancerre met zijn tour de Fief en schattige dorpskern. De ijssalon op het dorpsplein is de plek waar ik graag naar terugkeer, gewoon omdat je omringd door Fransen lekker ijs gereserveerd krijgt door echte Franse serveersters en obers. Daarna wandel je op je gemak de heuvel weer af, stoppend bij elk wijnhuis waar je maar kunt. Want op elke straathoek staat het bord “degustation”, om aan te geven dat er droge witte wijn geproefd kan worden. Sancerre komt van de heuvels rondom het dorp, de beste wijn wordt gemaakt op de steilere heuvels die goed op de zon liggen. Sancerre is frisse knisperende wijn van Sauvignon Blanc met of zonder houtrijping. Er zijn in de regio 3 dominante bodemsoorten die elk hun unieke eigenschappen meegeven aan Sancerre wijnen.

Blik op Sancerre met Chateau de Sancerre op de achtergrond

Kimmeridgien Sancerre

Als bekendste de Kimmeridgien ondergrond. Kalkhoudend, leem, veel fossielen en mineralen. Deze mineraligheid is kenmerkend voor Sancerre met Kimmeridgien. Sancerre kimmeridgien kun je vaak al herkennen aan de afbeeldingen van of verwijzing naar schelpen op het etiket. Deze wijnen hebben meer pit en body dan andere Sancerres.

Graves Sancerre

Graves, de grote kiezelstenen die in de wijngaarden liggen en de warmte van de zon lang opslaan, zijn het wapen van de wijngaarden met kiezels. Vaak zijn het kalkbodems waar veel stenen in liggen, niet ideaal voor het omploegen maar wel voor een wijngaard. Elke dag verwarmd de zon de keien. Aan het einde van de dag stralen deze keien nog heel lang warmte uit aan de druivenplant, optimaal voor de rijping van druiven. Na de lange zomer zijn wijngaarden met deze ondergrond net sneller oogstklaar en de druiven mooi rijp. Iets vollere Sancerre dus.

Kimmeridgien Sancerre

Als bekendste de Kimmeridgien ondergrond. Kalkhoudend, leem, veel fossielen en mineralen. Deze mineraligheid is kenmerkend voor Sancerre met Kimmeridgien. Sancerre kimmeridgien kun je vaak al herkennen aan de afbeeldingen van of verwijzing naar schelpen op het etiket. Deze wijnen hebben meer pit en body dan andere Sancerres.

Waarom Heet Het Eigenlijk Droge Witte Wijn

Silex Sancerre

Als je ooit in Sancerre bent, ga eens op zoek naar Silex. Wat dat is? Flintstones, echte vuursteen. Want op heel veel plekken in de regio Sancerre is de steensoort Silex in de bodem te vinden. Vaak is het de combinatie kalksteen met vuursteen die in de wijngaard wordt aangetroffen. Sauvignon blanc is nu eenmaal een liefhebber van kalkrijke bodems. Wat meteen opvalt als je Silex Sancerre ruikt is de rokerigheid. Alsof de vuursteen de geur heeft afgegeven aan de druivenstok waar de druifjes in zijn grootgebracht. Fragiel en rokerig stuift de wijn je in je glas tegemoet, Silex s’il vous plait.

Pouilly Fumé

Pouilly Fumé daarentegen is een werkstadje, hier wonen boeren die hard werken en geen zin hebben in poespas. Het begint al bij de naam. Zoek in google maps niet naar Pouilly Fumé, want dat bestaat niet. Pouilly sur Loire is een van de 16 dorpjes in Frankrijk met Pouilly in zijn naam, maar gelukkig de enige in de regio. Aan de oevers van de kronkelende rivier de Loire liggen glinsterende wijngaarden badend in het zonlicht weerkaatsend vanaf de rivier. Precies om deze reden, dat zonlicht, zijn de wijnen die hier vandaan komen beroemd geworden.

Pouilly Fumé Les Loges

Vlak aan de rechter oevers van de rivier de Loire ligt een bijzonder stukje wijnlandschap, een echt uniek microklimaat. Ilots de Loges heeft het, vrij vertaald eilandjes in de rivierbedding. Doordat de glinstering van de rivier de hele dag zorgt voor extra warmte zitten deze druifjes er warmpjes bij. Dit wordt algemeen beschouwd als de beste Pouilly Fumé en daarom staat er trots op het etiket “Les Loges”.

Verschil Pouilly Fumé en Sancerre

In de bodemsoorten van beiden komt de Silex vaak terug. Sauvignon Blanc is de enige druif die in een Pouilly Fumé zit en de witte Sancerre is ook van deze druif. Je zou dan meteen zeggen, dat Silex Sancerre en Pouilly Fumé wijn hetzelfde smaakt. Toch is dat zeker niet zo, je kunt snel herkennen welke van de twee je in het glas hebt.

Want de Pouilly Fumé is rokeriger en neigt meer naar groene appel, lime of grapefruit. Echt anders dan de naar wit fruit neigende Sancerre met zijn grastonen en citrus. Hoe je ze uit elkaar houdt is dus door te proeven en vergelijken. Rokerig en wat scherper? Dan Pouilly Fumé. Wit fruit en grassig? Dan Sancerre. Wil je de mooiste van de twee proeven? Bestel dan de Pouilly Fumé Les Loges. Liefst een stuk of 6 of meteen 12 want deze heerlijke wijn kan nog jaren rijpen in je wijnkelder. Proeven is geloven.