Nieuws

Wineheaven nodigt je uit in de wijngaard

Merlot

Merlot wijn Merlot is, na de Cabernet Sauvignon, de meest aangeplante rode wijndruif ter wereld. Wijn van deze druif heeft van nature een vol en

Lees verder »
wineheaven gaat groen.jpeg

Wineheaven gaat groen

We denken na over verduurzaming van onze verzendprocessen. Niet omdat we zo nodig de duurzame onderneming willen uithangen, maar omdat het past bij zoiets moois

Lees verder »

Nieuws

Welke druivenrassen zijn er?

Een druivenras is het ras van de wijnstok en de wijndruiven daarvan. Wijndruiven zijn van oorsprong afkomstig van de oerdruif, de Vitis Vinifera. Die heeft door de evolutie allerlei aftakkingen gekregen die spontaan of door bewust kruisen zijn verkregen. Tegenwoordig zijn bijna alle Europese druivenstokken geënt op Amerikaanse onderstokken om bestand te zijn tegen de druifluis, maar het ras wordt dan nog steeds gezien als de bovenstam. Dus ondanks dat de wortels van de wijnstok Noord Amerikaans is, noemen we dit ras dan nog steeds naar de naam van het vruchtdragende deel.

Druivenrassen herkennen

Druivenrassen herkennen is een kunst. Er zijn meer dan 10.000 verschillende druivenrassen waarvan er maar een stuk of 30 echt beroemd zijn. Er is geen wijnkenner die elk druivenras kent of elk individueel druivenras van elkaar kan onderscheiden. Wel trainen kenners om de belangrijkste druivensoorten uit elkaar te kunnen houden.

Belangrijkste druivenrassen

In de lijst met meest aangeplante druivenrassen is er 1 die de meeste mensen niet kennen. Op nummer 3 staat namelijk Airén, de Spaanse druif uit La Mancha die bijzonder veel wijn produceert maar zeker niet beroemd is. Van de 10 meest aangeplante druivensoorten zijn er 7 rood en 3 wit. Toch kunnen sommige rode druivensoorten witte wijn produceren. Want veel wijndruiven hebben wit vruchtvlees en als je dan de schil niet mee weekt tijdens het gistingsproces krijg je heldere witte wijn als resultaat. Voor de kritische lezer ook nog de voetnoot dat Grenache in principe een rode druif is maar wel een witte variant heeft. Het bekendste voorbeeld van een druif die zowel voor rode als voor witte wijn gebruikt wordt is de Pinot Noir. Het is een van de 3 goedgekeurde druiven in echte Champagne, een witte sprankelende wijn uit de Marne Vallee. Diezelfde druif is verantwoordelijk voor een van de meest elegante rode wijnen ter wereld, de rode Bourgogne. Zo kan je met een soort druif soms alle kanten op.

Herkomst druiven

Dat de druif oorspronkelijk een wingerd was, die zich aan andere struiken en bomen omhoog wurmde richting het beste zonlicht, zou je nu moeilijk nog voor kunnen stellen. De netjes gecultiveerde wijnranken zijn opgebonden, staan op specifieke bodems en zelfs wortels van de druif worden vooraf aangepast aan de bodem waarin de druif zich zal mogen nestelen. Toch is die wilde wingerd, Vitis Vinifera, de oerdruivenplant. Dat de druivenplant een kruipende plant is merk je nog steeds. Kijk maar hoe de stok wordt opgebonden en langs lijnen of pergola’s wordt geleidt. De herkomst van de Vitis Vinifera is dat de plant ontstond in het middellandse zee gebied en al snel van Marokko tot Portugal groeide. Daarna heeft de druif zich verspreid over de hele wereld. Daarbij merken we wel op dat gematigde klimaten het beste passen bij de Vitis Vinfera en haar afstammelingen.

Herkomst wijn

Wijn is afkomstig ergens uit de regio van Georgie, Roemenie en Bulgarije, waarbij alledrie de landen claimen dat zij het land zijn van de oorsprong van wijn. Alleen waren er toen geen grenzen, dus we zijn afhankelijk van opgravingen en waar de oudste opgraving tot nu toe bekend is geweest. De oudste tot nu toe is Georgie, waar in het gehucht Gadachrili Gora bewijs is gevonden van het cultiveren van druiven door mensen ruim 8000 jaar geleden. Dus 2000 jaar voor Christus maakte men al wijn, of dat altijd goed gesmaakt heeft betwijfelen we wel een beetje.

Druivenras en bodemsoort

Vroeger, voor de komst van de destructieve druifluis rond 1870, had elke druif een speciale voorkeur voor een bodemsoort. Tegenwoordig enten we een druivenstok op een Amerikaanse onderstam naar keuze, waardoor de wijnboer de druivenstok aan kan laten passen aan de bodemsoort waarin de druif komt te staan. Is er in de wijngaard een natte bodem? Dan zoekt de wijnboer een onderstam uit die niet al te diep wortelt. Andere eigenschappen waarop geselecteerd wordt is goede vorstweerstand en vroege of juist late rijping. Elke regio heeft daardoor dezelfde druiven maar dan met een onderstam die past bij de bodemsoort.

Druivenrassen herkennen

Het uit elkaar houden van druivenrassen is een bijzonder ingewikkelde kunst van proeven, ruiken en kijken. Al in de wijngaard is het soms ondoenlijk, zoals de Pinot Noir en de Pinot Gris die identiek zijn tot de druiven tot rijping komen. Begin om deze reden altijd met 2 of 3 witte druiven en 2 of 3 rode wijndruiven. Veel proeven en vooral erover praten met elkaar zorgt voor steeds meer duidelijkheid. Een wijncursus of goed wijnboek is daarbij een fijne basis om mee te beginnen. Of je leest de informatie die we bij Wineheaven voor je hebben samengesteld door, waardoor je steeds meer kijk krijgt op wijn. Niet vergeten te genieten als je, uiteraard met mate, aan het vergelijken bent.

Want Proeven is Geloven bij Wineheaven, al meer dan 10 jaar.